Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Kriminalisté dopadli pachatele série krádeží

JIHLAVSKO: Mladík se dopustil celkem třinácti skutků a způsobil škodu přes 120 tisíc korun 

Jihlavským kriminalistům se podařilo objasnit sérii krádeží, ke které došlo letos v Jihlavě. Pachatel se během přibližně dvou měsíců dopustil celkem třinácti skutků a majitelům způsobil škodu za více než 120 tisíc korun. Policejní komisař zahájil trestní stíhání mladého muže z Jihlavy. Devatenáctiletý muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody,“ řekl por. Bc. Jiří Vojtíšek, komisař oddělení obecné kriminality.
Pachatele kriminalisté dopadli zejména na základě precizní operativní činnosti, velmi dobré osobní a místní znalosti a také důkladným ohledáním na místech činů, zajišťováním a vyhodnocováním nalezených stop. Podezřelého muže zadrželi a umístili do policejní cely. Kriminalistům se podařilo zajistit i část odcizených jízdních kol, která pachatel vydal a policisté je předali zpět jejich majitelům. Zbývající odcizené věci obviněný muž po krádežích prodal a peníze použil pro vlastní potřebu. Jedná se o muže, který se majetkové trestné činnosti dopouštěl i v minulosti a dále byl amnestován. Po provedení nezbytných úkonů byl mladík ze zadržení propuštěn a je stíhán na svobodě.
 
K prvním dvěma krádežím, z jejichž spáchání je mladý muž obviněn, došlo na přelomu ledna a února na ulicích Seifertova a Pavlovova. Pachatel se po vypáčení dveří vloupal kůlny, ze které odcizil řetězovou pilu, dětské jízdní kolo, sekyrku a měděné kabely. V druhém případě se cílem mladého muže stal bytový dům, kam se dostal po vypáčení okna. Ze sklepa odcizil dětské jízdní kolo a lyže.
Největší frekvence krádeží nastala v únoru, a to zejména v jeho druhé polovině, kdy se pachatel vloupal do nějakého objektu téměř každý druhý den. Během měsíce hledal věci k odcizení v deseti různých objektech, a to na ulicích U Hlavního nádraží, Seifertova, Na Valech, 8. března, Třebízského, Družstevní, Riegrova, Na Vyhlídce a Sokolovská. Krádeží se mladík dopustil nejčastěji vloupáním, v některých případech ale využil i situace, kdy majitelé nechali objekty odemčené. Jeho cílem se staly kůlny a přístřešky u rodinných a bytových domů, sklepy domů a garáže. Odcizil nejčastěji jízdní kola, lyže, nářadí a kabely, odnesl si ale i nejrůznější další věci, které vyhodnotil jako zpeněžitelné.
Poslední prokázanou krádeží pachatele je odcizení kovové konstrukce branky a motocyklu Babeta s přilbou v polovině března z kůlny na oplocené zahradě řadového domu na ulici Jiráskova.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
19. března 2013
 
 

vytisknout  e-mailem