Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Kriminalistika proti zločinu

V Muzeu Policie ČR byla včera slavnostně zahájena výstava Kriminalistického ústavu Praha nazvaná „Kriminalistika proti zločinu“. Výstava se koná u příležitosti oslav 50. výročí vzniku Kriminalistického ústavu Praha pod záštitou policejního prezidenta.  

 

brig. gen. Mgr. Oldřich Martinů 2 brig. gen. Mgr. Oldřich Martinů
Briefingu před slavnostním zahájením se zúčastnil policejní prezident brig. gen. Mgr. Oldřich Martinů, ředitel Kriminalistického ústavu Praha plk. JUDr. Emil Vančo, ředitelka Muzea Policie ČR PhDr. Marcela Machutová a vedoucí odboru fyzikálně chemických expertiz Kriminalistického ústavu Praha plk. RNDr. Marek Kotrlý.








plk. JUDr. Emil Vančo 3 plk. JUDr. Emil Vančo
Úvodního slova se ujal policejní prezident, který zdůraznil význam a postavení Kriminalistického ústavu Praha v rámci Policie ČR. Ředitel ústavu plk. JUDr. Emil Vančo zmínil historický vývoj ústavu a činnosti, které jeho pracoviště zajišťují.
“Kriminalistický ústav Praha oslaví v letošním roce padesát let svého vzniku. Byl založen 12. prosince 1958 a je bezesporu jedním z nejstarších policejních útvarů. Za dobu své existence si získal postavení vysoce uznávané instituce nejen v Policii ČR a mezi dalšími orgány bojujícími proti zločinu. Vedle vlastního výkonu kriminalistickotechnické a znalecké činnosti, se podílí na výchově a vzdělávání špičkových specialistů, vědeckém výzkumu a publikaci odborných studií“, uvedl plk. Vančo.

 

Zahájení výstavy Zahájení výstavy
Výstava „Kriminalistika proti zločinu“ odráží padesátiletou historii kriminalistickotechnické a znalecké činnosti ústavu. Jsou zde prezentovány případy, mnohdy známé mediální kauzy, kdy k usvědčení či dopadení pachatele výraznou měrou přispělo znalecké zkoumání pracovníků ústavu. Jako příklad lze uvést usvědčení pachatele vraždy stopařky z roku 2002, kdy experti z oboru genetiky ve vozidle podezřelého odhalili nepatrnou skvrnu biologického materiálu s DNA, která se shodovala se znaky DNA zavražděné dívky. Analýza DNA a daktyloskopická expertiza pomohly usvědčit také vraha tří starších žen, který byl postupně obviněn ze 43 trestných činů. Vraždu 71leté důchodkyně z Mikulova se podařilo objasnit až poté, co podezřelý manžel absolvoval vyšetření na detektoru lži. To je jen stručný výčet případů, které svou brutalitou otřásly veřejností.




Vernisáž 4 Kriminalistický ústav Praha
Na výstavě je k vidění řada exponátů, které byly použity ke spáchání trestné činnosti. Např. sud, ve kterém byla nalezena jedna z obětí tzv. orlických vrahů, víčko bomby vybuchlé na Staroměstském náměstí či zbraň, kterou Viktor Kalivoda tzv. lesní vrah chladnokrevně usmrtil tři nevinné osoby. Mezi exponáty je dále námořní mina vylovená z Vranovské přehrady, poškozená část plynového potrubí, která způsobila výbuch na Arbesově náměstí, fotokopie tzv. zvacího dopisu z roku 1968 či fotografie artefaktů z požáru Průmyslového paláce na Výstavišti v Praze.

Pro veřejnost je výstava zpřístupněna od dnešního dne. Expozice potrvá do června roku 2009.

kpt. Mgr. Petra Srnková

 

 

Odkazy do noveho okna

PhDr. Marcela Machutová

PhDr. Marcela Machutová 

Detailní náhled

plk. JUDr. Jiří Houba

plk. JUDr. Jiří Houba 

Detailní náhled

plk. RNDr. Marek Kotrlý

plk. RNDr. Marek Kotrlý 

Detailní náhled

Ukázka místa činu

Ukázka místa činu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem