Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 9.8.2010

Opava - Nálezy munice z období 2. světové války a další...(11 případů) 

 

Zadržení podnapilého cyklisty na ulici Jaselské v Opavě

Dne 9.8.2010 v době kolem 01:00 hod. opavští policisté z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru stavěli a kontrolovali na ulici Jaselské v prostoru Městských sadů v Opavě muže ročníku narození 1946 z Opavy-Kateřinek, který jel na pánském jízdním kole značky Favorit. U třiašedesátiletého muže bylo provedeno odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger s pozitivními výsledky a s naměřenými hodnotami 1,09 promile a 1,16 promile alkoholu v jeho dechu. Cyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, k předchozímu požití alkoholických nápojů se doznal a nepořádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Případ je nadále v šetření, kdy spisový materiál bude postoupen podle věcné příslušnosti správní komisi odboru dopravy Magistrátu města Opavy k dalšímu opatření.


Případ vloupání do restaurace ve Vítkově zná své pachatele

Dne 9.8.2010 policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru PČR Opava zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1972 z Vítkova a muže ročníku narození 1988 z Vítkova jako obviněné ze spáchání přečinu „Krádež“ a dále zahájil trestní stíhání mladistvého muže ročníku narození 1993 z Vítkova ve věci spáchání provinění z přečinu „Krádež“, kterého se všichni společně dopustili tím, že dne 1.7.2010 v době kolem 23:45 hod. vnikli na ulici Dělnické ve Vítkově do restaurace ,,Odborák. Dvaadvacetiletý obviněný muž se opřel zády o stěnu restaurace, na jeho ramena mu vylezl sedmnáctiletý mladík, který vyháčkoval pootevřené okno skladu ve výšce 3 metry nad úrovní terénu, následně se naklonil dovnitř, odkud odcizil alkohol, víno a čistící prostředky, které podával dalšímu ze spolupachatelů a rovněž i přítomnému nezletilému 13-ti letému chlapci z Vítkovska. Svým protiprávním jednáním majetkového charakteru tak výše jmenovaní způsobili celkovou škodu ve výši 2.080.- Kč, a to muži ročníku narození 1966 z Vítkova. Shora uvedený dvaadvacetiletý muž se trestné činnosti dopustil i přesto, že byl trestním příkazem Okresního soudu v Opavě ze září 2008 odsouzen pro trestný čin „Krádež“ k trestu obecně prospěšných prací ve výměře 200 hodin, které do současné doby nevykonal a tudíž se u něj jedná o recidivu. Jednání nezletilého chlapce bude šetřeno samostatně ze strany vítkovských policistů z obvodního oddělení PČR.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v obci Píšť

Dne 9.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1961 z Dolního Benešova, neboť tento byl dne 9.8.2010 v době kolem 00:10 hod. v obci Píšť stavěn a kontrolován jako řidič osobního motorového vozidla značky Renault Clio. Z chování řidiče bylo patrné, že je pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných omamných a psychotropních látek a jedů, proto jej hlučínští policisté vyzvali k podrobení se odbornému měření dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Dräger, kdy mu byla naměřena hodnota 2,68 promile alkoholu v jeho dechu. Osmačtyřicetiletý řidič s naměřenou hodnotou souhlasil, předchozí požití alkoholu doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem krve nebo moči. Opakovanou dechovou zkouškou mu byla naměřena hodnota 2,78 promile alkoholu v jeho dechu. Na místě bylo shora uvedenému muži zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a případ je nadále v šetření.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Suché Lazce

Dne 9.8.2010 v 08:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1941 z Opavy, že před chvíli nalezl v lesním porostu za obcí Suché Lazce nějaké předměty, které mu připomínají munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, a to do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k odbornému zneškodnění odvezl 2 kusy dělostřeleckého granátu ráže 45 mm sovětské výroby.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Smolkov

Dne 9.8.2010 v 09:15 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1973 z Háje ve Slezsku, že před chvíli nalezl na louce za obcí Háj ve Slezsku, část Smolkov nějaký předmět, který mu připomíná munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě, a to do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k odbornému zneškodnění odvezl 1 kus dělostřeleckého granátu ráže 75 mm sovětské výroby.


Nález munice pocházející z období 2. světové války v obci Melč

Dne 9.8.2010 v 15:30 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1971 z Melče, že před chvíli nalezl při zemních pracích na svém pozemku u rodinného domu v obci Melč nějaký předmět, který mu připomíná munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově, a to do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku. Přivolaný pyrotechnik po očištění předmětu od jílu a dalších nečistot zjistil, že se jedná pouze o pochromovaný předmět připomínající ruční granát, kdy se jednalo pouze o obal bez roznětky a nevyloučil, že to dříve mohl být ruční granát, který někdo vypreparoval a následně nachromoval anebo že se jedná o plynový zapalovač ve tvaru granátu. Nalezený předmět si však zajistil a odvezl k bezpečnému zneškodnění.


Sprejerství, poškození fasád několika objektů na ulici Masarykova Třída v Opavě

V blíže neupřesněné době od 22:00 hod. dne 4.8.2010 do 08:00 hod. dne 6.8.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Masarykova Třída v Opavě přečin „Poškození cizí věci“ tím, že posprejováním různými barvami, velikostmi a různými nečitelnými nápisy (mezi kterými se například objevily nápisy OPC a HRAUH NA HRAD) poškodil fasádu jednoho z činžovních domů, dále kovovou branku vedoucí na dvorek za tímto domem a oplocení dvorku, čímž byla opavskému Společenství vlastníků domů způsobena celková škoda ve výši 5.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.

 

Odcizení peněženky z kapsy kalhot poškozeného muže v obci Píšť

Dne 9.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“ a přečinu „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 8.8.2010 v době mezi 22:30 hod. a 23:00 hod., a to na přesně neurčeném místě v obci Píšť, odcizil ze zadní kapsy kalhot poškozeného muže ročníku narození 1990 z Hlučína jeho pánskou koženou peněženku černé barvy v hodnotě 400,- Kč, ve které byly různé osobní doklady, platební karta a finanční částka na hotovosti ve výši 200,- Kč. Celková škoda tak činí 600,- Kč.


Poškození okrasných dřevin v obci Darkovice

V přesně neustanovené době od 1.7.2010 do 11.7.2010 neznámý pachatel poškodil na dvou soukromých pozemcích v obci Darkovice vysazené okrasné dřeviny v délce 12-ti metrů, a to politím dosud nezjištěnou látkou, čímž vznikla muži ročníku narození 1959 z Ostravy a ženě ročníku narození 1964 z Darkovic celková škoda ve výši 8.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně pro přečin „Poškození cizí věci“.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 9.8.2010 ve 22:00 hod. byl policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR Opava na křižovatce ulic Krnovská a Olomoucká v Opavě zajištěn muž ročníku narození 1977 z Opavy-Kateřinek, který chvíli předtím v silně podnapilém stavu (orientační dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj prokázala hodnotu 2,05 promile alkoholu v jeho dechu) rozbil skleněnou výplň okna na jednom z činžovních domů na ulici Krnovské v Opavě v hodnotě 500,- Kč a dále vstupoval do vozovky, čímž bezprostředně ohrožoval svůj život a zdraví, jakož i zdraví jiných osob a BESIP. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho dodání na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Případ je šetřen jako přestupek proti majetku a jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 9.8.2010 byly opavským policistům nahlášeny 2 dopravní nehody, které se staly na teritoriu Územního odboru PČR Opava, kdy nebylo způsobeno žádné zranění zúčastněným osobám a hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku 360.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem