Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Kriminalisté odstřihli digitální televizi

Jihočeští kriminalisté trestně stíhají muže, který nelegálně nabízel a provozoval digitální televizi převážně na Českobudějovicku. (HL. schránka 974 221 116)  

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, specialisté na hospodářské trestné činy, v úterý zahájením trestního stíhání, ukončili pirátské zprostředkovávání digitálního vysílání v Českých Budějovicích. Statutárního zástupce občanského sdružení z Českých Budějovic (muže ve věku kolem 25 let) viní z trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi (§ 152/1). Od července loňského roku do letošního října v Českých Budějovicích, zprostředkoval digitální televizní vysílání minimálně osmdesáti koncovým uživatelům za částku 5 000 korun. K televiznímu přijímači zájemce připojil koncové zařízení umožňující příjem programů satelitní i pozemní digitální televize. Následně prostřednictvím lokální internetové sítě, kterou občanské sdružení provozuje, za měsíční paušální poplatek kolem až 150 korun, umožnil zájemcům nekódovaný příjem až 90 programů. To vše bez příslušného povolení od vysílatelů jednotlivých programů a Českého telekomunikačního úřadu, jak kriminalistům zjistila Česká Protipirátská unie. Dále unie zjistila, že vyšetřovaný muž mohl za pirátské provozování kabelové televize inkasovat na půl milionu korun. Společnosti HBO Česká republika, vysílateli několika z mnoha pirátsky šířených programů, způsobil škodu okolo 230 tisíc korun. Obdobně poškozených vysílatelů je více a celková škoda tak překročí půl milionu korun. Tímto pofiderním podnikáním tak podezřelý neoprávněně zasáhl do zákonem chráněných práv k autorskému dílu… Muže kriminalisté vyšetřují na svobodě.

Nejedná se o první případ, kdy je trestně stíhán pachatel za pirátství televizního vysílání. Česká protipirátská unie řešila např. pirátské vysílání na brněnském sídlišti Bohunice či případ neautorizovaného provozování televizního vysílání v lázeňském komplexu, kde trestnímu stíhání čelilo šest členů představenstva. Před třemi lety pak Městský soud v Brně odsoudil za neautorizovaný přenos několika programů provozovatele kabelové televize.

odkaz na další články: http://www.cpufilm.cz      http://www.cpufilm.cz/press.html

Mgr. Jiří Matzner  pisjc@mvcr.cz
 

22. 10. 2009

 

vytisknout  e-mailem