Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policisté skončili třetí na světovém poháru v ledním hokeji

KRAJ -Tým české policejní reprezentace zopakoval úspěch z roku 2015 a podruhé vybojoval bronzové medaile na světovém policejním poháru v ledním hokeji. 

Ve Svijanské aréně v Liberci se od 18. do 23. dubna konal Světový policejní pohár v ledním hokeji 2017, který pořádala Unie tělovýchovných organizací Policie ČR, sportovní svaz policistů a hasičů, z.s., (UNITOP ČR) ve spolupráci s Policií ČR a Ministerstvem vnitra ČR, pod záštitou policejního prezidenta Tomáše Tuhého a ministra vnitra Milana Chovance.

Do České republiky přijelo deset policejních reprezentací z devíti evropských zemí, které usilovaly o titul mistra světa. Ve skupině A své síly změřily týmy: Česká republika, Policie Moskva, Německo, Francie a Slovinsko. Ve skupině B poté Dinamo Kazaň, Rakousko, Slovensko, Finsko a Maďarsko. Světový policejní pohár se ve Svijanské aréně v Liberci konal podruhé, poprvé v roce 2015, kdy čeští policisté získali bronzové medaile, a mistrem světa se stal celek Slovenska. Ten ovšem letos své prvenství neobhájil, z pomyslného trůnu jej sesadil tým Policie Moskva, který ve finálovém zápase porazil Dinamo Kazaň 2 : 1 a stal se tak policejním mistrem světa 2017.

Cestu do finále české reprezentaci ukončila prohra s Kazaní 
Prvním soupeřem našeho kádru ve skupině A byl celek Francie, který jsme porazili hladce 13 : 0. Druhé utkání s favorizovaným týmem Policie Moskva jsme prohráli 1 : 4, ale i tak naši policisté předvedli velice pěkný hokej. Další dva zápasy, se Slovinskem a Německem, jsme opět vyhráli, a to 12 : 0 a 12 : 1, čímž jsme ze základní skupiny A postoupili do semifinále z druhého místa. Skupinu B podle očekávání vyhrál favorizovaný tým Dinama Kazaň, druzí skončili policisté z Rakouska. Hráči Tatarstánu nám posléze uzavřeli cestu do finále, když náš mančaft porazili v semifinále 5 : 2. Druhý semifinálový zápas mezi moskevskou policií a Rakouskem skončil 8 : 2. Do finále světového poháru se tak probojovaly oba týmy z Ruska. „Kvalita ruského policejního hokeje je na vysoké úrovni. Moskva i Kazaň měly řadu velice zkušených hráčů, bývalých profesionálních hokejistů, dokonce i z KHL. S oběma celky jsme sice prohráli, ale já bych chtěl kluky moc pochválit, protože hráli skvěle. Měli jsme i několik gólových příležitostí, které jsme bohužel nedokázali proměnit. Soupeř naopak díky svým zkušeným hráčům dokázal využít naši sebemenší chybu ve svůj prospěch,“ vysvětlil trenér české policejní hokejové reprezentace Jan Daněk.       

Rakouský tým překvapil obrovskou houževnatostí
Zápas mezi Českou republikou a Rakouskem o třetí místo odstartoval v sobotu v 10:00 hodin na ploše Home Credit arény. Utkání se od samého začátku odvíjelo ve vysokém tempu, hráči obou týmů zodpovědně bránili a snažili se využít každé šance. „Oproti Rakousku jsme měli dostatek hráčů, mohli jsme proto častěji střídat. Byli jsme překvapeni jejich dobrou fyzickou kondicí, neboť s námi i v menším počtu dokázali udržet tempo,“ připomněl útočník Miroslav Fišer, policista, který má zkušenosti s profesionálním hokejem v polské, francouzské či španělské extralize. První gól vstřelil již v sedmé minutě zápasu Ladislav Lučan, záhy na to se prosadili Josef Krcho a Martin Příhoda. Ve druhé třetině nejdříve skóre na 4 : 0 zvýšil kapitán mančaftu Jiří Hamáček, poté využilo Rakousko přesilovku a snížilo na 1 : 4. Ve 40. minutě dal gól Patrik Zicho, čímž zvýšil vedení našeho celku na 5 : 1, ale těsně před koncem druhé třetiny se Rakousku podařilo snížit na 5 : 2. V 50. minutě třetí třetiny Rakousko dalo třetí branku a chvíli se zdálo, že by se utkání mohlo zkomplikovat. V 53. minutě vstřelil svůj druhý gól v utkání mělnický policista Martin Příhoda, který je s šesti góly našim nejlepším střelcem šampionátu. Tým Policie České republiky zvítězil nad Rakouskem 6 : 3 a stanul na bronzovém stupni vítězů. „Rakouský tým se za dva roky velice zlepšil, má řadu nových kvalitních hokejistů. Zápas nebyl až tak jednoduchý, sice jsme celou dobu vedli, ale Rakušané dokázali stav utkání ke konci brankově zdramatizovat,“ přiznal kapitán družstva Jiří Hamáček a dodal, že celý tým má z bronzové medaile obrovskou radost. „Jsem rád, že jsem mohl být u toho. Děkujeme za skvělou organizaci a zázemí,“ uvedl náš nejlepší střelec Martin Příhoda. „Byli jsme skvělý mančaft. Na našem úspěchu mají podíl i výborní trenéři Jan Daněk a Ludvík Berger a celý realizační tým, za což všem moc děkujeme,“ doplnil kapitán družstva Jiří Hamáček.                          

„Sport a charita k sobě patří“, říká prezident UNITOP ČR Vladislav Husák
Světový policejní pohár v ledním hokeji byla nejvýznamnější akcí policejního sportu v letošním roce, proto si ji nenechala ujít řada významných osobností Policie ČR, Ministerstva vnitra ČR a zástupců veřejného života. Svojí přítomností všechny potěšil policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý, dále náměstci ministra vnitra Jiří Zmatlík a Josef Postránecký, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, bývalý policejní prezident genpor. Jiří Kolář, bývalí krajští ředitelé a jiní významní hosté. 

Kromě reprezentantů jednotlivých policejních výprav své hokejové umění předvedli také zástupci Policie ČR a VIP hostů při turnaji osobností. V červeném družstvu nastoupil např. ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jan Švejdar, náměstek ředitele Krajského ředitelství Jihomoravského kraje Libor Kachlík, spolumajitel hokejového klubu Bílý Tygři Liberec Petr Syrovátko, policista z Liberecka Petr Vagenknecht, bývalý hokejista NHL Josef Marha či trenér policejní reprezentace Ludvík Berger. V bílém dresu nastoupil prezident UNITOP ČR Vladislav Husák, druhý trenér policejní reprezentace Jan Daněk, ikona libereckého hokeje Jiří Peřina a zástupci německé, ruské, rakouské a slovenské výpravy. I v turnaji osobností nebyla nouze o hezké střelecké situace, utkání skončilo remízou 7 : 7.
     
V rámci světového poháru se uskutečnil slavnostní večer v Kavárně Pošta v Liberci, kde ředitel Nadace policistů a hasičů PhDr. Vladimír Šutera převzal šek na 50 000 korun, který organizátoři akce věnovali na konto nadace. „Touto symbolickou částkou chceme podpořit rodiny našich kolegů, protože sport a charita k sobě bezesporu patří,“ uvedl Vladislav Husák.    

Cenu Team fair play si odvezli Slovinci
Slavnostní zakončení světového poháru a předání medailí se uskutečnilo přímo na ledové ploše Home Credit arény za přítomnosti Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Nejužitečnějším hráčem šampionátu byl vyhlášen Rakušan Nico Toff, nejlepším brankářem Francouz Thomas Dupuis a nejlepším střelcem s 11 góly hokejista moskevské policie Sergey Anshakov. Cenu fair play získalo družstvo Slovinska.


Celkové pořadí týmů – Světový pohár v ledním hokeji 2017

  1. Policie Moskva
  2. Dinamo Kazaň
  3. Česká republika
  4. Rakousko
  5. Slovensko
  6. Německo
  7. Finsko
  8. Francie
  9. Maďarsko
  10. Slovinsko

V reprezentačním týmu Policie ČR byli policisté-hokejisté z: Krajského ředitelství Královéhradeckého kraje (6), Krajského ředitelství policie Pardubického kraje (6), Krajského ředitelství policie Středočeského kraje (4), Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje (4), Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje (2) a z Policejního prezidia ČR (2). Nejúspěšnějším střelcem našeho výběru je Středočech Martin Příhoda, který proměnil šest gólů.  

kpt. Mgr. Petra Srnková
Výkonný výbor UNITOP ČR
26. 4. 2017

FOTOGALERIE

vytisknout  e-mailem