Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Krajský přebor psovodů 2018

KRAJ - Ve dnech 14. -17. května 2018 se v objektu oddělení specializovaných kynologických činností v Černousích konal IX. ročník Krajského přeboru psovodů a služebních psů. 

Ve dnech 14 - 17. května 2018 se v objektu oddělení specializovaných kynologicých činností v Černousích konal již IX. ročník Krajského přeboru psovodů a služebních psů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje ve všestranném použití služebních psů.
 

1Všechny přítomné na slavnostním nástupu přivítal náměstek krajského ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje pro uniformovanou policii plk. Mgr. Pavel Bartoš, vedoucí kynologů Libereckého kraje mjr. Mgr. Aleš Jehlička a hlavní rozhodčí kpt. Ing. Vladimír Makeš z Královéhradeckého kraje. 

Přebor se konal v obci Černousy, zázemím soutěžících i rozhodčích bylo cvičiště v objektu oddělení specializovaných kynologických činností.

7Na soutěži kynologů Krajského ředitelství policie Libereckého kraje se setkali psovodi z jednotlivých Územních odborů, tedy z Liberce, Jablonce nad Nisou, Semil, České Lípy, dále z oddělení specializovaných kynologických činností Černousy, psovodi z Královéhradeckého kraje a v letošním roce i poprvé kolegové z Polska.

V rámci soutěže museli psovodi  se svými svěřenci splnit několik disciplín.

U pachových prací se jednalo o vyhledávání stop,  pachovým předmětů v terénu,  vypracování stopy v terénu, vyhledání osoby v objektu, vyhledání nábojnic.

Další disciplínou byla obratnost a ovladatelnost.

Ani třetí disciplína nebyla jednoduchá. U obrany rozhodčí posuzovali zadržení nebezpečného pachatele na útěku, zákrok proti osobě poškozující majetek, její prohlídka a předvedení, zamezení vstupu do střeženého prostoru, zadržení osoby pokoušející se o útěk, obrana psovoda a zadržení nebezpečného pachatele s překonáním odporu.

Krajské přebory prověřily připravenost policejních psovodů. Některé úkoly plnily psovdodi se svými svěřenci nejen ve dne, ale i v noční době. Situace byly mnohdy náročné tak, že si psovodi sáhli opravdu na samé dno svých sil

Poslední den patřil nejen části jedné z disciplín, ale hlavně slavnostnímu ukončení přeborů a vyhlášení vítězů.

Veškeré modelové situace byly nastaveny do podmínek, se kterými se policisté mohou při výkonu služby setkat. Rychlost vyhodnotit stávající situace psovodem a okamžitá reakce služebního psa byla ve většině případů rozhodující pro zdárné zvládnutí stanoveného úkolu.

S pachovými pracemi si nejlépe poradil pes Alex s psovodem pprap. Ladislavem Vitvarem ze SZKČ Semily,  pes s nejrazantnějším obranným zákrokem byl vyhodnocen služební pes Jules pprap. Miloslava Nováka ze SZKČ Česká Lípa a v poslušnosti získal nejvíce bodů pes Altaj pprap. Richarda Nováka ze SZKČ Hradec Králové. 

Výsledková listina:

1. pprap. Miloslav Novák, sl. pes Jules , SZKČ Česká Lípa
2. pprap. Richard Novák,, sl. pes Altaj, SZKČ Hradec Králové
3. pprap. Ladislav Vitvar, sl. pes Alex, SZKČ Semily

Družstva:

1. SZKČ Semily - ve složení  pprap. Miroslav Salava a pprap. Ladislav Vitvar
2. SZKČ Hradec Králové - ve složení pprap. Richard Novák a pprap. Vladimíra Hruška
3.  SZKČ Česká Lípa - ve složení pprap. Miloslav Novák a pprap. Jan Drien


Ceny a diplomy předal vítězům náměstek krajského ředitele Krajského ředitelství policie  Libereckého kraje pro uniformovanou policii plk. Mgr. Pavel Bartoš, vedoucí odboru služby pořádkové policie plk. Mgr. Petr Šikola, vedoucí oddělení specializovaných činností Černousy mjr. Mgr. Aleš Jehlička a starostové přilehlých obcí.

Závěrem bychom chtěli poděkovat starostům přilehlých obcí, na jejichž katastru se přeboru konaly a kteří byli zároveň přítomni i závěrečnému ceremoniálu. Poděkování patří také sponzorům soutěže.
 

18. 5. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem