Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Podpořme darování kostní dřeně

MS kraj-moravskoslezští policisté se zapojili do kampaně 

Klimkovice II.JPGV letošním roce zahájilo Policejní prezidium kampaň k získání nových dobrovolníků pro zápis do Českého národního registru dárců kostní dřeně. Kampaň je cíleně zaměřena do vnitřních řad policie, jelikož více než 40 procent z celkového počtu žen a mužů ve službě je ve věku do 35 let, což je jednou z podmínek pro zápis do registru. V rámci této kampaně pořádá Policie České republiky v každém kraji a v hlavním městě Praze sérii koncertů Hudby Hradní stráže a Policie České republiky s doprovodným programem.

Jako třetí v pořadí se koncert uskutečnil v úterý 3. června v Moravskoslezském kraji. Důstojnou atmosféru podpořilo krásné prostředí Sanatorií Klimkovice, kde se společenská akce konala. Moderátor Petr Čimpera předal v úvodu slovo plk. Mgr. Radímu Daňkovi, náměstkovi ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Pan náměstek mimo jiné přivítal celosvětově známý orchestr Hudby Hradní stráže a Policie ČR a vyzdvihl nutnost osvětové kompaně, do které se zapojilo také krajské ředitelství. Posléze se slova ujal primátor statutárního města Ostravy Ing. Petr Kajnar. Ve svém řeči především vyzdvihl zásluhy všech, kteří jsou ochotni nezištně nabídnout pomoc potřebným.

Klimkovice I.JPGHudební těleso, v jehož repertoáru jsou skladby známých a významných skladatelů celého hudebního spektra, od hudby klasické, přes filmovou až k populární, přítomným divákům předneslo slavné hity, jakými jsou např. hudba z filmů James Bond, Četník ze Saint-Tropez nebo známé melodie českých předválečných filmů. Svými hlasy je obohatili sólisté orchestru, Ivana Brožová a Radek Bastl.

Během koncertu vystoupil por. Jakub Novák z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, který již má osobní zkušenost s darováním kostní dřeně. Pravidelného dárce krve, který má za sebou již 150 odběrů, na myšlenku k zápisu převedla v roce 2004 nemoc kolegy. Dárcem kostní dřeně se stal v loňském roce. Přítomným sdělil, že šlo o běžný lékařský zákrok, který nebyl zvlášť bolestivý. A na otázku moderátora, co by dělal, kdyby byl ještě jednou vybrán, řekl: „Šel bych do toho znovu“.

Klimkovice III.JPGDalším vstupem byl rozhovor s lékařkou Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava, paní Mgr. Alenou Maluškovou. Diváci se dozvěděli základní informace spojené s možností zápisu do registru dárců kostní dřeně, jakými jsou např. dobrý zdravotní stav a věk od 18 do 35 let. Paní magistra zdůraznila, jak je důležité registr rozšiřovat o nové zájemce. Každým rokem z důvodu věku (maximum pro možnost být dárcem je věk 60 let) probíhá přirozený úbytek. Navíc každý nový zapsaný zájemce je nositelem nového vzorku, s čímž se zvyšuje možnost pro nalezení vhodného dárce.

Po celou dobu konání kampaně byli přítomni zástupci Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra a Krevního centra Fakultní nemocnice Ostrava. Přímo zde mohli zájemci získat informace nejen k zápisu do registru dárců kostní dřeně, ale také k dárcovství krve nebo plazmy, případně dalších informací.

Příjemné a krásné okamžiky vždy ubíhají rychleji. Stejně tak včerejší odpolední program v lázních, který nejen potěšil, ale také motivoval přítomné posluchače k zamyšlení nad nezištnou pomocí k záchraně lidského života, do které by se mohli zapojit.

 

por. Mgr. Daniela Vlčková
4. 6. 2014
 

vytisknout  e-mailem