Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Kriminalisté varují instituce

Od druhé poloviny loňského roku prošetřují kriminalisté podvody za stovky miliónů. Poškozené jsou především státní instituce, ale nejen ty. 

Kriminalisté z odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství nejprve prošetřovali pouze několik málo případů, kdy se vše jevilo jako pouze ojedinělé útoky na účty konkrétních subjektů. Teď ale mají detektivové na stole víc než dvě desítky případů se stejným modem operandi, ke kterým došlo na celém území České republiky. Škoda je zatím vyčíslena na téměř půl miliardy korun.
 
A oč v celé věci jde?
 
Neznámí pachatelé si nejprve v prostředí internetu zjistí konkrétnosti o smluvních vztazích mezi státní, polostátní, nebo příspěvkovou organizací a dodavatelem zboží, či služeb takové organizaci. Tyto informace jsou v souladu se zákonem zveřejňovány povinně.
 
Poté se podvodníci lstí zmocní písemností ke konkrétní obchodní transakci, na kterých pozmění důležité údaje, především bankovní spojení. Tím si zajistí, že peníze odeslané skutečnému dodavateli neskončí na jeho účtu, nýbrž na účtu právě těchto podvodníků.
 
Jak kriminalisté zjistili, bankovní účty podvodníci zřizují s využitím padělaných, nebo odcizených dokladů.
 
Oklamanou institucí zaslané peníze se pak na těchto účtech doslova ani neohřejí. Jakmile jsou totiž na tento účet poukázány, jsou obratem přeposlány na jiné účty v zahraničí.
 
A jak se takovému podvodu bránit? Především důsledností.
  • Kriminalisté doporučují, aby si zákazník vždy jakoukoliv změnu bankovního spojení vždy ověřil u dodavatele zboží, či služeb. U dlouhodobějších dodavatelsko-odběratelských vztahů je na místě si avizovanou změnu ověřit u konkrétní osoby, se kterou jsou při transakcích standardně v kontaktu.
  • Určitou nápovědou, že by se mohlo jednat o podvod je, že bankovní spojení uváděná neznámými pachateli nejsou registrována pro DPH, což lze také jednoduše ověřit v příslušné databázi.
  • Další obranou je nekomunikovat s osobami, které píší z neznámých e-mailových domén.
  • Nápomocny v boji s tímto druhem trestné činnosti mohou být i peněžní ústavy. Ty mohou zabránit podvodu tím, že budou důsledně kontrolovat osobní doklady klientů, kteří si chtějí zřídit bankovní účet. Pokud by úředníci zjistili jakoukoliv anomálii v dokladech, prosíme je, aby o tom okamžitě informovali policisty prostřednictvím linky tísňového volání 158, a takového klienta pokud možno co nejdéle zdrželi na místě.
por. Mgr. Tomáš Hulan 24. 7. 2015

vytisknout  e-mailem