Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté pátrači a jejich "kořist"

Jihočeský kraj - Pátrání po pohřešovaných či hledaných osobách má jako hlavní náplň své policejní práce jen necelá dvacítka jihočeských kriminalistů. Několik z nich tvoří skupinu cíleného pátrání, která od začátku roku zadržela či vypátrala dvě desítky osob, ukrývajících se před příbuznými či před zákonem.  

Jihočeští kriminalisté a to především specialisté na úseku pátrání mají v náplni své práce především najít pohřešované osoby, zadržet podezřelé na útěku před zákonem či osoby hledané pro závažnou kriminální činnost a také vypátrat a dodat do výkonu trestu, tj. do „basy“ pravomocně odsouzené jedince, kteří se nástupu trestu vyhýbají.


Aktuálně tito policejní specialisté pátrají v rámci jihočeského kraje po 585 osobách. Zhruba tak čtyřicet osob z tohoto počtu patří do kategorie pohřešovaná osoba. Pátrači, a tak jim říkají jejich kolegové, vytvořili od začátku letošního roku speciální skupinu cíleného pátrání. Skupina je sestavena ze čtyř kriminalistů v rámci Jihoečského kraje a má za úkol, mimo jiné, cíleně pátrat vždy po jedné osobě či vytypované skupině osob. Například si kriminalisté vyberou několik hříšníků, kteří se již rok, dva či více vyhýbají nástupu vězení. Na tyto vytypované osoby se zaměří a pátrají po celém území republiky, včetně okolních států, dokud „oběti“ nenajdou a nezadrží. Zhruba před týdnem zadržela jihočeská skupina cíleného pátrání v Horažďovicích muže, který byl soudem pravomocně odsouzen a nenastoupil výkon trestu odnětí svobody, skrýval se, měnil místa pobytu a na útěku stačil svojí další trestnou činností způsobit škodu přes 10 000 000 korun. Od začátku letošního roku skupina vypátrala a zadržela bezmála 20 osob.


I v tětchto dnech pátrají kriminalisté ze skupiny cíleného pátrání po své "kořisti". Od čtvrtka 16. 9. 2010 hledají třiadvacetiletou ženu  Ivanu Hrabcovou. Tato žena je podezřelá z vraždy, které se měla dopustit v Jindřichově Hradci ve Vídeňské ulici v Night Clubu 2001, ve zmíněný čtvrtek. Podezřelá měla v klubu slovně a poté fyzicky zaútočit na osmačtyřicetiletou ženu a při útoku ji způsobit bodné poranění, kterému žena po převozu do nemocnice podlehla.

Hledaná Ivana Hrabcová je tmavší pleti, má tmavé vlasy, v uších více jak dvě náušnice a nad horním levým rtem má malý piercing ve tvaru pecky, pod ním na bradě výraznou pihu.

Ivana Hrabcová



Žena byla naposledy spatřena v Jindřichově Hradci, vyšetřovatelé předpokládají, že se může pohybovat na území celé České republiky. Kriminalisté a pátrači však nevylučují její pohyb či pobyt v Rakousku, možná v některém nočním klubu. Hledaná Ivana Hrabcová může také pobývat u některého svého bývalého či současného „zákazníka“ doma. 
Jihočeští kriminalisté žádají širokou veřejnost o pomoc při pátrání po této ženě podezřelé z trestného činu vraždy. Kdokoli by ženu uvedeného popisu spatřil nebo ví, kde se nachází, ať o tomto neprodleně informuje policisty na lince 158. S podezřelou ženou nekomunikujte, nedejte najevo, že jste jí poznali, nebo že Vás zaujala a ihned kontaktujte policisty.

Pátrači se však také vracejí ke starším neuzavřeným případům, opětovně žádají širokou veřejnost o pomoc při pátrání po dvou pohřešovaných osobách, které zmizely za takřka podivných okolností. 

Od roku 2005 policisté pátrají po Miladě Bezemkové, které bylo v době zmizení 65 let. Žena se ztratila ze svého bydliště v Kardašově Řečici na Jindřichohradecku dne 8. října 2005. Její zmizení od rozdělaného oběda, oznámila policii její dcera. Důvod zmizení pohřešované ženy není znám. Při opakovaných pátracích akcích, při kterých bylo zapojeno kolem sta policistů, hasičů, vojáků a dobrovolníků bylo nalezeno pouze kolo pohřešované a to na nádraží v Kardašově Řečici. Zde stopy po pohřešované končí. Kriminalisté po seniorce pátrají zatím tedy bezvýsledně již pět let.

pohřešovaná Bezemková

Druhým neméně tajemně zmizelým Jihočechem je Jan Strnad. Pohřešovaný muž se narodil v roce 1935. Bydlel v Týně nad Vltavou v Hlinecké ulici. Jeho zmizení oznámila vnučka Michaela. Jan Strnad měl odjet ze svého bydliště dne 4. 3. 2009 kolem páté hodiny odpolední a to svým vozem značky Fiat Uno fialové barvy, registrační značky 2C3 7248. Pohřešovaný senior si musí několikrát denně aplikovat inzulín. Kriminalisté zjistili, že při odchodu z domova neměl léky u sebe a mobilní telefon naposledy zapnul 26. 2. 2009. Pohřešovaný muž má výrazně velké uši. Do současné doby o sobě nepodal žádnou zprávu. Kriminalisté-pátrači po oznámení pohřešování opakovaně zorganizovali pátrací akci v okolí soutoku řek v Týně nad Vltavou, zapojili do pátrání i policejní vrtulník. Několik desítek osob opakovalo pozemní pátrací akci v dalších dnech. Bohužel do současné doby bez jakéhokoliv výsledku. Po Janu Strnadovi nebyla zjištěna žádná stopa.

pohřešovaný Strnad

 

Jakékoliv informace k současnému pobytu či výskytu pohřešovaných osob volejte na linku 158. Sebemenší maličkost k hledaným či pohřešovaným osobám může přivést kriminalisty-pátrače na stopu.

Na internetových stránkách Policie ČR je k dispozice neustále aktualizovaná databáze hledaných a pohřešovaných osob, včetně popisu a fotografií osob. I tuto nonstop fungující aplikaci mají na starosti pátrači.

Odkaz na databázi:

http://aplikace.policie.cz/patrani-osoby/Gallery.aspx


mjr.  Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

1. října 2010

 

vytisknout  e-mailem