Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Události na Opavsku za den 12.8.2010

Opava - Třiašedesátiletá žena připravila svou známou o peníze a další...(10 případů) 

 

Zadržení podnapilého řidiče motorového vozidla v Opavě-Komárově

Dne 12.8.2010 v době kolem 08:00 hod. policista z motohlídky dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě stavěl a kontroloval na ulici Ostravské v Opavě, městské části Komárov řidiče osobního motorového vozidla značky Daewoo Espero, a to muže ročníku narození 1966 z Opavy. Provedeným odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Dräger bylo zjištěno, že shora uvedený muž řídil automobil po předchozím požití alkoholických nápojů, kdy mu byly naměřeny hodnoty 0,55 promile a 0,59 promile alkoholu v jeho dechu. Třiačtyřicetiletý řidič s naměřenými hodnotami souhlasil, předchozí požití alkoholu doznal a nepožádal o lékařské vyšetření spojené s odběrem biologických látek (krve nebo moči). Na místě mu byl zadržen jeho řidičský průkaz a bylo mu zakázáno řízení všech motorových vozidel do dalšího rozhodnutí.


Postřelení psa na zahradě rodinného domu na ulici Alejní v Kravařích

Dne 12.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Kravařích zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Poškození cizí věci“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že v době mezi 19:00 hod. a 20:00 hod. dne 15.7.2010 na zahradě za jedním z rodinných domů na ulici Alejní v Kravařích nezjištěnou vzduchovou zbraní postřelil do zadní končetiny a dutiny břišní psa, a to křížence. Zraněný pes byl ošetřen a léčen v opavské veterinární ambulanci, kde i přes veškerou snahu na následky zranění uhynul. Majiteli psa, muži ročníku narození 1960 z Kravař tak byla způsobena škoda v celkové výši 5.336,- Kč. Případ byl prvotně šetřen jako přestupek proti majetku, kdy na základě nově zjištěných skutečností a po vyčíslení škody byl překvalifikován na výše uvedený přečin. Věc je i nadále v šetření.


Třiašedesátiletá žena z Opavy připravila svou známou o peníze

Dne 11.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu „Podvod“, kterého se měla dopustil žena ročníku narození 1947 z Opavy tím, že v době od 23.7.2010 do 28.7.2010 na různých místech v Opavě s úmyslem získat finanční prostředky podváděla ženu ročníku narození 1954 z Opavy. Pod smyšlenou legendou o zablokovaném bankovním účtu, na který měla dostat peníze z prodeje domu, vylákala od poškozené pětapadesátileté ženy celkovou finanční částku na hotovosti ve výši 98.000,- Kč, kdy dne 23.7.2010 vyinkasovala částku 25.000,- Kč, dne 26.7.2010 získala částku 45.000,- Kč a dne 28.7.2010 podvodně vylákala částku 28.000,- Kč, které použila pro svou vlastní potřebu. Jak bylo šetřením zjištěno, podvodně získané peníze neměla od počátku v úmyslu vrátit, ačkoliv se v písemné podobě zavázala tyto vrátit do 28.7.2010. Třiašedesátiletá žena svým jednáním nevyvíjela žádnou činnost směřující k navrácení finančních prostředků a do dnešního dne uvedenou částku poškozené ženě nevrátila.

 


Zahoření slámy na poli na katastru obce Pustý Mlýn

Dne 12.8.2010 oznámil opavským policistům operační důstojník hasičů HZS Bruntál, že jejich jednotky před chvíli vyjely k obci Brumovice-Skrochovice, část Pustý Mlýn, kde mělo dojít k požáru slámy. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR z Velkých Heraltic, která zjistila, že došlo k zahoření zbytků slámy v prostoru posečeného pole o rozměru 15 m x 80 m za rodinným domem majitelky, ženy ročníku narození 1941 z Brumovic. Uhašení požáru zbytků slámy provedli hasiči HZS Krnov a SDH Brumovice v počtu 3 vozidel a 11 hasičů. Příčinou požáru bylo samovznícení zbytků slámy, kdy nedošlo ke zranění žádné ze zúčastněných osob a nedošlo ani ke škodě na majetku.


Požár dřevěného kotce na zahradě domu na ulici Ke koupališti v obci Děhylov

Dne 12.8.2010 ve 12:25 hod. telefonicky oznámila na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 žena ročníku narození 1970 z Děhylova, že před chvíli došlo k požáru dřevěného kotce o rozměrech 3 x 4 m, který se nachází na zahradě u jejího rodinného domu na ulici Ke koupališti v obci Děhylov. Na místo byla vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení PČR Hlučín, která zjistila, že požár již lokalizovali hasiči HZS Hlučín a hasiči SDH Hlučín. Vyšetřovatel opavských hasičů si věc na místě převzal do své kompetence a jako příčinu vzniku požáru určil nedbalost oznamovatelky, která se snažila o vypálení vosích hnízd v kotci. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo, škoda byla vyčíslena na částku ve výši 20.000,- Kč.


Odcizení dámské kabelky z lavičky na náměstí Osvoboditelů v Opavě

Dne 11.8.2010 v době od 02:00 hod. do 04:00 hod. neznámý pachatel spáchal na náměstí Osvoboditelů v Opavě přečin „Krádež“ a přečin „Neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku“ tím, že v době, kdy poškozená žena ročníku narození 1988 z Opavy seděla na lavičce v blízkosti kašny, tak jí z opěrky lavičky odcizil zavěšenou dámskou černou kabelku značky Dakine v hodnotě 300,- Kč, ve které se nacházela dámská kožená rozkládací peněženka tmavě hnědé barvy v hodnotě 100,- Kč s finanční částkou na hotovosti 300,- Kč, s platební kartou a s různými osobními doklady. V kabelce se dále nacházel mobilní telefon značky Nokia typu A E52 stříbrné barvy v hodnotě 5.000,- Kč a mobilní telefon značky Nokia v hodnotě 500,- Kč. Shora uvedené poškozené ženě tak byla způsobena celková škoda ve výši 6.200,- Kč.
Dne 11.8.2010 v době kolem 18:00 hod. v místě trvalého bydliště poškozené jí neznámá žena předala výše popsanou kabelku s části odcizených věcí, mimo finanční hotovost a dvou kusů odcizených mobilních telefonů, kdy kabelku s věcmi údajně nalezla před jedním z domů na ulici Zámecký okruh v Opavě. Celková škoda tedy činí 5.800,- Kč a případ šetří policisté z obvodního oddělení PČR v Opavě.


Odcizení jízdního kola od restaurace Chaloupka v kempu SRA v Hlučíně

Dne 12.8.2010 policisté z obvodního oddělení PČR v Hlučíně započali úkony trestního řízení ve věci přečinu „Krádež“, kterého se dopustil neznámý pachatel tím, že dne 12.8.2010 v době mezi 19:30 hod. a 19:40 hod. odcizil pánské horské jízdní kolo značky Miles Xentos s bílím rámem a černými doplňky v hodnotě 10.000,- Kč, které bylo uzamčeno lankovým zámkem v hodnotě 200,- Kč a odstaveno před vstupem na terasu restaurace Chaloupka v kempu SRA v Hlučíně. Poškozenému muži ročníku narození 1975 z Hlučína tak byla způsobena celková škoda ve výši 10.200,- Kč.


Dopravní nehodovost

V průběhu dne 12.8.2010 došlo na teritoriu Územního odboru Policie České republiky Opava k šesti nahlášeným a šetřeným dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby zraněny lehce. V souvislosti s touto nehodovostí vznikla hmotná škoda na majetku ve výši 521.000,- Kč.


Kontrola podnapilého cyklisty na ulici Raškové v Opavě

Dne 12.8.2010 v době kolem 23:45 hod. jel muž ročníku narození 1948 z Malých Hoštic na svém pánském horském jízdním kole, kdy byl na ulici Raškové v Opavě stavěn a kontrolován policisty z dopravního inspektorátu Policie České republiky Územního odboru v Opavě. Policisté si cyklisty všimli i vzhledem k tomu, že jeho jízda nebyla přímočará, kdy neustále vybočoval ze směru své jízdy. Odborným měřením dechovými zkouškami detekčním digitálním přístrojem Drager u něj byly naměřeny hodnoty 1,60 promile a 1,72 promile alkoholu v jeho dechu. Na výzvu se dvaašedesátiletý muž podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem biologických látek na protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Případ je nadále v šetření, kdy spisový materiál bude postoupen do správní komise příslušného odboru dopravy Magistrátu města Opavy.


Zajištění silně podnapilého muže na PZS Opava k vystřízlivění

Dne 12.8.2010 ve 22:00 hod. telefonicky oznámila policistům z obvodního oddělení PČR v Hlučíně žena ročníku narození 1950 z Hlučína, že v místě společného trvalého bydliště, a to v rodinném domě na ulici Malánky v Hlučíně, jí a její matku (ženu ročníku narození 1928) slovně napadá její silně podnapilý syn, kdy obě ženy mají obavu, aby nebyly napadeny i fyzicky. Čtyřicetiletý muž ve svém protiprávním jednání pokračoval i před zakročující policejní hlídkou, kdy svou matku i babičku neustále slovně napadal a do své matky i strčil. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bylo rozhodnuto o jeho zajištění a umístění na protialkoholní záchytné stanici v Opavě k vystřízlivění. Orientační dechovou zkouškou detekčním digitálním přístrojem Drager mu byla naměřena hodnota 4,42 promile alkoholu v jeho dechu. Ke zranění zúčastněných osob nedošlo, rovněž nebyla způsobena žádná škoda na majetku. Případ je šetřen jako přestupek proti občanskému soužití.

Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem