Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Stalo se v Ostravě - 13. 3. 2009

Neokolkované cigarety; Spadla klec; Další ukončená série 

Neokolkované cigarety

Policisté z oddělení hlídkové služby zastavili v rámci běžné silniční kontroly osobní vozidlo Škoda Superb.
Hlídka, dne 12. 3. 2009 po sedmé hodině večerní, zastavila na ulici Hornopolní Škodu Superb, s tříčlennou posádkou. Při běžné kontrole vozidla policisté ve vozidle nalezli 2 060 krabiček cigaret různých značek. Tyto krabičky nebyly označeny českými kolky, ale byly označeny kolky neznámého původu s nápisy psanými azbukou. Hlídka osádku vozidla předvedla na obvodní oddělení k podání vysvětlení. Dvaadvacetiletý řidič uvedl, že cigarety zakoupil v centru Ostravy od jemu neznámé osoby. Cigarety byly policisty odebrány a předvedená osádka superbu po podaném vysvětlení propuštěna.
Škoda na nezaplacené dani z těchto cigaret ještě nebyla vyčíslena. Neznámému pachateli hrozí za spáchání trestného činu porušení předpisů o nálepkách k označení zboží až tříleté odnětí svobody. Po vyčíslení škody se však výše trestu může změnit.


Spadla klec

Z celkem šesti případů majetkové trestné činnosti obvinili porubští kriminalisté dvaadvacetiletého muže z Ostravy Poruby.
Jeho série neměla příliš dlouhého trvání. První případ spáchal 14. 12 loňského roku, kdy v restauraci na Hlavní třídě v Porubě odcizil finanční hotovost ve výši 19 935 korun. V dalším případě, během jízdy autobusem MHD v Porubě, odcizil poškozenému osmasedmdesátiletému muži peněženku s finanční hotovostí, občanským průkazem a dalšími osobními doklady. Škoda činí 1 000 korun. Ještě tentýž den, tentokrát v tramvaji č. 17, odcizil z kabelky čtyřiasedmdesátileté ženy mobilní telefon v hodnotě 1 000 korun. Poté se ještě dvakrát vloupal do novinového stánku v Ostravě Porubě u Duhy, kde odcizil cigarety, cukrovinky a další zboží. Celková škoda zde činila 11 280 korun. V posledním případě si odskočil do Moravské Ostravy, kde v prodejně z golfovým zbožím odcizil golfové oblečení. Škoda i s poškozením sololitové výplně výlohy byla 52 000 korun.
Mladý nenechavec způsobil škodu v celkové výši 85 215 korun a dopustil se trestných činů krádeže a poškozování cizí věci. Za tyto skutky mu hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců po tři léta.


Další ukončená série

I přesto, že byl v posledních třech letech Okresním soudem v Ostravě, soudem pro mládež odsouzen za trestný čin loupeže, k trestnímu opatření odnětí svobody s podmínečným odkladem, dál  páchal sedmnáctiletý hoch z Ostravy Poruby trestnou činnost.
V době od 14 . 1. do 10. 3. 2009 spáchal celkem deset skutků.V šesti případech se jednalo o vloupání do osobních vozidel a to po celé Ostravě. Z vozidel bral vše co v nich našel. Od příklepové vrtačky a kotoučové brusky, přes autorádia a navigaci až po příruční tašku z osobními doklady. Ve zbývajících čtyřech případech odcizil z chodeb obytných domů v Porubě, Přívoze a Mariánských Horách průmyslové kamery. Při posledním skutku na ulici Gen. Janouška v Mariánských Horách byl mladík zadržen a umístěn do policejní cely. Policisté podali návrh na vzetí do vazby.
Celková škoda činí 126 000 korun a mladistvému pachateli hrozí trest odnětí svobody až na jeden a půl roku.
 

 

vytisknout  e-mailem