Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Krást jezdil na kole a s batohem na zádech

OLOMOUC - Skončil ve vazbě. Hrozí mu až pětiletý pobyt za mřížemi. 

Kriminalisté oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Olomouc zahájili trestní stíhání 33letého muže z Olomoucka, jakožto obviněného z trestných činů krádež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.

Těchto skutků se měl dopustit v celkem pěti případech na území města Olomouce, a to v době od 18. 9. 2017 do 26. 9. 2017, kdy byl zadržen. Jednalo se o vloupání do osobních motorových vozidel, kterých se měl dopouštět jak v dopoledních, tak i v odpoledních hodinách. Během prověřování uvedených skutků vyplynulo, že na tyto své nekalé výpravy jezdil na kole, vybaven batohem na zádech. Do všech vozidel se vždy dostal po rozbití některého z oken. 18. 9. 2017 se tímto způsobem vloupal na ulici Českobratrské v Olomouci do vozidla Renault Espace a odcizil z něj látkový batoh. O pět dnů později se vloupal do vozidla Škoda Kodiaq, které bylo zaparkované na ulici V Hlinkách. Z něj vzal tašku, ve které kromě oděvních svršků byla i platební karta. O dva dny později se vloupal hned do dvou vozidel. Vozidla Citroën C4, které bylo zaparkované na ulici Mišákově a vozidla Škoda Felicia, zaparkovaném na ulici Holečkově. Z jednoho z nich odcizil batoh s oděvními svršky a kosmetikou, z druhého notebook. Poslední vloupání, k němuž došlo v úterý 26. 9. 2017 v odpoledních hodinách na ulici Krakovské, se mu stalo osudným. Na vozidle Škoda Fabia rozbil okno a odcizil z něj 3 tašky různých velikostí. V nich, kromě firemních propagačních materiálů a různých firemních písemností, měřiče CO2 v ovzduší, byla také peněženka s penězi, osobními doklady, platebními kartami, tankovací kartou a další písemnosti osobního charakteru. Jeho jednání však neuniklo jednomu z poškozených. Muže, který se již rozjížděl na kole i s odcizenými taškami, doběhl, zadržel a předal přivolaným policistům, kteří zjistili jeho totožnost. Jednalo se o 33letého muže z Olomoucka, kterého policisté zadrželi a umístili do policejní cely. Odcizené věci z posledního vloupání vydal a ty byly vráceny poškozenému. Ke všem skutkům se doznal. Jak uvedl, odcizené věci prodával různým, jemu neznámým osobám a takto získané peníze použil pro vlastní potřebu, nebo odcizené věci měnil za drogy. Celková škoda odcizením byla předběžně vyčíslena na téměř 70 000 korun, poškozením na předběžně 18 500 korun.

Na základě všech skutečností a podkladů bylo zahájeno trestní stíhání 33letého muže, jakožto obviněného z  trestných činů krádež, poškození cizí věci a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za které mu, v případě prokázání viny a odsouzení, a vzhledem k výši způsobené škody, hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.  Ze strany policejního orgánu byl dán podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl soudem akceptován a  obviněný byl eskortován do vazební věznice.

por. Mgr. Irena Urbánková

29. září 2017

vytisknout  e-mailem