Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Událost na Opavsku ze dne 8.8.2010

Opava - Pohřešovaná žena z Kravař nalezena mrtvá 

 

Případ pohřešování sedmdesátileté ženy z Kravař

Dne 4.8.2010 ve 22:00 hod. kravařským policistům z obvodního oddělení PČR oznámila žena ročníku narození 1964 z Kravař, že od 17:00 hod. téhož dne pohřešuje svoji tchýni, která odešla z místa jejich společného trvalého bydliště na obvyklou procházku a do současné doby se nevrátila zpět. K popisu pohřešované ženy ročníku narození 1940 z Kravař uvedla, že vypadá na svůj věk 70-ti let, je střední postavy, výšky přibližně 160 cm, kdy na hlavě má krátce střižené prošedivělé vlasy. Při odchodu z bydliště měla na sobě dámské polobotky černé barvy, černé kalhoty, tmavě fialové sako s dlouhým rukávem, pod kterým měla oblečenou dámskou halenku černo-šedé barvy. Oznamovatelka dále uvedla, že pohřešovaná se vlivem poruchy své paměti orientuje pouze v blízkém okolí místa trvalého bydliště, kdy také není schopna navázat komunikaci s lidmi. U sebe nemá žádný z dokladů prokazujících její totožnost, finanční prostředky ani mobilní telefon nebo jiné zařízení, které by pomohlo k její lokalizaci.
Na základě výše uvedeného oznámení bylo vyhlášeno pátrání po sedmdesátileté ženě, kdy za účelem jejího nálezu byla ihned vyhlášena pátrací akce v okrese Opava. Do ní bylo veleno celkem 10 službu konajících policistů z Územního odboru Policie České republiky v Opavě, dále byla povolána policejní helikoptéra s termovizí, která prováděla pátrání v okolí města Kravař, na Opavsku a Hlučínsku, a to v době od 01:15 hod. do 02:30 hod. dne 5.8.2010, avšak bez kladného výsledku. Pátrací akce 10-ti policistů probíhala až do ranních hodin.
Dne 5.8.2010 v 07:00 hod. byla odeslána ze strany policistů na Městský úřad Kravaře, Obecní úřad Bolatice, Obecní úřad Štěpánkovice a Obecní úřad Velké Hoštice žádost o odvysílání rozhlasové relace v obcích. Na základě těchto relací byly zjištěny různé poznatky, kde se pohřešovaná žena vyskytovala, kde byla viděna a kde by se mohla nyní nacházet. Informace o jejím pohybu směřovaly do areálu zámeckého parku v Kravařích, kdy byla viděna u rybníku, u Rybářské chaty, v areálu novostavby golfového hřiště a na cyklostezce ke Komárovskému splavu na řece Opavě, a to ještě v době kolem 20:15 hod. dne 4.8.2010.
Na základě uvedených poznatků byly na místo až ke Komárovskému splavu vyslány policejní hlídky (4 policisté ICP Opava, 4 policisté DI Opava, 4 policisté OOP Hlučín, 3 policisté OOP Kravaře,1 psovod ÚO Opava, 2 policisté SKPV Opava - pátrači), dále byl vyžádán příjezd hasičů HZS MSK Opava se čluny k propátrání jezu a toku řeky Opavy (dva čluny + 8 hasičů HZS Opava). Tito zahájili pátrání u levého břehu řeky Opavy a přilehlých porostů ve směru od jezu na Kravaře. Příslušníci HZS Opava současně prohledali prostor pod jezem řeky Opavy až k mostu na ulici Tyršově v Kravařích. Přítomni byli rovněž i 2 strážníci Městské policie Kravaře a 8 dobrovolných hasičů SDH Kravaře. Tito prohledávali levý břeh řeky Opavy ve směru od mostu na ulici Tyršové v Kravařích proti proudu řeky až k první skupině. Poté byly prohledány břehy rybníků v areálu zámku. Vše s negativním výsledkem. Opětovné prověrky ve Slezské nemocnici v Opavě a v Psychiatrické léčebně Opava byly s negativními výsledky. Opavští kriminalisté propátrali úseky obcí Komárov, Suché Lazce, Velké Hoštice, Svoboda, Štepánkovice, vše s negativním výsledkem. V 15:00 hod. došlo k vystřídání nasazených sil a byla provedena instruktáž k dalšímu postupu v pátrání v nových úsecích za obcí Velké Hoštice ve směru na Kravaře. Na místě se nadále vyskytovalo několik policistů a dalších členů IZS a dobrovolníků (3 policisté z OOP Kravaře, 2 strážníci MP Kravaře, 6 policistů z OOP Hlučín, 1 psovod ÚO Opava, 1 kriminalista SKPV Opava - pátrač, 4 policisté z ICP Opava, 3 policisté z DI Opava, 10 hasičů HZS Opava, 5 dobrovolných hasičů z Chlebičova, 6 dobrovolných hasičů z Velkých Hoštic, 7 dobrovolných hasičů z Mokrých Lazců, 6 dobrovolných hasičů ze Štěpánkovic, 6 dobrovolných hasičů z Malých Hoštic, 7 dobrovolných hasičů ze Štítiny, 6 dobrovolných hasičů z Kravař). Do 17:00 hod. bylo na nových úsecích provedeno pátrání v rojnici po přilehlých polnostech v úseku od obce Velké Hoštice směrem ke Kravařím, vše s negativním výsledkem. Následně byla propátrána polnost od části Kravaře-Dvořisko na obec Štítinu. Pátrací akce byla ukončena v 19:20 hod. dne 5.8.2010 s negativním výsledkem.
Dne 6.8.2010 v době od 08:30 hod. bylo provedeno další pátrání po pohřešované ženě v prostorách zámeckého parku v Kravařích a v jeho okolí, kolem vodních ploch a toku řeky Opavy, do kterého byli zapojeni 4 policisté z obvodního oddělení PČR Kravaře, 2 policisté z ICP Opava, 2 policisté z obvodního oddělení PČR Hlučín, 1 psovod z Územního odboru PČR Opava, 2 opavští kriminalisté, 2 policejní potápěči Krajského ředitelství polciie Moravskoslezského kraje, pracoviště ve Frýdku-Místku, 4 hasiči HZS Opava a 4 dobrovolní hasiči z SDH Opava-Kylešovice. Přítomni hasiči na dvou člunech opětovně propátrali tok řeky Opavy od motelu Oasa v Opavě, městě části Komárov až po silniční most přes řeku mezi Hájem ve Slezsku a Dolním Benešovem, vše s negativním výsledkem. Policejní potápěči propátrali splav mezi Kravařemi-Kouty a Lhotou, taktéž s negativním výsledkem. Ve 13:00 téhož dne hod. byla z pokynu vedoucího územního odboru Policie České republiky v Opavě pátrací akce ukončena, kdy policisté z místně příslušného obvodního oddělení PČR v Kravařích budou i nadále v pátrání pokračovat po vlastní linii, a to zejména vizuální kontrolou vodních hladin rybníků a toku řeky Opavy.

Dne 7.8.2010 v 16:30 hod. byla pohřešovaná sedmdesátiletá žena nalezena bez známek života v odvodňovacím kanálu za areálem firmy Hoštická a.s. na ulici Výhony v obci Velké Hoštice. Tělo pohřešované ženy našla náhodná chodkyně, a to žena ročníku narození 1933 z Velkých Hoštic. Věc si na místě převzal policejní komisař SKPV (služby kriminální policie a vyšetřování) Územního odboru Policie České republiky v Opavě, který následně provede k celé záležitosti nezbytné procesní úkony. Přivolaný lékař konstatoval úmrtí shora uvedené ženy, kdy neuvedl-nestanovil přesnou příčinu její smrti, cizí zavinění však ohledáním těla nezjistil a nařídil zdravotní pitvu.


Zpracoval :
René Černohorský

vytisknout  e-mailem