Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 22.8.2010

Opava - Řidiči motorových vozidel pod vlivem alkoholu i návykových látek a další...(14 případů) 

 

Dopravní nehoda motocyklisty a dodávkového automobilu v Opavě-Kateřinkách

Dne 22.8.2010 v době kolem 07:25 hod. řídil muž ročníku narození 1954 z Opavy-Kateřinek dodávkové motorové vozidlo značky Citroen Jumper, a to po ulici Vrchní v Opavě-Kateřinkách ve směru jízdy od ulice Pekařské k ulici Ratibořské. V křižovatce ulic Vrchní-Hillová odbočoval šestapadesátiletý muž vlevo na ulici Hillovou, kdy při tomto odbočování vlevo nedal přednost v jízdě protijedoucímu motocyklu značky Suzuki 1300 R, jenž řídil muž ročníku narození 1972 z Opavy a který jel po ulici Vrchní ve směru od ulice Ratibořské ke Stříbrnému jezeru na ulici U Dráhy v Opavě-Kateřinkách. Podle doposud zjištěných skutečností motocyklista reagoval na odbočující automobil Citroen Jumper prudkým brzděním (na vozovce brzdná stopa), kdy při tomto prudkém brzdění došlo k podklouznutí motocyklu, při kterém muž spadl z motocyklu na vozovku. Motocykl se sunul po asfaltové komunikaci do křižovatky, kde narazil do betonové zábrany přechodu pro chodce umístěné na středu vozovky. Osmatřicetiletý motocyklista po pádu na vozovku následně narazil do dodávkového vozidla, kdy zůstal zaklíněn pod jeho pravou zadní části. Ke střetu mezi automobilem a motocyklem nedošlo. Dechová zkouška u řidiče automobilu vyzněla negativně, u řidiče motocyklu dechová zkouška nemohla být provedena z důvodu jeho zranění, proto byl u něj nařízen odběr vzorku krve ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě, kam byl převezen vrtulníkem RZS. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění osmatřicetiletého motocyklisty s předpokládanou dobou léčení 2 až 3 měsíce, který zůstal hospitalizován v ostravské nemocnici, kde se ještě v dopoledních hodinách téhož dne podrobil operaci. Ke zranění jiných osob nedošlo. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech (převážně na motocyklu) byla vyčíslena na částku ve výši 96.000,- Kč. Šestapadesátiletý muž je důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti“, případ je však i nadále předmětem dalšího šetření ze strany opavských policistů.


Osobní automobil narazil do stromu mezi obcemi Bolatice a Chuchelná

Dne 22.8.2010 v době kolem 12:35 hod. řídil muž ročníku narození 1988 z Bolatic osobní motorové vozidlo značky Peugeot 307, a to ve směru jízdy od obce Chuchelná k obci Bolatice, kdy při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost jízdy dopravně technickému profilu komunikace, automobil uvedl do smyku, najel vpravo na krajnici, poté ve smyku přejel s vozidlem do protisměru, odkud se znovu vrátil zpět do svého pravého jízdního pruhu a následně vyjel vpravo mimo vozovku, kde narazil do listnatého stromu. Automobil zůstal po nárazu do stromu stát v pravém silničním příkopu. Při dopravní nehodě došlo k těžkému zranění spolujedoucího muže ročníku narození 1992 z Rohova (nitrolebeční poranění hlavy a kontuze plic) s předpokládanou dobou léčení 2 měsíce. Tento osmnáctiletý spolujezdec zůstal hospitalizován ve Fakultní nemocnici s Poliklinikou v Ostravě-Porubě na oddělení neurochirurgické ambulance, kam byl transportován vrtulníkem RZS. Dále došlo k lehkému zranění dvaadvacetiletého řidiče (otřesu mozku a pohmoždění krku a ramene). Ke zranění dalších osob nedošlo, hmotná škoda v souvislosti s nehodou byla vyčíslena na částku ve výši 95.000,- Kč. U řidiče byla provedena dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Dräger s negativním výsledkem, rovněž i test na možnou přítomnost omamných a psychotropních látek testerem Drugwipe 5+ vyzněl negativně. Dvaadvacetiletý muž je již nyní důvodně podezřelý ze spáchání přečinu „Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti“ a věc je nadále v šetření.


Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla na ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách

Dne 22.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ muži ročníku narození 1989 z Otic, neboť tento dne 22.8.2010 v době kolem 02:15 hod. řídil po ulici Rolnické v Opavě-Kateřinkách osobní motorové vozidlo značky Mercedes 190, kdy byl u restaurace Astron stavěn a kontrolován opavskými policisty. Provedeným odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager mu byly naměřeny hodnoty 2,25 promile, 2,44 promile a 2,45 promile alkoholu v jeho dechu. Výše uvedenému dvacetiletému muži bylo ze strany policistů Policie České republiky zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí a případ je i nadále v šetření.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek v Kravařích

Dne 22.8.2010 v době kolem 04:15 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěli a kontrolovali na ulici Novodvorské v Kravařích řidiče osobního motorového vozidla tovární značky Peugeot 306, a to muže ročníku narození 1984 z Opavy. Šestadvacetiletý řidič byl vyzván k podrobení se dechové zkoušce pomocí detekčního digitálního přístroje Dräger s negativním výsledkem. Dále byl vyzván k podrobení se testu na případné požití omamných a psychotropních látek a jedů pomocí testeru Drugwipe 5+, který vyzněl pozitivně na návykovou látku canabis. Na výzvu se výše jmenovaný muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Řidičský průkaz nebyl řidiči zadržen, poněvadž jej nepředložil, byl však poučen a dále mu bylo zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Odcizení nafty z nákladních automobilů na ulici Budišovské ve Vítkově

V blíže neupřesněné době od 19:00 hod. dne 21.8.2010 do 08:00 dne 22.8.2010 vnikl neznámý pachatel po rozpletení pletivového plotu do uzamčeného areálu soukromé firmy na ulici Budišovské ve Vítkově, kdy po vypáčení víček nádrží odcizil ze dvou zde zaparkovaných nákladních motorových vozidel značky Mercedes Benz a značky Man motorovou naftu o celkovém množství 2.000 litrů, čímž byla poškozenému muži ročníku narození 1964 z Vítkova způsobena škoda na poškození ve výši 1.800,- Kč a škoda odcizením ve výši 60.000,- Kč. Případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově.


Nález munice pocházející z období 2. světové války na katastru obce Darkovice

Dne 22.8.2010 v 09:50 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 muž ročníku narození 1975 z Hlučína, že před chvíli nalezl v lesním porostu poblíž vojenského opevnění Darkovičky na katastru obce Darkovice nějaké předměty, které vypadají jako munice pocházející z období 2. světové války. Místo nálezu zajistili policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně do příjezdu policejního pyrotechnika Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, který si převzal a k odbornému zneškodnění odvezl puškový granát, 2 kusy protipancéřového granátu, pancéřovku (panzerfaust), 2 dělostřelecké miny, 2 kusy dělostřeleckého protipancéřového granátu TP a 1 kus náboje Flag.

 

Vloupání do zahradní chatky na ulici Karlovecké v Opavě

V přesně nezjištěné době od 19:30 hod. dne 21.8.2010 do 11:00 hod. dne 22.8.2010 neznámý pachatel spáchal na ulici Karlovecké v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Porušování domovní svobody“ tím, že po rozbití skleněné výplně okna vnikl do celoročně obývané zahradní chatky, která se nachází v místní zahrádkářské kolonii, kterou prohledal a z ní odcizil láhev alkoholu značky Magister v hodnotě 180,- Kč, kdy na zařízení způsobil škodu ve výši 1.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1949 z Opavy tak byla způsobena celková škoda ve výši 1.180,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Zadržení podnapilého řidiče motocyklu s vysloveným zákazem řízení na Vítkovsku

Dne 22.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR ve Vítkově sdělili ve zkráceném přípravném řízení muži ročníku narození 1957 z Budišova nad Budišovkou podezření z přečinu „Ohrožení pod vlivem návykové látky“ a z přečinu „Maření výkonu úředního rozhodnutí“, neboť tento byl dne 22.8.2010 v době kolem 17:00 hod. stavěn strážníky Městské policie z Budišova nad Budišovkou, jak na pozemní komunikaci u vodního díla Kružberské přehrady řídí malý motocykl značky Jawa Pionýr bez registrační značky. Vzhledem k tomu, že výše uvedený dvaapadesátiletý motocyklista jevil známky podnapilosti, budišovští strážníci přivolali vítkovské policisty. Provedeným odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager byly u motocyklisty naměřeny hodnoty 1,34 promile, 1,53 promile, 1,52 promile a 1,45 promile alkoholu v jeho dechu. Dále bylo šetřením zjištěno, že výše jmenovaný muž má Okresním soudem v Opavě vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel, a to v době od srpna 2005 do května 2011.


Zahoření dřevěné části mostu na ulici Těšínské v Opavě

Dne 22.8.2010 v 18:00 hod. telefonicky oznámil na bezplatnou linku tísňového volání hasičů HZS čísla150 anonymně muž, že před chvíli zjistil zahoření dřevěných částí železničního mostu, který se nachází za hypermarketem Globus na ulici Těšínské v Opavě. Požár lokalizovali hasiči HZS Opava, kdy celou záležitost si převzal do své kompetence k došetření vyšetřovatel HZS Opava, který jako příčinu zahoření určil nedbalost neznámé osoby od nedopalku cigarety. Ke zranění osob nedošlo a ČD Opava-východ tak byla způsobena škoda ve výši 1.000,- Kč .


Slovní a fyzické napadení s rasovým podtextem na ulici Haškové v Opavě

Policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě prošetřují přestupek proti občanskému soužití, ke kterému mělo dojít dne 22.8.2010 v době kolem 18:20 hod. před jedním za panelových domů na ulici Haškové v Opavě. Podle učiněného oznámení měl být v té době mladík ročníku narození 1993 z Opavy slovně i fyzicky napaden ze strany neznámého muže, který mu nadával do černých sviní a zkurvených cikánů a poté jej udeřil pěstí do obličeje. Následně měl neznámý muž sedmnáctiletého mladíka uchopit do kravaty a odhodit jej do křoví. Ke zranění, které by si vyžádalo nutnost lékařského ošetření, nedošlo. Pachatelem přestupkového jednání má být muž ve věku kolem 25 let, 175 cm vysoký, štíhlý s krátkými vlasy. Oblečen byl v šedém tričku a v modrých riflí.


Vloupání do motorového vozidla v obci Raduň

Dne 22.8.2010 v době mezi 18:30 hod. a 18:40 hod. neznámý pachatel spáchal na parkovišti u areálu nového hřbitova na ulici 9. května v obci Raduň přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že páčením rozbil okno předních dveří u zde zaparkovaného osobního motorového vozidla značky Citroen Berlingo, ze kterého odcizil pánskou koženou taštičku hnědé barvy v hodnotě 5.000,- Kč, kdy v taštičce byl mobilní telefon značky Nokia 6310 stříbrno-černé barvy v hodnotě 1.000,- Kč a 2 kusy peněženek. Jedna peněženka byla koženková černé barvy ve stylu číšnického fleku v hodnotě 100,- Kč, ve které byla finanční částka na hotovosti 15.000,- Kč. Druhá peněženka byla rovněž koženková černé barvy v hodnotě 100,- Kč s finanční částkou na hotovosti 4.000,- Kč, s různými osobními doklady a se dvěma platebními kartami. Rozbitím okna automobilu byla způsobena škoda ve výši 2.000,- Kč. Poškozenému muži ročníku narození 1949 z Raduně tak vznikla celková škoda ve výši 27.200,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Hradci nad Moravicí.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek s vysloveným zákazem řízení v Opavě

Dne 22.8.2010 v době kolem 19:45 hod. policejní hlídka z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě kontrolovala poblíže železničního přejezdu na ulici Bílovecké v Opavě řidiče osobního motorového vozidla značky Škoda 135 Favorit, a to muže ročníku narození 1978 z Brumovic. Lustracemi v dostupných evidencích bylo zjištěno, že tento muž má vysloven Okresním soudem v Bruntálu zákaz řízení všech motorových vozidel v době od dubna 2008 do dubna 2011. Policisté provedli u dvaatřicetiletého řidiče orientační dechovou zkoušku detekčním digitálním přístrojem Drager s negativním výsledkem. Vzhledem k tomu, že řidič jevil známky velké nervozity, byl celkově roztěkaný a měl zarudlé oční zornice, policisté u něj provedli i test na možné požití omamných a psychotropních látek a jedů testerem Drugwipe 5+. Tento test vyzněl pozitivně na požití návykové látky. Po vyhodnocení testu řidič přiznal nitrožilní aplikaci pervitinu z předchozího dne. Výše jmenovaný muž byl dále vyzván k podrobení se lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, čemuž vyhověl. Opavští policisté následně rozhodli o jeho zajištění a umístění v policejní cele k provedení dalších nezbytných procesních úkonů. Vše je nadále v šetření.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 22.8.2010 došlo v okrese Opava ke 4 nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly dvě osoby zraněny těžce a dvě osoby lehce. V souvislosti s touto nehodovostí byla vyčíslena hmotná škoda na majetku ve výši 376.000,- Kč.


Zadržení řidiče motorového vozidla pod vlivem návykových látek v Kravařích-Kouty

Dne 22.8.2010 v době kolem 21:50 hod. policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích stavěli a kontrolovali na ulici Hlučínské v Kravařích, části Kouty řidiče osobního motorového vozidla značky Ford Escort, a to muže ročníku narození 1971 z Kravař. Provedená dechová zkouška detekčním digitálním přístrojem Drager u něj vyzněla negativně, devětatřicetiletý řidič však byl pozitivní na přítomnost návykové látky v jeho těle, což prokázal tester Drugwipe 5+. Tento test vyzněl pozitivně na látku amphetamin. Výše jmenovaný muž se dále podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologického materiálu (krve a moči) na protialkoholní záchytné stanici v Opavě, byl mu zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem