Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 26.9.2010

Opava - Agresivní muž napadl i zakročující policisty a další...(6 případů) 

 

Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění, násilí proti úřední osobě

Dne 26.9.2010 ve 13:40 hod. bylo telefonicky oznámeno na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158, že v restauraci U Jurečků na ulici Opavské ve Vítkově se nachází neznámý silně podnapilý muž, který zde personálu vyhrožuje fyzickým napadením a slovně uráží hosty. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR ve Vítkově, která zjistila, že pachatelem přestupku proti veřejnému pořádku a přestupku proti občanskému soužití je muž ročníku narození 1977 z Bohumína, okres Karviná. Vzhledem k jeho neustálému agresivnímu chování a jednání rozhodli zakročující policisté o jeho umístění na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě k vystřízlivění, kdy mu orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager byla naměřena hodnota 1,98 promile alkoholu v jeho dechu.

V průběhu prováděné eskorty služebním motorovým vozidlem Policie České republiky z Vítkova na protialkoholní záchytnou stanici v Opavě se výše jmenovaný muž dopustil přečinu „Násilí proti úřední osobě“, neboť v době kolem 15:15 hod. téhož dne, a to při jízdě v policejním automobilu před obcí Hradec nad Moravicí, část Kajlovec, začal slovně a poté i fyzicky (údery rukama do obličeje a nohama do těla) napadat jednoho ze zakročujících policistů, který jeho útok vykryl za pomocí hmatů a chvatů sebeobrany. Ke zranění policisty nedošlo. Třiatřicetiletý muž, jenž užil násilí v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby, při tomto služebním zákroku utrpěl lehké zranění na bradě, které si však nevyžádalo lékařské ošetření. Případ je i nadále v šetření.


Odcizení pohybových čidel z panelového domu v obci Hrabyně

Dne 25.9.2010 v blíže neupřesněné době od 13:00 hod. do 22:00 hod. neznámý pachatel spáchal v obci Hrabyně přečin „Krádež“ tím, že v jednom z panelových domů s číslem popisným 201 odcizil ovládací čidlo vstupních dveří značky Tormax černé barvy v hodnotě 6.500,- Kč a ovládací čidlo osvětlení černé barvy v hodnotě 500,- Kč, čímž byla poškozenému Stavebnímu bytovému družstvu invalidů Hrabyně způsobena celková škoda ve výši 7.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 26.9.2010 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava ke třem nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, bez zranění osob, kdy hmotná škoda na majetku byla vyčíslena na částku ve výši 56.000,- Kč.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek v Kravařích

Dne 26.9.2010 v době kolem 23:30 hod. řídil muž ročníku narození 1981 z Kravař osobní motorové vozidlo tovární značky Škoda Felicia, a to po předchozím požití omamných a psychotropních látek a jedů, což prokázal test testerem Drugwipe 5+, který vyzněl pozitivně na návykovou látku cannabis. Výše jmenovaný řidič byl stavěn a kontrolován v rámci silniční kontroly kravařskými policisty poblíž dřevařské firmy v Kravařích, části Hanůvka. Devětadvacetiletý muž následně po výzvě a poučení bezdůvodně odmítl lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, řidičský průkaz mu nebyl zadržen, poněvadž jej nepředložil a policisté mu zakázali řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení průmyslových kamer z vojenského opevnění na katastru obce Darkovičky

Dne 26.9.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době kolem 23:45 hod. dne 26.9.2010 odcizil z kovového sloupu u vstupní brány vojenského opevnění Alej na katastru obce Darkovičky 2 kusy průmyslových kamer, čímž vznikla Slezskému Zemskému Muzeu Opava škoda v předběžné výši 10.000,- Kč.


Pokus těžkého ublížení na zdraví mezi rodinnými příslušníky v obci Stěbořice

Policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě v těchto dnech zahájil trestní stíhání muže ročníku narození 1946 z Opavy pro přečiny „Pokus těžkého ublížení na zdraví“, „Porušování domovní svobody“ a „Nebezpečné vyhrožování“, kterých se dopustil tím, že v době kolem 12:30 hod. dne 21.9.2010 neoprávněně vešel na pozemek u rodinného domu v obci Stěbořice, kde bydlí jeho dva synové ročníků narození 1976 a 1986, bouchal na vstupní dveře do tohoto domu a domáhal se vstupu, přičemž neustále vyhrožoval, že své syny zabije a dům zapálí. V okamžiku, kdy starší ze synů otevřel dveře, tak jej otec napadl připraveným otevřeným kapesním nožem s délkou čepele 6 cm. I přesto, že se čtyřiatřicetiletý poškozený muž částečně útoku vyhnul, přesto mu byla způsobena řezná rána nad pravým uchem v délce 2 cm. Svému bratrovi poté přispěchal na pomoc i mladší ze synů, kdy se jim společně podařilo otce strhnout k zemi a nůž mu odebrat. Synové však ještě utrpěli řezné rány na ukazováčcích levé ruky, což si u obou vyžádalo jednorázové lékařské ošetření na chirurgické ambulanci Slezské nemocnice v Opavě s následnou dobou léčení 2 týdnů. Po tomto napadení se čtyřiašedesátiletý agresivní muž uklidnil a z místa svého protiprávního jednání odešel. Výše popsaný incident byl poškozenými nahlášen na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z místně příslušného obvodního oddělení PČR ve Velkých Heralticích a dále i policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě. Heraltičtí policisté chvíli poté, zhruba kilometr od místa činu, zadrželi podezřelého muže, kterého následně umístili do opavské policejní cely. K celému případu byly provedeny nutné procesní úkony a byl dán podnět na vzetí čtyřiašedesátiletého muže do vazby. Tento návrh však nebyl ze strany opavského soudce akceptován a případ je i nadále prověřován opavskými kriminalisty, kdy výše uvedený muž je vyšetřován na své svobodě.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem