Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Profesionální policejní práce

Karviná - policejní vrtulník pomohl vypátrat trojici podezřelých.... 

Profesionální policejní práce

V neděli 3. června se na některých sociálních sítí začaly objevovat „zaručené“ informace o důvodech přítomnosti policejního vrtulníku na našem území, zejména pak v Karviné. Policejní vrtulník není využíván pouze při pátrání po osobách nebo dohledu nad silničním provozem. V některých případech je nezbytný i při realizacích…..

V neděli 3. 6. nad ránem karvinští kriminalisté zatkli trojici mužů, kteří měli v úmyslu si odvézt přes šest stovek metrů kabelů. Vzhledem k terénu byla pro policisty velmi důležitá spolupráce s kolegy policejního vrtulníku, kteří na dění dohlíželi ze vzduchu.

Trojice se pod rouškou tmy, nepřehledným a zarostlým terénem vydala ke koridoru železniční trati rekonstruovaném úseku. Mezi osmi sloupy železničních stanic Hlavní nádraží Karviná a Dětmarovice zřejmě přestřihli měděné zesilovací lana, stočili do svazků a ukryli do travnatého porostu v blízkosti lesní stezky. K úkrytu se pro lup vrátili později. Po naložení věcí byli všichni zadrženi policisty 1. oddělení kriminální služby. Poškozená organizace škodu vyčíslila na bezmála 200 000,- Kč.

Během procesních úkonů se kriminalistů podařilo zadrženým mužům postupně prokázat další trestnou činnost.

● Vloni v září dva důvodně podezřelí (39 a 38 let) ze skupinky po vzájemné dohodě vnikli do areálu bohumínské drátovenské společnosti. Využili rekonstrukce a oknem vnikli v 2. nadzemním podlaží do vnitřních prostor. Uvnitř prohledali asi desítku kanceláři. Rozbíjeli, bourali, vytrhávali nebo páčili. Každou překážku, která jim stála v cestě násilně překonali. S sebou si odnesli notebooky, peníze a valuty. Poškozené společnosti způsobili odcizením škodu přesahující půl milionu. Na poškození způsobili škodu přibližně 30 000,- Kč.

● V březnu letošního roku si k železnici vydali už všichni tři – zadrženi muži ve věku 39, 38 a 36 let. V rekonstruovaném železničním koridu v obci Dětmarovice ze sloupů nejspíš odstřihli měděné zesilovací lano v hodnotě 90 000,- Kč.

● Další jejich výprava je datována na květen. Opět v koridoru železniční trati v Dětmarovicích, podle našich indícií odcizili přibližně 390 metrů měděného lana. Poškozená organizace v tomto případě škodu vyčíslila na bezmála 120 000,- Kč.

Proti všem třem mužům bylo zahájeno trestní stíhání. Důvodně podezřelí (39 a 38 let) jsou obviněni ze spáchání zločinu krádež a přečinu poškození cizí věci. V minulosti oba byli již několikrát soudně trestáni, jeden osmkrát, druhý dokonce dvanactkrát. V případě obou byl podán návrh na jejich vazební stíhání, kterému bylo vyhověno. Obviněni jsou ze skutku, u kterého trestní zákon stanoví trest odnětím svobody v rozmezí na dvě léta až osm let.

Třetí, muž ve věku 36 let, byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže. Obviněný muž je ohrožen trestem odnětím svobody až na pět let. Jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, zpravodajství 5. 6. 2018
komisař

+420 974 734 208
+420 602 161 727
zlatuse.viackova@pcr.cz

KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
kancelář ředitele krajského ředitelství
oddělení tisku a prevence


Havířská 1511
735 06 Karviná – Nové Město

Odkazy do noveho okna

fotografie č. 1

fotografie č. 1 

Detailní náhled

fotografie č. 2

fotografie č. 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem