Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 8.8.2010

Opava - Odcizení peněz z bytu osoby seniorského věku a další...(13 případů) 

 

Poškození motorového vozidla v obci Budišov nad Budišovkou, část Guntramovice

Neznámý pachatel v blíže neupřesněné době od 20:00 hod. dne 7.8.2010 do 00:45 hod. dne 8.8.2010 na odstavné ploše u hasičské zbrojnice v obci Budišov nad Budišovkou, část Guntranovice poškodil zaparkované osobní motorové vozidlo značky Volvo S 60, kdy rozbil oba přední sdružené světlomety včetně ukazatelů směru jízdy, dále pak poškodil obě boční elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka tím, že jejich otočný mechanismus přetočil do protisměru jízdy a vylomil lakované kryty zrcátek. Dále ostrým předmětem poškrábal metalický lak kapoty vozidla, rozbil levou přední mlhovku a automobil potřísnil několika trsy trávy s hlínou. Poškozené společnosti Bista-KBW spol. s r.o. Bílovec v okrese Nový Jičín tak byla způsobena celková škoda ve výši 50.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově pro přečin „Poškození cizí věci“.


Vloupání do unimobuňky na ulici Jaselské v Městských sadech v Opavě

Dne 8.8.2010 v době kolem 01:30 hod. neznámý pachatel spáchal na ulici Jaselské v Opavě přečin „Krádež“ tím, že po vyhnutí levého spodního rohu dveří vnikl do unimobuňky sloužící k prodeji občerstvení a zároveň jako sklad, která se nachází u bývalého amfiteátru v Městských sadech, kdy ze dvou prosklených lednic odcizil několik láhví alkoholu v hodnotě 2.500,- Kč ke škodě muže ročníku narození 1979 z Opavy. Poškozením vstupních dveří unimobuňky pak byla společnosti TOI TOI sanitární systémy spol. s r.o. Olomouc způsobena škoda ve výši 1.500,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Tyršové v Opavě

Dne 8.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1981 z Opavy, neboť tento byl dne 8.8.2010 v době kolem 02:15 hod. stavěn a kontrolován opavskými policisty na ulici Tyršové v Opavě jako řidič osobního motorového vozidla značky Fiat Punto, kdy automobil řídil po předchozím požití alkoholických nápojů, což prokázalo odborné měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager s naměřenými hodnotami 1,21 promile a 1,26 promile alkoholu v jeho dechu. Devětadvacetiletý muž s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholu doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem vzorku krve nebo moči. Vzhledem k jeho podnapilému stavu a rovněž z důvodu toho, že by mohl po chvíli ve svém protiprávním jednání pokračovat a řídit i nadále motorové vozidlo, bylo rozhodnuto o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění. Policisté mu rovněž zadrželi jeho řidičský průkaz a zakázali mu řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Přestupkové jednání dvou mladíků na ulici Písecké v Hradci nad Moravicí

Dne 8.8.2010 v 04:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí zajistili na ulici Písecké v Hradci nad Moravicí dva místní mladíky ročníku narození 1991 a 1992, kteří chvíli předtím při cestě domů z diskotéky převráceli na cyklostezce výše uvedené ulice plastové kontejnery na odpad, kopali do plotů rodinných domků a snažili se zlomit dopravní značku. Vzhledem k jejich agresivnímu chování a neuposlechnutí pokynů zakročujících policistů muselo být proti nim použito donucovacích prostředků, a to hmatů a chvatů sebeobrany a byly jim přiloženy služební pouta. Ke zranění žádné ze zúčastněných osob nedošlo. Případ byl šetřen jako přestupek proti veřejnému pořádku, kdy oba mladíci po svém uklidnění na místě napravili způsobené škody, kdy posbírali vysypaný odpad z kontejnerů. Jiná škoda zjištěna nebyla.


Vloupání do unimobuňky na ulici Družby v obci Štěpánkovice

V přesně neustanovené době od 19:00 hod. dne 7.8.2010 do 07:15 hod. dne 8.8.2010 neznámý pachatel spáchal ve sportovním areálu na ulici Družby v obci Štěpánkovice přečin „Krádež“ tím, že po odstranění visacího zámku v hodnotě 100,- Kč vstupní branky, vnikl do oploceného areálu tenisových kurtů, kde vypáčil bezpečnostní visací zámek v hodnotě 860,- Kč, který zajišťoval vstupní dveře do plechové unimobuňky, která je využívána jako kancelář správce, kdy z dřevěné skříňky odcizil finanční částku na hotovosti v celkové výši 3.400,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1950 ze Štěpánkovic tak byla způsobena celková škoda ve výši 4.360,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích pro přečin „Krádež“.


Zadržení podnapilého řidiče motocyklu na katastru obce Vršovice

Dne 8.8.2010 v době kolem 13:10 hod. řídil muž ročníku narození 1987 ze Skřípova motocykl značky Yamaha XT 660X, a to ve směru z obce Bohučovice na obec Vršovice. Na katastru obce Vršovice byl stavěn a kontrolován policejní hlídkou z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí. Po předložení všech dokladů potřebných k provozu a řízení motocyklu jej policisté vyzvali k odbornému měření dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager na možnou přítomnost alkoholických nápojů v jeho těle. Toto odborné měření vyznělo pozitivně s naměřenými hodnotami 0,32 promile a 0,31 promile alkoholu v jeho dechu. Třiadvacetiletý motocyklista s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholu doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologického materiálu (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí příslušného správního orgánu.


Vloupání do sklepního boxu panelového domu na ulici Antonína Sovy v Opavě

V blíže neupřesněné době od 20.7.2010 do 8.8.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Antonína Sovy v Opavě-Kateřinkách přečin „Porušování domovní svobody“ a přečin „Krádež“ tím, že v jednom z panelových domů po vylomení dveří vnikl do sklepního boxu ženy ročníku narození 1966 z Opavy-Kateřinek, ze kterého odcizil plastové dětské nákladní auto červono-modré barvy v hodnotě 500,- Kč, školní dětskou aktovku červené barvy v hodnotě 1.000,- Kč, 10 sklenic se zavařeninami bez hodnoty, plechové zárubně v hodnotě 500,- Kč, keramickou čajovou soupravu bílé barvy s hnědým lemem a nezjištěný počet porcelánových figurek v hodnotě 2.000,- Kč, 2 igelitové tašky s plastovými dětskými hračkami v hodnotě 300,- Kč a na zařízení způsobil škodu ve výši 300,- Kč. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 4.600,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zajištění podnapilé ženy na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 8.8.2010 v 16:45 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích zajistili v jednom z rodinných domů v obci Mokré Lazce ženu ročníku narození 1972 z Markvartovic, která se v silně podnapilém stavu snažila v místě trvalého bydliště svých rodičů vyskočit z okna a vyhrožovala zabitím a sebepoškozením. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem, pro její silnou podnapilost a z důvodu toho, že bezprostředně ohrožovala svůj život a zdraví, bylo rozhodnuto o jejím umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo, rovněž tak nebyla způsobena škoda na majetku. Případ je nadále v šetření.


Odcizení finanční částky při návštěvě osoby seniorského věku na ulici Haškové v Opavě

V době od mezi 11:00 hod. a 12:00 hod. dne 6.8.2010 neznámý pachatel spáchal v bytě osoby seniorského věku v jednom z panelových domů na ulici Haškové v Opavě přečin „Krádež“ tím způsobem, že se nechal pozvat na návštěvu do bytu ženy ročníku narození 1928, kdy během této návštěvy využil její chvilkové nepozornosti a z neuzamčené zásuvky konferenčního stolku v ložnici odcizil 4 kusy obálek s celkovou finanční částkou na hotovosti ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Háj ve Slezsku

Dne 8.8.2010 v 11:30 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1981 z Háje ve Slezsku, že před chvíli nalezla v potočním korytě 50 m od hranice lesa za loukou vedle silnice vedoucí z obce Háj ve Slezsku do obce Velká Polom nějaký předmět, který jí připomíná munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění odvezl stabilizátor dělostřelecké miny ráže 82 mm.


Odcizení zboží v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě

Dne 8.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Krádež“ muži ročníku narození 1978 z Ostravy, neboť tento dne 8.8.2010 v době kolem 18:20 hod. odcizil v hypermarketu Tesco na ulici Těšínské v Opavě volně vystavené zboží, a to herní konzole (plaistatione) v hodnotě 4.999,- Kč a návnadu na ryby značky Wobbler v hodnotě 169,- Kč. Bez úhrady výše uvedené zboží následně prošel přes pokladny, kde byl zadržen pracovníkem bezpečnostní ochranné služby prodejny a byl předán opavským policistům. Odcizené zboží v celkové hodnotě 5.168,- Kč mu bylo odebráno a bylo vráceno zpět do prodeje.

 


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Háj ve Slezsku

Dne 8.8.2010 v 17:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1953 z Opavy-Kateřinek, že před chvíli nalezl na poli u tzv. Pilské cesty na ulici Pekařské v Opavě-Kateřinkách nějaký předmět, který mu připomíná munici pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k zneškodnění odvezl dělostřeleckou minu ráže 82 mm.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 8.8.2010 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava k 1 nahlášené a šetřené dopravní nehodě, kdy 1 účastník utrpěl lehké zranění a hmotná škoda byla vyčíslena na částku ve výši 10.000,- Kč.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem