Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pomněnkový den

MS kraj - policisté seznamovali veřejnost s problematikou pátrání po osobách 

25. květen je Mezinárodním dnem pohřešovaných dětí. Proč právě toto datum? Právě 25. května 1979 zmizel v New Yorku cestou do školy šestiletý chlapec. V následujících letech byl tento den různými organizacemi připomínán v souvislosti se zmizelými dětmi, od roku 1986 začal být nazýván  jako mezinárodní. V České republice je od roku 2004 uváděn jako tzv. pomněnkový den.

Jelikož veřejnost nemá o tomto dni povědomí a vlastně nemá povědomí ani o problematice pátrání po pohřešovaných osobách a hlavně dětech, v letošním roce vznikl projekt s názvem „Pomněnkový den“, který má za cíl seznámit širokou veřejnost s tím, jak jednat a reagovat v případě oznámení pohřešování, či pomoci při pátrání. Pro úspěšné nalezení pohřešované osoby (nejen dítěte) je nejdůležitější rychlý a přesný přenos informací mezi policií a oznamovatelem a také včasné zapojení veřejnosti. Zároveň je nutné poučit děti, jak se zachovat, když se ztratí.

Abychom ovšem pouze „nestrašili“ je nutno připomenout, že po většině dětí, které příbuzní začnou pohřešovat, pátrání ani není vyhlášeno. Jde o případy, kdy děti „zapomenou na čas“ a opozdí se  např. u kamarádů či příbuzných a rodičům o svém opoždění zapomenou informovat. Proto radíme, aby v případě, kdy se ztratí dítě, příbuzní zachovali klid, kontaktovali příbuzné, kamarády a sousedy. Pokud dítě nenajdou, ať se obrátí na policii. Dále je nutno říct, že valná většina pátrání po dětech, která jsou vyhlášena, se týkají těch, kteří utíkají z ústavní výchovy či přímo od rodiny.

Pokud je ovšem z indicií, které mají policisté při vyhlašování pátrání k dispozici patrné, že jde o zcela nestandardní, závažnou a život ohrožující situaci, je vyhlášeno tzv. „dítě v ohrožení“. Jedná se o situaci, kdy o životě či zdraví dítěte rozhodují minuty. O pohřešování dítěte jsou mimo jiné bezprostředně informovány média a všichni operátoři mobilních sítí.

V rámci Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje bylo v posledních pěti letech „dítě v ohrožení“ vyhlášeno celkem čtyřikrát, naštěstí ve všech případech byly pohřešované děti nalezeny.

Všechny tyto informace a také mnoho dalších k problematice pátrání po osobách si v pátek 25. května mohli vyslechnout návštěvníci nákupního centra v Ostravě v rámci preventivního projektu „Pomněnkový den“.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
25. 5. 2018

Odkazy do noveho okna

pomnenkovy-den_2018_01

pomnenkovy-den_2018_01 

Detailní náhled

pomnenkovy-den_2018_02

pomnenkovy-den_2018_02 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem