Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kybernetické hrozby jsou stále aktuálnější

Škody způsobené internetovou kriminalitou jdou do miliard. 

Čtyřicet procent lidí na světě je online. Evropa je na Internetu stále závislejší. Lidé už ho nemají jen jako zdroj zábavy, ale využívají ho také ke správě svých finančních záležitostí, což je hnacím motorem pro majetkovou trestnou činnost. S rostoucím počtem obyvatel, kteří mají přístup k síti Internet se úměrně zvyšuje počet potenciálních pachatelů i obětí internetové kriminality. Nedávné renomované odhady vyčíslují škodu způsobenou internetovou kriminalitou na částku přibližně 300 miliard dolarů ročně.

Právě k aktuálním trendům v oblasti internetové kriminality uspořádalo Policejní prezidium ČR a Europol odborný seminář, který se uskutečnil dnes v rámci Dnů NATO v Ostravě. "Chceme zhodnotit zkušenosti s počítačovou kriminalitou na mezinárodní úrovni a sjednotit postupy v boji proti tomuto novodobému kriminálnímu fenoménu," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý ve svém zahajujícím projevu.

Tato aktivita má návaznost na předešlé setkání policejních prezidentů okolních zemí v rámci téže akce v minulém roce, na kterém se zúčastnění shodli na potřebě intenzivního řešení této oblasti. "Kriminalita v kybernetickém prostředí úzce souvisí s kybernetickou bezpečností na jedné straně a hrozbami kybernetických útoků, které mají vojenský charakter, na straně druhé. V tomto ohledu je pak nutné postupovat jednotně a je nutné současně řešit kybernetickou bezpečnost, obranu i kriminalitu," doplnil policejní prezident. Z tohoto důvodu si vytyčil potírání internetové kriminality jako jednu ze svých priorit. Také tato akce je důkazem zvyšování efektivity a práce Police ČR v dané oblasti.

Na odborném semináři se diskutovalo o otázkách aktuálních trendů v oblasti informační kriminality, i o řešení struktury organizace boje s tímto druhem kriminality. Odborníci dále otevírali témata problematiky virtuálních měn, spolupráce s veřejností, sociálních sítí, kybernetické bezpečnosti, kyberterorismu, útoků na kritickou a významnou infrastrukturu a další.

Mezi nejčastější delikty, které vyšetřují naši odborníci na kyberkriminalitu, patří:
- podvodná jednání včetně využití technik krádeži identit
- phishing (podvodná technika používána k získávání číselných údajů, například hesla, čísla kreditní karty apod. Pachatel předstírá, že pochází z populárních sociálních sítí, online platebních portálů, může například zasílat e-mailové zprávy, které adresáta vyzývají k zadaní osobních údajů)
- vyvedení prostředků z trestné činnosti do virtuálních měn
- zneužívání anonymizačních služeb charakteru tzv. darknet a underground market places (sítě a tržiště, na kterých se anonymně prodává ilegální zboží a služby, slouží k nekontrolovatelné komunikaci v rámci páchané trestné činnosti)
- sofistikovanější šíření dětské pornografie.

Nejčastější trestné činy jsou tedy podvod, mravnostní trestné činy, porušování autorských práv atd. Vloni jsme jich jen v České republice vyšetřovali více než tři tisíce.

Zastoupení účasti mezinárodního odborného semináře bylo široké - od významných představitelů okolních zemí zabývajících se kriminalitou v prostředí informačních technologií, přes specialisty Evropského centra kyberkriminality (EC3), národních představitelů zodpovědných za kybernetickou bezpečnost, až po specialisty orgánů činných v trestním řízení, a to jak z policie, tak ze státního zastupitelství.

Zajímavosti:
V roce 2013 mělo přístup k Internetu 2,7 miliardy lidí (= 40 % populace).
Odhaduje se, že v roce 2017 bude online 50 % obyvatel světa.
Devět desetin dospělých občanů Evropské unie vlastní mobilní telefony.
Šest miliard hodin měsíčně stráví lidé díváním se na YouTube.
 

plk. Ing. Jana Macalíková
tisková mluvčí PP ČR

19. 9. 2014

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem