Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalistům ze „čtyřky“ se povedl husarský kousek

Doslova husarský kousek se v těchto dnech povedl kriminalistům z Obvodního ředitelství Policie ČR Praha IV. Během přibližně tří měsíců totiž přišli na stopu čtyřiatřicetiletému recidivistovi z Prahy, po kterém pátrali i jejich kolegové z dalších pražských policejních obvodů více než dva roky. 

Co se týká trestné činnosti, nebyl hledaný muž žádným začátečníkem. Podvodů se dopouštěl již od ledna roku 2001, když na několika lidech pod různými záminkami vylákal statisíce korun. Navíc neplatil výživné na svou nezletilou dceru, takže byl stíhán také pro trestný čin zanedbání povinné výživy.
Trestnou činnost, kterou spáchal, tak začalo vyšetřovat několik policejních součástí v Praze. Byl dokonce soudem odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody, který ale nenastoupil, proto musel být vyhlášen do celostátního pátrání jako hledaná osoba. Zároveň na něj byl vydán příkaz k zatčení. Spravedlnosti unikal více než dva roky a trestnou činnost páchal dále. Začal se seznamovat se ženami přes internet a následně z nich podvodným způsobem vylákal peníze. Způsobil tak škodu bezmála milión korun. Představoval se přitom pod nepravým jménem Roman Doubek. Jeho pravou identitu odhalili až kriminalisté z policejního obvodu Praha IV, kteří tuto trestnou činnost začali vyšetřovat. Zjistili, že se dotyčný nezdržuje v místě svého trvalého bydliště, a že po něm pátrají i další policejní součásti. On zatím pokračoval v páchání trestné činnosti a skrýval se na neznámém místě. Uběhly ale přibližně tři měsíce a kriminalisté zjistili i místo jeho pobytu. Ve spolupráci se Zásahovou jednotkou hl. m. Prahy a policisty z Obvodního oddělení Lovosice tak uspořádali akci, v rámci které jej v úterý dne 15. července letošního roku v ranních hodinách zatkli v malé vesničce na Litoměřicku. Využili tak dokonale momentu překvapení, takže se muž nezmohl na žádný odpor. Následně byl eskortován do výkonu trestu odnětí svobody, kde si musí uložený trest odpykat.
Vyšetřování jeho osoby ale zdaleka není u konce. Kriminalisté se totiž domnívají, že se obětí jeho podvodné činnosti stalo daleko více osob, mezi nimiž budou pravděpodobně převažovat ženy. Z tohoto důvodu se proto obracejí na širokou veřejnost se žádostí o spolupráci. Vyzývají všechny ty, kteří se s dotyčným mohli seznámit a mohli jím být případně také podvedeni, aby se přihlásili a podali tak policii svá svědectví. Mohou tak učinit na Obvodním ředitelství Policie ČR Praha IV na tel. číslech: 974 860 365, 974 860 328, 974 860 475, či přímo na lince tísňového volání 158.
 
 Soubor ke stažení ve formátu .wmv

vytisknout  e-mailem