Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Krajský přebor psovodů 2019

KRAJ – Ve dnech 20. - 23. května se v objektu oddělení specializovaných kynologických činností v Černousích konal již X. ročník Krajského přeboru psovodů a služebních psů Krajského ředitelství police Libereckého kraje. 

Tento ročník byl významným milníkem nejen pro to, že se konal již po desáté, ale zejména z důvodu zahraniční účasti. Pozvání totiž přijali také polští kolegové.

Během slavnostního nástupu všechny přítomné přivítal náměstek krajského ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro vnější službu plk. Mgr. Pavel Bartoš MBA, vedoucí oddělení služební kynologie při Odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství Libereckého kraje mjr. Mgr. Aleš Jehlička a hlavní rozhodčí ppor. Pavel Pochman._DSC0106.jpg

V čele polské delegace vyjádřil poděkování za pozvání na jubilejní X. ročník přeborů náměstek ředitele pro vnější službu při Krajském ředitelství policie dolnoslezského vojvodství inspektor Dariusz Wesolowski spolu se zástupcem velitele pro pořádkovou policii dolnoslezského vojvodství podkomisařem Sylwesterem Rudziecem.

Krajský přebor psovodů se konal tradičně ve výcvikovém prostoru objektu oddělení specializovaných kynologických činností v obci Černousy. Své praktické dovednosti při disciplínách předvedli psovodi Krajských ředitelství policie Středočeského, Ústeckého, Královehradeckého a pochopitelně také Libereckého kraje, coby pořadatele, zástupci ředitelství cizinecké policie a polští kolegové z Wroclawi.

V rámci soutěží museli psovodi se svými čtyřnohými svěřenci plnit několik rozličných disciplín, jejichž správnost a provedení bodově hodnotili pečliví rozhodčí. Hlavními disciplínami byly obratnost a ovladatelnost psů, ale také specializované činnosti jako vyhledávání omamných a psychotropních látek, vyhledávání nástražných výbušných systémů, ale i prohlídky dopravních prostředků, objektů i zavazadel a oděvních svršků. Všechny modelové situace, kterými účastníci museli projít, simulovaly reálné podmínky, se kterými se během výkonu služby mohou policisté setkat. Prověřily rychlé a bezchybné reakce psovodů i okamžitou připravenost a pohotovost služebních psů.

Krajské přebory prověřily připravenost nejen psovodů, ale pochopitelně i jejich čtyřnohých kolegů při pracích nejen při nepříznivém počasí, za snížené viditelnosti, ale i v obtížném terénu a stísněných prostorách. Všichni z účastníků prokázali vysokou míru profesionality a nasazení, ale hlavně dokonalé souznění při společné práci člověka a jeho čtyřnohého přítelem ve vypjatých a rizikových situacích.  

  • V ovladatelnosti a obratnosti zvítězil s počtem 94 bodů ze 100 možných, služební pes Kill s psovodem nprap. Josefem Prägerem z Oddělení služební kynologie Ústeckého kraje.
  • V rámci disciplín spojených s pachovými pracemi dosáhl nejlepších výsledků služební pes Evžen s psovodem nprap. Davidem Kosem z Oddělení služební kynologie Libereckého kraje.
  • V týmové soutěži pak prokázali nejlepší kvality zástupci Oddělení služební kynologie Libereckého kraje se svými čtyřnohými parťáky, nprap. David Kos a nprap. Bc. Vladimír Hovad.

Slavnostního vyhodnocení a předávání cen těm nejlepším, byli přítomni také zástupci okolních měst a obcí. Pozvání přijali starostové Dan Ramzer z Frýdlantu, z obce Černousy, v níž se přebor pořádal, starosta Miroslav Richtr, za obec Bulovka byla dekorování přítomna starostka Romana Šidlová, starosta obce Habartice Stanislav Briestenský, za obec Pertoltice starosta Viktor Podmanický a pozvání na akci přijal také starosta obce Višňová Tomáš Cýrus.

Za Krajské ředitelství police Libereckého kraje se slavnostního dekorování a předávání cen vítězům  ujal plk. Mgr. Pavel Bartoš, který mimo jiné všem účastníkům poděkoval a vyzdvihl neopakovatelnost a nezastupitelnost jejich práci, zejména při záchraně lidských životů, ochraně zdraví a majetku. Poblahopřál všem vítězům a do dalšího profesního života jim popřál mnoho úspěchů. Za přínos a reprezentaci služební kynologie plk. Bartoš vyjádřil poděkování kynologům ve výslužbě, kpt. Josefu Havlovi a kpt. Pavlu Palfymu, kteří se slavnostního ceremoniálu účastnili z pozice hostů.

Poděkování patří nejen sponzorům soutěže, starostům přilehlých obcí, na jejichž katastru se přebory konaly, ale především všem soutěžícím.
 

23. května 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem