Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Rykymu neunikl

MŘP Ostrava 

Dvakrát měl zaútočit na seniora, napadnout jej s úmyslem majetkového prospěchu.

V prvém případě (13. 5. 2018) měl podezřelý využít situace, kdy senior stál sehnutý k zemi. Oběti měl přetáhnout přes hlavu oděv a požadovat vydání peněz. Nato měl podezřelý poškozeného udeřit, povalit na zem, škrtit jej oděvem a prohledat poškozenému kapsy. Při ataku byl 74letý senior zraněn, následně ošetřen lékařem. Doba léčení způsobeného zranění byla specifikována do sedmi dnů.
Tentýž muž měl na téhož seniora zaútočit znovu 15. 7. 2018 kolem 20 hodin. Způsob ataku byl identický, muži měl přehodit přes hlavu oděv, povalit jej, škrtit…Oběť se bránila, i přes uvedenou obranu se však mělo podezřelému podařit se zmocnit věcí poškozeného (dokladů, financí, telefonu atd.). Nato měl z místa utéci. Poškozený utrpěl lehké zranění, jež si nevyžádalo ošetření lékaře. Škoda na majetku byla prvotně specifikována v částce přesahující 5 000 korun.
Obě události započali prověřovat ostravští policisté. V prvním případě zajistili na místě činu také čepici a biologickou stopu (DNA). Izolovaný profil DNA při srovnání v databázi pak znamenal zjištění identity konkrétní osoby.
Po spáchání druhého skutku byli povoláni k místu činu také policejní kynologové se psy. Pes Ryky vypracoval stopu a po několika stovkách metrů označil štěkotem ve vzrostlém křoví ukrytou osobu. Argo 3.JPGArgoDruhý pes Argo štěkotem označil v terénu ukryté věci. Pátrání po podezřelém nebylo jednoduché jak pro charakter terénu (vzrostlé křoví, náletové dřeviny), tak pro pokročilou denní dobu (krátce před 22 hodinou byl muž zadržen). U sebe měl ještě finance, pocházející z trestné činnosti. Při telefonátu kriminalisty na číslo odcizeného mobilního telefonu poškozeného, se rozezněl telefon v rukou podezřelé osoby.
Policisté 32letého muže zadrželi a po shromáždění důkazů zahájili jeho trestní stíhání pro zvlášť závažný zločin loupeže a přečin neoprávněné opatření padělání a pozměnění platebního prostředku. Policejní komisař učinil podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby. K oběma skutkům došlo v Ostravě.

Nicméně služební pes Ryky nevypátral v předmětném týdnu jediného podezřelého. Dne 7. 7. 2018 byl po třetí hodině ranní povolán psovod se psem Rykym také k pátrání po podezřelém, který měl poškodit okno jedné z ostravských prodejen a pokusit se vniknout do provozovny. Při útěku měl podezřelý ztratit zavazadlo. Pes Ryky byl uveden psovodem na stopu a po několika stovkách metrů označil v křoví ukrytou osobu – 18letého muže. V průběhu dalšího prověřování byl bylo zjištěno, že zadržená osoba je podezřelá z dalších majetkových deliktů. Policejní komisař nato zahájil trestní stíhání 18letého muže pro trestné činy krádež a poškození cizí věci.
Kynolog – pán Rykyho byl při hodnocení úspěšného vypátrání osob velmi skromný – konstatoval, že podezřelí byli zadrženi též díky profesionální práci kolegů obvodních oddělení, oddělení hlídkové služby a ostravských kriminalistů. Objasnění okolností trestných činů tak bylo i tentokrát týmovou prací.

mjr.  Mgr. Gabriela Pokorná
vedoucí oddělení      

Odkazy do noveho okna

1 Foto 1

1 Foto 1 

Detailní náhled

2 Foto 2

2 Foto 2 

Detailní náhled

1 Argo 1

1 Argo 1 

Detailní náhled

2 Argo 2

2 Argo 2 

Detailní náhled

3 Foto 3

3 Foto 3 

Detailní náhled

4 Foto 4

4 Foto 4 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem