Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

KÚP zve na Pražskou muzejní noc

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) se bude prezentovat v Muzeu Policie ČR na osmém ročníku Pražské muzejní noci, která se v naší metropoli uskuteční v sobotu 11. června 2011. 

Tato akce si za dobu svého konání získala velkou oblibu u široké veřejnosti. V netradiční dobu, od 19.00 hodiny večer do 01.00 hodiny ranní, mohou občané bezplatně navštívit řadu předních kulturních institucí – muzea, galerie, výstavy a jiné kulturní a historické objekty. Akci organizuje Národní muzeum, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s dalšími muzei a institucemi.
 
KÚP se Pražské muzejní noci účastní již třetím rokem a i letos bude mít prezentaci v Muzeu Policie ČR (MUP). Pro děti i dospělé je určena hraná scénka s podtitulem “Zločin v přímém přenosu aneb Co lze zjistit na místě činu z pohledu české kriminalistiky“. S trochou nadsázky představíme práci kriminalistického technika na místě činu a poodhalíme postup zkoumání znalců KÚP, kteří svojí činností přispívají k objasňování trestných činů.
 
Stručná anotace scénky: Do kanceláře ředitelky policejního muzea se vloupá zloděj, kterého přímo při činu přistihne noční hlídač. Strhne se potyčka, během které se ozve výstřel. Zloděj z místa činu uteče, ale zanechá stopy, které zajistí kriminalistický technik, a poté je budou zkoumat znalci KÚP. Jak postupují, jaké metody použijí, co zjistí a bude pachatel nakonec odhalen? Dozvíte se v přímém přenosu. Scénka proběhne v kinosále muzea ve 20.00, 22.00 a 24.00 hodin.
 
Samostatnou prezentaci bude mít pracoviště balistiky KÚP, které si připravilo ukázky z balistického zkoumání. Nejen milovníci zbraní si budou moci prohlédnout, jak vypadá povrh pláště střely a povrch vystřelené nábojnice pod mikroskopem. Každá zbraň na světě je individuální a tato její vlastnost se odráží na stopách (na vystřelených nábojnicích a střelách). Díky balistickému zkoumání v kriminalistice lze zpětně zjistit, která konkrétní zbraň byla použita ke spáchání trestné činnosti.
 
Znalci z odvětví fyzikální chemie KÚP přiblíží oblast zkoumání mikrostop, což jsou částice či fragmenty prostým okem téměř nepostřehnutelné. Jsou viditelné například pod speciálním polarizačním mikroskopem. Ten na muzejní noc zapůjčila firma Nikon, s níž KÚP dlouhodobě spolupracuje. Pohled do mikroskopu nabídne zajímavé obrazce mikrostop získaných z nejrůznějších materiálů. Návštěvníci akce spatří např. různé druhy vláken včetně řezu vláken koberce, mikrofragmenty odebírané pro analýzu pigmentů, fragmenty zvířecí srsti, aj. Mikrostopy jsou velice často předmětem znaleckého zkoumání. Patří k poměrně trvanlivým a odolným stopám, jejichž vzniku pachatel na místě činu nemůže zabránit.
 
Po celý večer bude, zejména pro děti, připraveno stanoviště s prezentací kriminalistické daktyloskopie, která zkoumá obrazce papilárních linií na prstech rukou, dlaních a ploskách nohou z hlediska jejich vzniku, vyhledávání a zajišťování. Každý člověk má jiný tvar papilárních linií, čehož kriminalistika využívá k individuální identifikaci jedince. Děti si budou moci samy vyzkoušet, jak znalci zviditelňují daktyloskopické stopy pomocí magnetického prášku, jak vyhledávají shodné otisky prstů, za což obdrží drobné dárečky. V případě zájmu jim znalci vyhotoví také kartičku s kontrolními otisky prstů.
 
Zajímavou a naučnou podívanou nabízí nově reinstalované sály kriminalistiky v prostorách MUP, kde je zachycen postupný rozvoj jednotlivých kriminalistických disciplín od prvopočátků až po současnost. K vidění jsou přístroje, nástroje a pomůcky, které znalci při své práci používají, ale také autentické předměty ze známých mediálních kauz. Více informací a harmonogram programu Pražské muzejní noci v MUP najdete na: www.muzeumpolicie.cz; www.muzejninoc.cz
 
Těšíme se na setkání v MUP (Ke Karlovu 1, Praha 1), 11. června 2011 od 19.00 hodin.
  
kpt. Mgr. Petra Srnková
oddělení redakce a PR KÚP
8. června 2011

vytisknout  e-mailem