Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

SPEED MARATHON

Ms kraj - měření omezilo počasí... 

V průběhu včerejšího dne se mohli řidiči na cestách Moravskoslezského kraje setkat s policisty, kteří v rámci celoevropské akce s preventivním charakterem SPEED MARATHON, dohlíželi na dodržování zákonem stanovené rychlosti. Jedinečnost akce spočívala v zapojení veřejnosti, která měla možnost Policii České republiky navrhovat místa, která považuje za riziková. Naši policisté poté na základě určitých kritérií (zvážení rizikovosti, dopravní nehodovosti, zatížení komunikace) vyhodnotili a vybrali celkem 112 míst, kde mělo měření rychlosti probíhat.

Této dopravně bezpečností akce se zúčastnili jak dopravní, tak pořádkoví policisté, disponující měřicí technikou. Snahou bylo nasadit maximální počet měřící a dokumentační techniky, včetně motocyklů a ručních měřičů rychlosti, přibráni byli také studenti policejní školy v Holešově.

Díky náhle změně počasí, která ve vší síle zasáhla také Moravskoslezský kraj, došlo k omezení měření rychlosti, a to hned na několika místech našeho kraje. Policisté územního odboru Opava a Bruntál, se během včerejšího dne věnovali dopravním nehodám, sjízdnosti a uzavírkám některých silnic. Prioritou tedy bylo dohlédnout na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Stejně tomu tak bylo i u kolegů z Frýdku-Místku a Nového Jičína, kteří se na řadě míst rovněž museli přizpůsobit klimatickým podmínkám a věnovat se především bezpečí na silnicích.

Během čtyřiadvaceti hodin, kdy dopravně bezpečností akce probíhala, bylo zjištěno 122 přestupků, z toho v osmadevadesáti případech řidiči překročili maximální povolenou rychlost. Největší rychlost byla zaznamenána u řidiče v Ostravě na ulici Dr. Martínka, který v maximální povolené rychlosti 50 Km/hod překročil rychlost o dvaatřicet kilometrů za hodinu. Na ulici Místecká v Ostravě bylo pak v úseku s povolenou maximální rychlostí 80 Km/hod řidiči naměřeno 107 Km/hod.

Cílem této akce však bylo především preventivně působit na řidiče motorových vozidel a tím předcházet rizikovým situacím, které vedou k dopravním nehodám mnohdy s fatálními následky. Důkazem je tomu to, že Policie České republiky na svých stránkách www.policie.cz předem zveřejnila místa, kde měření rychlosti probíhalo.

Na závěr můžeme zmínit „nejkurióznější“ místa, která veřejnost Policii České republiky navrhovala. Za Moravskoslezský kraj to například byla Lysá hora, letištní plocha mezinárodního letiště Mošnov či sjezdovka v obci Bílá. Celkem za náš kraj hlasovalo více jak tisíc osob, nejčastěji se v seznamu objevila ulice Místecká v Ostravě.

por. Mgr. Lenka Sikorová
tisková mluvčí PČR
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
20. dubna 2017

vytisknout  e-mailem