Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za volant usedli o víkendu opět i nezodpovědní řidiči

JIČÍNSKO – Alkohol spolu s drogami na silnice nepatří. 

Ilustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoIlustrační fotoV průběhu prosluněného víkendu a pondělního rána se policisté i policistky nepravidelně v rámci běžného výkonu služby zaměřili v okrese Jičín na dodržování pravidel silničního provozu.

V rámci silničních kontrol se podařilo odhalit celkem sedm řidičů pod vlivem alkoholu. Jeden z řidičů se odmítl podrobit orientačnímu testu na omamné a psychotropní látky. V neposlední řadě jedna osoba řídila osobní motorové vozidlo bez řidičského oprávnění. Od začátku letošního roku policisté v okrese Jičín evidují celkem 36 případů jízdy pod vlivem alkoholu případně drog.

Zde jsou vybrané dva případy za uplynulý víkend:

V neděli 17. února krátce po půlnoci kontrolovala policejní hlídka v ulici Jičínská v Kopidlně osobní motorové vozidlo Renault Kangoo, které řídil osmačtyřicetiletý cizí státní příslušník. Ten se následně podrobil opakované dechové zkoušce, která na místě prokázala pozitivní hodnoty 1, 49 a 1, 53 promile alkoholu v dechu. Svým jednáním se měl dopustit přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Stejného přečinu se mohl dopustit i třicetiletý muž, který v pondělí 18. února krátce po půl šesté ráno v Sobotce řídil osobní motorové vozidlo Škoda Fabia. Bohužel i v tomto případě policisté u muže naměřili pozitivní hodnoty 1, 05 a 1, 13 promile alkoholu v dechu. Řidič se následně dobrovolně podrobil lékařské kontrole s následným odběrem krve.

Oběma řidičům tak v případě prokázání viny hrozí až jednoletý trest odnětí svobody.

O osudu zbylých hříšníků v jejich přestupkovém jednání rozhodne příslušný správní orgán, kde jim v případě prokázání viny hrozí několikaměsíční zákaz řízení všech motorových vozidel a vysoká peněžitá pokuta.

Policisté se zaměřují zejména na řidiče, kteří před jízdou nebo během jízdy nedodrželi zákaz požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek. Dále kontrolují i dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zaměřují se také na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.

V souvislosti s tímto policisté upozorňují, že tyto kontroly nebyly rozhodně ojedinělé a v obdobných aktivitách budou policisté v okrese Jičín nadále pokračovat.

nprap. Aleš Brendl
20. února 2019; 11:45

vytisknout  e-mailem