Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Kriminalisté objasnili případ výbuchu podomácku vyrobeného nástražného výbušného systému

HORŠOVSKÝ TÝN – Zahájili trestní stíhání třicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání zločinů obecné ohrožení a těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu. 

Dne 19. února 2024 po dvaadvacáté hodině jsme na tísňové lince 158 přijali oznámení o výbuchu v obci Horšovský Týn, kdy došlo ke zranění jednoho muže. Na místo tehdy vyjely policejní hlídky, vyslán byl i policejní kynolog se speciálně vycvičeným psem, pyrotechnici a výjezd kriminalistů. Bylo provedeno ohledání místa činu a jeho okolí, zajištěny kriminalistické stopy, které byly podrobeny odborným expertizám. Případ si převzali krajští kriminalisté. Pátrali po podezřelé osobě, která tam předmět umístila.

Díky pečlivému a intenzivnímu prověřování případ objasnili. Dnes, 6. března, zahájili trestní stíhání třicetiletého muže, kterého obvinili ze spáchání zločinu obecné ohrožení v jednočinném souběhu se zločinem těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu. Těch se měl dopustit tím, že vedle vchodových dveří bytového domu v Horšovském Týně umístil nástražný výbušný systém, na který si nakoupil všechny potřebné kovové součástky a odpalovací zařízení a který sám sestavil, a když poté ve večerních hodinách přišel poškozený ke dveřím, dálkovým ovladačem aktivoval podomácku vyrobený nástražný systém. Výbuch poté poškozenému způsobil zranění. Motivem měly být osobní spory mezi oběma muži. Útok nebyl cílený na další osoby. Můžeme ubezpečit veřejnost, že v souvislosti s tímto případem nehrozí žádné další nebezpečí. Kriminalisté státnímu zástupci spolu se spisovým materiálem podají i podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.

por. Dagmar Brožová
6. března 2024

vytisknout  e-mailem