Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obviněn z padělání bankovek

Ms kraj: Kriminalisté obvinili muže z padělání bankovek a jejich udávání do oběhu 

Až osmiletý trest hrozí 24letému muži z Ostravy, který čelí obvinění ze zločinu padělání a pozmění peněz. Případ vyšetřují kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství.

Ostravští policisté společně s kolegy z krajského ředitelství od prázdnin shromažďovali informace k osobě (či osobám), která zkoušela platit především v Ostravě padělanými bankovkami. Výsledek několikatýdenní práce, zahrnující shromažďování a analýzu informací a práci s daty, současně i osobní znalost policistů směřovaly jednoznačně ke konkrétnímu muži. Policisté byli připraveni podezřelého zadržet, muž je však „o chvíli“ předešel, neboť přišel na obvodní oddělení a k trestné činnosti se doznal. Navíc předložil hrst padělků.

Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství společně s ostravskými kolegy tedy pokračovali v úkonech. Dle zadokumentovaných informací měl muž v průběhu prázdninových měsíců vyrobit pomocí běžně dostupné techniky (včetně tiskárny) bankovky v nominální hodnotě 5 000, 200 a 100 korun, a to v souhrnu za 30 000 korun. Bankovky nejvyšší hodnoty se mu nepodařilo udat, a tak je zničil. U „dvoustovek a stovek“ byl však v některých případech úspěšnější, podařilo se mu zaplatit za zboží v trafice. Převážnou část padělků však vyrobil krátce před tím, než se – držíc je v ruce – přišel policistům přiznat.

Kriminalisté zadokumentovali potřebné, rovněž v rámci realizované domovní prohlídky. Zajištěné bankovky pak odeslali České národní bance k odbornému vyjádření, tedy ke stanovení míry zdařilosti padělků.

Vrchní komisař odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství zahájil trestní stíhání muže pro zločin padělání a pozmění peněz. Trestní stíhání je vedeno vazebně. Obviněnému, který se k činnosti doznal s tím, že „chtěl vědět, zda to dokáže“, hrozí trest odnětí svobody na tři až osm let.  

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 13. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem