Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Kriminalistka stále láká

Druhou červnovou sobotu (9. června 2012) proběhl v Praze již devátý ročník Pražské muzejní noci. Kriminalistický ústav Praha Policie ČR (KÚP) se prezentoval v Muzeu Policie ČR (MUP). 

Branami policejního muzea prošlo v průběhu večera více jak osm tisíc návštěvníků, což svědčí o tom, že o kriminalistiku je mezi lidmi stále velký zájem. Pracovníci KÚP přiblížili veřejnosti některé činnosti ze zkoumání v oblasti balistiky, daktyloskopie a technického zkoumání pravosti platidel, cenin a dokladů.
 
Na stanovišti balistiky si zájemci mohli prohlédnout povrch pláště vystřelených nábojnic a střel pod binokulárním makroskopem. Balistici představili také aplikaci BalScan Pasive, která umožňuje komparaci nábojnic v obrazu 3D.
 
Prezentace daktyloskopie byla určena především dětem, které si vyzkoušely, jak kriminalisté zviditelňují latentní daktyloskopické stopy pomocí magnetického prášku. Nejen děti, ale i mnozí dospělí si odnesli otisky svých prstů, které si sami zajistili na daktyloskopickou želatinovou fólii.   
 
Znalci z oddělení grafických analýz návštěvníkům poradili, na co si mají dát pozor při platebním styku, neboť každý se může setkat s padělanou bankovkou. Většina padělků, které znalci zkoumali, byla méně zdařilá, ale čas od času se vyskytnou padělky povedenější. Každý by měl proto, ve vlastním zájmu, znát jednotlivé ochranné prvky a vědět, kde je na bankovkách vyhledat. Některé lze zkontrolovat pouhým okem, jiné pouze za pomoci speciálního přístroje, který využívá různé vlnové délky světla. Jeden takový přístroj měli policisté s sebou a možnost ověřit si pravost svých bankovek či dokladů využila řada přítomných.
Bankovky však nejsou jedinými ceninami, které se pachatelé snaží padělat. Občané si mohli prohlédnout také ukázky padělaných peněžních šeků, kolků a také padělaných či pozměněných občanských dokladů a řidičských průkazů. 
 
Velký úspěch měla také hraná scénka s názvem „Zločin v přímém přenosu aneb Co lze zjistit na místě činu z pohledu české kriminalistiky.“ S trochou nadsázky jsme veřejnosti přiblížili činnost kriminalistického technika při ohledání místa činu a následné zkoumání zajištěných stop znalci KÚP.
 
V doprovodném programu MUP nechybělo vystoupení Hudby Hradní stráže a Policie ČR, ukázky zákroků proti nebezpečnému pachateli či scénky ze života pražské prvorepublikové galerky. Všechna stanoviště KÚP byla po celý večer doslova „v obležení“, znalci odpověděli na řadu dotazů. Nejčastěji se občané ptali, jak se liší reálná činnost znalců od té, která je prezentována v kriminálních seriálech.
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha
14. června 2012
Odkazy do noveho okna

Muzejní noc 02

Muzejní noc 02 

Detailní náhled

Muzejní noc 07

Muzejní noc 07 

Detailní náhled

Muzejní noc 08

Muzejní noc 08 

Detailní náhled

Muzejní noc 10

Muzejní noc 10 

Detailní náhled

Muzejní noc 12

Muzejní noc 12 

Detailní náhled

Muzejní noc 16

Muzejní noc 16 

Detailní náhled

Muzejní noc 20

Muzejní noc 20 

Detailní náhled

Muzejní noc 23

Muzejní noc 23 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem