Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kupoval auto přes internet. Nemá auto, ani peníze.

NYMBURK - Policisté řeší podvodné jednání při koupi vozu. "Falešný" prodejce si přišel na desítky tisíc korun. 

Na  policisty z Nymburka se obrátil v těchto dnech mladý muž, který se stal obětí podvodu. Přes internet kupoval auto. Do současné doby ale žádné nemá a přišel o bezmála dvě stě tisíc korun.

V souvislosti s koupi auta reagoval oznamovatel na inzertní portál, prostřednictvím kterého nabízel prodejce k odkoupení osobní vůz BMW 520d Sport line, vyrobený v roce 2017. Auto mělo být zachovalé, garážované, nijak poškozené či bourané a najeto necelých 51 tisíc kilometrů. Za auto požadoval prodejce 6 500 Eur. 

Na inzerát zareagoval na žádost zájemce jeho známý, který na uvedený kontaktní údaj reagoval prostřednictvím aplikace Messenger. Ozval se mu muž, který jej následně nasměroval na e-mail "skutečného" prodejce vozu. Učinil u něho tedy poptávku, zda je vozidlo stále volné, což mu prodejce potvrdil. Následně ho se všemi náležitostmi s koupí vozu odkázal na společnost, která by mu vůz měla doručit. Veškerá komunikace s touto firmou probíhala pouze prostřednictvím e-mailu.

Podle dohody zaslal muž požadované peníze, tedy 6 500 EUR, prostřednictvím internetového bankovnictví na účet, který společnost uvedla. Zhruba po týdnu se ale peníze vrátily zpátky. O této skutečnosti vyrozuměl prodejce vozu, který uvedl, že musí částku poslal znovu. Po dohodě s prodejcem již zaslal o tři sta Euro méně, tedy 6 200 EUR. Do několika dní mu pak mělo být vozidlo - údajně z Anglie - dopraveno na adresu v České republice. 

Místo toho ale přepravní společnost požadovala ještě další finanční prostředky - 1 300 EUR - jako daň, která mu bude při převzetí vozu vrácena. Muž tedy zaslal prostřednictvím internetového bankovnictví i tuto požadovanou částku a čekal už jen na vůz, který mu měli dopravit následujícího dne odpoledne.

Na auto ale čekal, a čeká marně. Marná byla i komunikace s přepravní společností a všemi kontaktními osobami, které s ním komunikovaly. Na jeho urgence a e-maily již nikdo nereaguje.

Kriminalisté z Nymburka již na základě oznámení poškozeného a sdělení těchto informací zahájili v daném případě úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvodu podle § 209 odst. 1, 3 trestního zákoníku.

A co v daných případech dělat? Prodeje přes zahraniční internetové inzertní portály jsou velmi rizikové. Většina takovýchto prodejů "na dálku" končí nekomunikací a nedostupností prodejce ihned poté, co získá požadované finanční prostředky za nabízený vůz. Nenechte se zlákat těmito portály, ani výrazně nízkou cenou za auto. Pokud si nejste jisti, obraťte se na autorizované prodejce, kteří vám určitě rádi poradí  . . .  a rozhodně nikam neposílejte peníze předem.
 

mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
14. října 2022

vytisknout  e-mailem