Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté zaznamenali obrovský úspěch na poli skimmingu

Jihočeský kraj – Bleskově dopadli pachatele, navíc odhalili další případy. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Mimořádný úspěch na poli skimmingu zaznamenali jihočeští kriminalisté, specialisté na hospodářskou trestnou činnost, spolu s kriminalisty z oddělení hospodářské kriminality ze Strakonic, když se jim podařilo během jednoho dne dopadnout pachatele, kteří minulý týden v úterý 23. července 2013 na území našeho kraje nainstalovali elektronické skimmovací zařízení na jeden bankomat v obci Blatná na Strakonicku.
 
Strakoničtí kriminalisté přijali oznámení od muže, který se pokusil v odpoledních hodinách z tohoto bankomatu vybrat peníze. Zasunul kartu do přístroje, ta se v něm však zasekla a nešla ven. Muž proto kartu násilím vytrhl. Nestačil se divit, když mu kromě karty v ruce zůstalo i nezákonné čtecí zařízení, které při svém počínání nevědomky oddělil od bankomatu. Muž se proto ihned obrátil na policii. Na místo přijeli strakoničtí kriminalisté, kteří spolu s jihočeskými kriminalisty začali bez prodlení na případu pracovat. Šetřením zjistili popis tří osob, které měly zařízení nainstalovat na bankomat jen několik okamžiků před tím, než se z něj oznamovatel pokusil vybrat peníze. Jednalo se o tři muže, kteří se pohybovali ve vozidle značky Alfa Romeo stříbrné barvy.
 
Začalo proto pátrání po osobách i vozidle a to na celém území Jihočeského kraje. Kriminalisté pracovali velmi rychle. Během jednoho dne se jim podařilo zjistit, že se tyto osoby pohybovaly na Strakonicku, Písecku i Táborsku. Provedenými opatřeními vypátrali, že poslední výskyt vozidla značky Alfa Romeo byl zaznamenán v obci Planá nad Lužnicí. Hned druhý den ve středu proto zorganizovali bleskovou akci, při které spolu s policisty z obvodního oddělení Sezimovo Ústí tuto trojici pachatelů zadrželi přímo ve vozidle v okamžiku, kdy projížděli Táborem. Jednalo se o tři cizince, konkrétně dva obyvatele Rumunska (36 a 40 let) a jednoho muže z Bulharska (30 let), kteří s největší pravděpodobností patří k mezinárodní organizované skupině, která padělá platební karty a provádí s nimi neoprávněné výběry v Indonésii. Kriminalisté také zjistili, že všichni podezřelí jsou vedeni v evropské evidenci zaměřené na zájmové osoby v oblasti skimmingu. Jeden z nich byl navíc v minulosti již za tento trestný čin odsouzen.
 
Kriminalisté dále pracovali s informací, že se tato trojice měla zdržovat v jednom penzionu v Plané nad Lužnicí. Ve čtvrtek proto provedli domovní prohlídku přímo v jejich apartmá, při které objevili padělatelské náčiní určené k páchání výše zmíněného druhu trestné činnosti. Konkrétně se jednalo o nástavec hrdla bankomatu pro vstup platební karty, dále pak byla v pokoji lišta se skrytou kamerou a zdrojem a další příslušenství. 
 
V současné době probíhá intenzivní vyšetřování tohoto případu. Dosavadní operativní šetření naznačilo, že by se mělo jednat o nejrozsáhlejší případ skimmingu vyšetřovaný našimi kriminalisty. Jihočeští specialisté totiž zjistili, že tito tři pachatelé napadli i další bankomaty ne jen na území Jihočeského kraje, ale také v kraji Jihomoravském, Plzeňském a v kraji Vysočina. V Blatné však udělali chybu, když pravděpodobně v časové tísni nedokonale nainstalovali čtecí zařízení na již zmíněný bankomat. Pachatelé se v současné době nachází ve vazbě. Vyslechli si obvinění ze spáchání trestného činu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a výroba a držení padělatelského náčiní. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody ve výši až osm let. V souvislosti se zjištěnými informacemi však není vyloučeno, že kriminalisté obvinění ještě rozšíří.
 
por. Ing. Štěpánka Uhlířová, pisjc@mvcr.cz
30. července 2013
Odkazy do noveho okna

Část skimmovacího zařízení 1

Část skimmovacího zařízení 1 

Detailní náhled

Část skimmovacího zařízení 2

Část skimmovacího zařízení 2 

Detailní náhled

Domovní prohlídka - padělatelské náčiní 1

Domovní prohlídka - padělatelské náčiní ... 

Detailní náhled

Domovní prohlídka - padělatelské náčiní 2

Domovní prohlídka - padělatelské náčiní ... 

Detailní náhled

Domovní prohlídka - padělatelské náčiní 3

Domovní prohlídka - padělatelské náčiní ... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem