Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Kriminalistický ústav se podílí na vývoji speciálního víceúčelového zařízení pro nedestruktivní analýzu

Prototyp vyvíjeného zařízení představili zástupci Kriminalistického ústavu Policie ČR a spolupracující firmy v rámci setkání k vyhodnocení Programů bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra. 

Kriminalistický ústav se jako jediné vědecko-výzkumné pracoviště Policie ČR zapojuje do aplikovaného výzkumu v oblasti kriminalistiky. Zaměřuje se na rozvoj kriminalistických, expertizních a identifikačních metod, ale také na vývoj nových technických prostředků, metodik, zařízení a SW aplikací pro kriminalistickotechnickou a znaleckou činnost. Využívá k tomu nejnovějších poznatků přírodních, technických a společenských věd. Výsledky výzkumu jsou ihned aplikovány do znalecké a kriminalistickotechnické praxe na pracovištích Kriminalistického ústavu i Odborů kriminalistické techniky a expertiz na krajských policejních ředitelstvích.

Experti Kriminalistického ústavu se rovněž zapojují do Programů bezpečnostního výzkumu Ministerstva vnitra. Dne 14. února se společně se zástupci státní správy a spolupracujících subjektů zúčastnili setkání v objektu Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra Spiritka. Představitelé Ministerstva vnitra přítomné seznámili s aktuálními výsledky v oblasti  bezpečnostního výzkumu a koncepčními a strategickými záměry. Ve druhé části setkání byly prezentovány průběžné výsledky tří probíhajících projektů. 

Jedním z nich byl projekt s názvem Expertní robotický multimodální systém pro nedestruktivní forenzní analýzu materiálů, který řeší experti Kriminalistického ústavu ve spolupráci se společností Radalytica, a. s. Společně představili prototyp vyvíjeného zařízení.

setkání 05Nové zařízení umožní nedestruktivní zkoumání v několika odvětvích kriminalistiky
Cílem projektu je vyvinout unikátní systém robotické analýzy pro forenzní aplikace na bázi 2D a 3D zobrazovací rentgenové technologie, který by umožňoval skenování, počítačovou tomografii a zobrazování libovolného řezu zkoumaného předmětu. „Jedná se o speciální zařízení, které bude mít řadu funkcí umožňujících nedestruktivní zkoumání: například multispektrální snímkování – snímky zachycené v širokém spektru vlnových délek elektromagnetického spektra, rentgenovou difrakci – což je nedestruktivní metoda určování krystalických látek na základě jejich struktury, rentgenovou fluorescenci – ta s využitím rentgenového záření vyvolává fluorescenční signál, který poskytuje informace o chemickém složení vzorku a umožňuje chemické mapování v tzv. nepravých barvách,“ přiblížil funkce vznikajícího systému jeden z řešitelů projektu Marek Kotrlý z oddělení podpory vědy Kriminalistického ústavu. Vyvíjený systém má významně nižší energetickou náročnost než stávající RTG zařízení, která jsou používána v defektoskopii a metalografii. „Systém bude možné využít při zkoumání v několika odvětvích kriminalistiky, zejména tam, kde je potřeba prostorová nedestruktivní analýza předmětů. Nejen ve zmíněné metalografii a defektoskopii, ale i v balistice, fyzikální chemii nebo při zkoumání dat a analýze nosičů dat,“ upřesnil Marek Kotrlý.

Odhalování falz obrazů nebo defektů pneumatik
Odběr vzorku ke zkoumání pigmentůNové zařízení bude významně pomáhat v odvětví fyzikální chemie při odhalování falz obrazů. Do laboratoří Kriminalistického ústavu se dostávají ke zkoumání obrazy, které byly zajištěny v souvislosti s pácháním trestné činnosti a je u nich podezření, že se jedná o padělky. To potvrdí či vyvrátí až komplexní průzkum a analýza uměleckého díla. Zkoumání kromě jiného zahrnuje i odběr miniaturních vzorků barvy z obrazu k analýze pigmentů. „S využitím nového zařízení bude možné vytipovat na obrazu zajímavá místa pro odběr mikrovzorků ke zkoumání. Nebude potřeba jich odebírat například deset, ale třeba jen čtyři. Tím se výrazně zkrátí jejich následné laboratorní zpracování a také se bude více šetřit daný předmět, protože každý odběr vzorku je destruktivní zásah, byť je dělán s maximální opatrností,“ vysvětlil Marek Kotrlý. Experti rovněž získají informace o technologii malby a výstavě obrazu – o tzv. rukopisu autora. Při porovnání padělku s jiným originálním dílem bude možné konstatovat, že se nejedná o dílo daného autora, či nikoli. Systém dále umožní chemickou analýzu každého měřeného bodu a možnost plošného chemického mapování v tzv. nepravých barvách (metoda XRF), kdy je každému prvku  přiřazena určitá barva, přičemž její intenzita odpovídá koncentraci příslušného prvku. Takto bude možné analyzovat i velmi rozměrné předměty.

Zařízení bude možné využít v defektoskopii pro objasňování příčin průmyslových havárií nebo výbuchů – zda se jednalo o výrobní technologickou vadu materiálu, nedodržení provozních podmínek apod., a dále pro zkoumání defektů pneumatik, svarů nebo při odhalování padělání výrobních čísel.

pplk. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Policie ČR
28. února 2024

vytisknout  e-mailem