Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Obranářský speciál

MS kraj - psovodi a jejich svěřenci ukázali své schopnosti 

Pod záštitou ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje plk. Mgr. Tomáše Kužela se v pátek 12. a v sobotu 13. října ve Studénce konala soutěž Obranářský speciál SKP Ostrava 2018. Organizací pětadvacátého ročníku se opět ujali členové Sportovního klubu policie Ostrava oddíl kynologie v čele s vedoucím závodu mjr. Mgr. Petrem Kozákem, jinak vedoucím oddělení služební kynologie.

Soutěž byla založena v roce 1994 a původně byla určena pouze pro psovody Policie České republiky. Velice brzy se však mohli zúčastnit také psovodi dalších ozbrojených složek a následně také civilní kynologové. O tom, že za čtvrt století svého trvání má Obranářský speciál velké renomé svědčí letošní počet přihlášených týmů (psovod a pes), přičemž se účastnili také zahraniční soutěžící, a to z Polské a Slovenské republiky.

K hlavnímu závodu, ve kterém soutěžilo dvacet týmů, byl přiřazen ještě Junior cup, určený pro psy mladší tří let, a toho se zúčastnily čtyři týmy.

Páteční disciplíny, dvě kola obran, začaly po setmění. Jsou náročné za denního světla, natož v noci, navíc druhá obrana byla tzv. uhýbačka, což znamená, že figurant navozuje situaci, ze které není úniku a snaží se vyhnout kontaktu se psem.

Vzhledem k velkému počtu byli soutěžící rozděleni do tří barevně odlišených skupin. Sté výročí od založení republiky inspirovalo organizátory, a tak červená, modrá a bílá skupina tvořily vlastně trikoloru. Když připočteme ještě juniory, v sobotu dopoledne se pracovalo na čtyřech místech. Všechny týmy postupně absolvovaly „poslušnost“, „revír v objektu i v terénu“ a „přepadení při pochůzce“. Při „revíru“ psi samostatně vyhledávali a označovali osoby, u poslední jmenované disciplíny museli reagovat zákusem na napadení.

Odpolední program pokračoval divácky atraktivními disciplínami. „Likvidace výtržnosti“ obnášela obnovení pořádku. Jeden z figurantů napadne psovoda a pes musí útok odrazit zákusem. „Zadržení prchající osoby“ bylo ztíženo odhozením součástí oděvu figuranta, a to těsně před zákusem. Při „zadržení s protiútokem“ dokonce zazněly dva výstřely.

S náročnými disciplínami se „popraly“ všechny týmy a za své výkony si ocenění zaslouží jistě všichni, nejen ti, kteří vystoupali na pomyslnou bednu. A jak vlastně vypadalo pořadí?

Na prvním místě se umístil pprap. Ladislav Huděc se psem Kurtem (skupina základních kynologických činností Znojmo Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje), druhém místo obhájil prap. Jindřich Šulc s Tonym (skupina základních kynologických činností Znojmo Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje) a bronz si odnesli pprap. Michal Vlach s Cyrusem Akpytora (skupina základních kynologických činností Olomouc Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje).

V Junior Cupu zvítězili Jan Grúz s Viperem (Celní správa České republiky), stříbrnou medaili vybojovali Piotr Kaczmarek s Ernim (Polská republika) a třetí příčka patřila Josefu Maťašovskému se Socomem de Alphaville Bomehia (Celní správa České republiky).

Musíme ještě připomenout, že akce měla také charitativní podtext. Návštěvníci měli možnost zakoupit si lístky do tomboly, jejíž výtěžek, což letos činilo 26 478,- Kč, organizátor věnoval na konto Nadace policistů a hasičů – vzájemná pomoc v tísni. Letos se jednalo již o jedenáctý ročník, který nadaci finančně podpořil.

Nejen vítězům, ale všem týmům, kteří se klání zúčastnila, patří obrovská gratulace. A obrovské poděkování patří organizátorům, kteří pro všechny připravili poutavou a divácky zajímavou soutěž a vše proběhlo bez zádrhelu.

por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

foto: Karel Šeba

Odkazy do noveho okna

Obranarsky_special_01

Obranarsky_special_01 

Detailní náhled

Obranarsky_special_02

Obranarsky_special_02 

Detailní náhled

Obranarsky_special_03

Obranarsky_special_03 

Detailní náhled

Obranarsky_special_04

Obranarsky_special_04 

Detailní náhled

Obranarsky_special_05

Obranarsky_special_05 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem