Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Kriminalistický ústav dnes slaví 65 let

Díky své historii se řadí k nejstarším policejním útvarům 

Dnes, 12. prosince 2023, před 65 lety, byl založen Kriminalistický ústav. Jako samostatný útvar vznikl z vědeckotechnického odboru Veřejné bezpečnosti na základě rozkazu ministra vnitra č. 166 ze dne 12. prosince 1958. Od samého počátku byl ústav konstituován jako vrcholové kriminalistickotechnické, znalecké a později i jako vědeckotechnické a metodické pracoviště. Prvním ředitelem nově vzniklého útvaru se stal doktor Bohuslav Němec, který jej vedl až do roku 1969. V čele ústavu se za dobu jeho pětašedesátileté existence vystřídalo 14 ředitelů např. Miroslav Protivinský, Štefan Kordík, Jaroslav Mayer nebo Jan Hlaváček. Současným ředitelem je již sedm let plk. Mgr. Ľuboš Kothaj.     

Kriminalistický ústav dnes představuje významnou znaleckou instituci. Provádí znaleckou činnost v oborech kriminalistika, chemie, písmoznalectví, strojírenství a elektrotechnika, pro kterou získal v roce 2007 osvědčení o akreditaci podle normy ISO 17025:2005. Je zapsán ve II. oddílu Seznamu ústavů kvalifikovaných pro znaleckou činnost vedeném Ministerstvem spravedlnosti. Řadu let se věnuje aplikovanému výzkumu v oboru kriminalistika, podílí se na vzdělávání kriminalistických techniků a kriminalistických znalců, metodicky řídí výkon kriminalistickotechnické a znalecké služby Policie ČR. Od roku 1998 je členem Evropské sítě forenzních institucí. Znalci ústavu aktivně působí v několika pracovních skupinách této mezinárodní organizace, kde patří k uznávaným a respektovaným odborníkům.

„Kriminalistická laboratoř je něco magického, co přitahuje zájem laické veřejnosti i odborníků. Lze se v ní setkat s nejrůznějším materiálem, který vznikl lidskou činností nebo pochází z přírodních zdrojů a má souvislost s vyšetřovanou událostí. Zkoumáním tohoto materiálu napomáháme kriminalistům objasňovat trestnou činnost. Základními stavebními kameny činnosti našeho útvaru jsou znalosti, dovednosti a cenné zkušenosti našich pracovníků – jedinečných expertů v mnoha odvětvích kriminalistiky. V našich řadách byli i jsou celosvětově uznávaní odborníci na antropologii, genetiku, biologii nebo balistiku, kteří ústavu zasvětili celý svůj profesní život,“ uvedl ředitel Ľuboš Kothaj a dodal, že na rozvoji a úspěchu Kriminalistického stavu mají podíl všichni jeho současní i bývalí pracovníci, za což jim patří velký dík. „Jsem rád i za kvalitní spolupráci s našimi sesterskými krajskými laboratořemi – odbory kriminalistické techniky a expertiz a se spřátelenými mimorezortními organizacemi,“ doplnil ředitel Kothaj.


Pamětní minceVýznamné jubileum připomene slavností koncert    
Oslavy 65. výročí připomnělo několik akcí. První z nich byla fotografická soutěž pro policisty a občanské zaměstnance Policie ČR na téma kriminalistika ve fotografii. Následovala výstava Kriminalistika ve fotografii 3, která probíhá v Muzeu Policie ČR do konce ledna 2014. Expozici tvoří fotografie, které doporučila odborná porota. K vidění jsou snímky zajištěných stop pořízených na skutečných místech trestných činů i snímky naaranžované, kdy se autor reálným místem činu pouze inspiroval. Fotografie zachycující pomůcky, prostředky či práci kriminalistů na místě činu, makrofotografie z odvětví daktyloskopie, balistiky, chemie, mechanoskopie či biologie. „Prvních pět nejzdařilejších fotografií bylo vydraženo na koncertě Nadace policistů a hasičů. Výtěžek dražby – 50 000 korun – byl věnován na konto nadace,“ přiblížil ředitel Kothaj a dodal, že úspěšná dražba ve prospěch nadace byla jedním z cílů oslav 65. výročí. „Nechtěli jsme jen oslavovat, ale také pomoci rodinám našich kolegů, kteří zahynuli ve výkonu služby, a to se nám podařilo. Děkuji všem kolegům, kteří se do naší soutěže zapojili,“ vyzdvihl plk. Kothaj. Poslední akcí, která důstojně připomene 65 let existence Kriminalistického ústavu, je koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR, který se koná dnes v podvečer v budově České národní banky. Trvalou vzpomínkou bude také pamětní mince Kriminalistického ústavu, která byla k tomuto jubileu vyhotovena.

Kriminalistický ústav Policie ČR
12. prosince 2023

vytisknout  e-mailem