Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Květnová dopravní nehodovost na Lounsku

LOUNY – Více dopravních nehod a méně zranění; Výsledky dopravní akce. 

Uplynulý měsíc s sebou přinesl více karambolů na silnicích Lounského okresu než ten v roce loňském. Policisté se naštěstí při jejich řešení potýkali s menším počtem zraněných. Strážci zákona vyjeli v květnu přesně k 135 střetům. Počet lehce zraněných účastníků se vyšplhal na číslo 20. K těžkému zranění letos nedošlo ani v jednom případě. Statistické údaje ukazují, že ten nejvážnější následek byl důsledkem pouze jednoho karambolu (to tom jsme informovali v tomto článku). Škoda způsobená květnovými silničními střety se vyšplhala až na 5 489 500 korun. Policisté při dechových zkouškách zjistili přítomnost alkoholu v těle dvou řidičů. Hlavní příčina kolizí byl v 63 případech způsob jízdy. Nedání přednosti v jízdě bylo na vině 25krát, 12krát nepřiměřená rychlost, 3krát předjíždění a v jednom případě byla uplatněna technická závada. Policisté zjistili, že ve 31 případech za dopravní nehodou nemohli řidiči, ale například zvěř nebo dokonce chodec.
Ohlédnutím za pátým měsícem minulého roku nám statistika ukazuje 121 dopravních nehod řešených policisty. Lehce zraněno při nich bylo 25 osob a těžce 6. Bohužel v jejich důsledku zemřela jedna osoba. Škoda způsobená loňskými květnovými střety se vyšplhala o něco výše, na 8 956 000 korun. Policisté při řešení dopravních nehod zjistili v předešlém roce ovlivnění alkoholem u 5 řidičů. Hlavní důvod kolizí byl i v minulém roce způsob jízdy. Následovaly nehody nezaviněné řidiči a nedání přednosti v jízdě.
Ukazuje se, že vzestupná tendence dopravních nehod pokračuje, například v květnu 2016 lounští policisté řešili 112 střetů.

Výsledky uplynulých dopravních akcí
V průběhu 22. týdne roku 2018 probíhaly na Lounsku dvě krajské dopravní akce zaměřené na dodržování pravidel silničního provozu. Od úterý do čtvrtka se zaměřili dopravní policisté na jednu z významných příčin dopravní nehodovosti, a to rychlost. V průběhu těchto dní strážci bezpečnosti na silnicích zkontrolovali 137 vozidel. Ukázalo se, že řidiči spáchali 78 přestupků. Překročení rychlosti se však týkalo pouze 27 provinění. Například 17 pokut bylo uloženo za nedodržení povinnosti být za jízdy připoután bezpečnostním pásem. Nevyhovující technický stav mělo 15 vozidel. Jeden z řidičů usedl za volant dokonce bez řidičského oprávnění. Pozitivním zjištěním bylo, že policistům se vždy při provedení dechové zkoušky s řidičem přístroji ukázala nula.  
Druhá z dopravních akcí probíhala od pátku do neděle. V těchto dnech se strážci zákona zaměřili v rámci kontrol na alkohol, který je bohužel častým nešvarem řidičů. Velice pozitivním zjištěním bylo, že dopravní policisté se v průběhu této akce setkali pouze s jedním řidičem, který byl pod vlivem alkoholu.


nprap. Mgr. Irena Pilařová
Oddělení tisku a prevence Louny
email: krpulk.kr.pis.ln@pcr.cz
4. června 2018
 

vytisknout  e-mailem