Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Oblékli uniformu…

KŘP Ms kraje - stali se novými policisty Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje 

První minuty měsíce listopadu přinesly zásadní změnu do životů ženy a 22 mužů, neboť se stali novými policisty Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.3 03.jpg

Od prvního listopadu již oblékají uniformy a spolu s dalšími policisty budou chránit práva a svobody občanů, potírat trestnou činnost a podílet se na zajištění bezpečnosti v našem kraji. Do jejich zcela nové profesní etapy přivítal policisty dne 4. listopadu 2016 plk. Tomáš Kužel, ředitel moravskoslezské policie. Za účasti manželky prezidenta republiky paní Ivany Zemanové noví moravskoslezští policisté slíbili, že služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudou váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život.

Zúčastněným moravskoslezským policistům paní Ivana Zemanová popřála v profesním i osobním životě štěstí a uvedla: „Pro většinu malých chlapců je snem být policistou a nově i snem malých slečen, protože řady policistů rozšířily i policistky. Teď se obracím k Vám, mladým policistům – nyní Vás čekají teoretické poznatky a brzy i praxe. Velmi si Vašeho povolání vážím, přeji Vám, abyste měli z práce radost a byli v ní úspěšní a absolvovali ji pokud možno bez úhony. K tomu Vám přeji hodně štěstí.

Plk. Tomáš Kužel, ředitel moravskoslezské policie, úvodem konstatoval: „Je nám velkou ctí, že se paní Ivana Zemanová zúčastnila dnešní slavnostní akce. Paní Ivaně Zemanové velmi děkuji také za podporu preventivních aktivit Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, aktuálně zcela nového projektu pro seniory s názvem Černá kronika aneb ze soudních síní.“ Dále plk. Tomáš Kužel hovořil o různých možnostech uplatnění nových policistů v rámci dalších specializací, po absolvování výuky a získání potřebných zkušeností v praxi.  Ceremoniálu se též zúčastnili primátor města Karviné pan Tomáš Hanzel a plk. Radím Daněk, náměstek ředitele pro vnější službu i plk. Tomáš Rychtar, náměstek ředitele pro ekonomiku, spolu s paní Šárkou Mokrošovou, vedoucí personálního odboru.  

Před policejními „nováčky“ je nyní základní odborná příprava a výkon služby na obvodních odděleních v Moravskoslezském kraji. Zájemci se pak mohou dál profesně vzdělávat, spektrum profesního uplatnění v rámci policie je velmi různorodé. Nejčetnějších posil se dočkalo Frýdeckomístecko, na obvodní oddělení ve Frýdku-Místku zamířilo rovnou pět nových policistů a do Třince dva policisté. Šest mužů rozšířilo řady ostravských obvodních oddělení, oddělení hlídkové služby a ostravského dopravního inspektorátu. Pět nových policistů pomůže zajistit bezpečnost na Karvinsku, čtyři směřovali na obvodní oddělení Havířov a jeden do Orlové. Jediná policistka byla zařazena na obvodním oddělení v Odrách (Novojičínsko). Dva nové policisty přivítá i Bruntálsko a Opavsko. Věkové spektrum nově přijatých policistů se pohybuje v rozmezí od 19 let do 41 let. Tři noví strážmistři jsou vysokoškoláci.

V další části slavnostní akce, která se díky přítomnosti paní Ivany Zemanové, stala pro všechny výjimečným a nezapomenutelným okamžikem, bylo oceněno pět moravskoslezských policistů. Mezi nominovanými byl tým ostravských kriminalistů, který se podílel na objasnění rozsáhlé trestné činnosti páchané na seniorech napříč územím České republiky. Dva cizinci si vytipovávali seniory a pod smyšlenou legendou se dostávali do jejich příbytků, kde se zmocnili úspor obětí. V jednom z případů to bylo víc jak 300 000 korun. Oceněn byl také policejní kynolog, který se nejen podílí na výchově a výcviku psů k vyhledávání drog, ale ve volném čase se věnuje i canisterapii v zařízeních pro seniory. Pátým oceněným byl občanský zaměstnanec, který dlouhodobě plní své úkoly v nadstandardní kvalitě. Všichni nominovaní převzali ocenění z rukou paní Ivany Zemanové a plk. Mgr. Tomáše Kužela.

Dodat lze ovšem také další zajímavosti a informace k personálnímu tématu. Průměrná délka služebního poměru moravskoslezských policistů je 14,8 let a průměrný věk policistů našeho kraje pak 39 let. Šest policistů našeho krajského ředitelství slouží úctyhodné čtyři desítky let (konkrétněji 40 – 43 let). Pokud bychom ale v číslech pokračovali, můžeme doplnit, že nejvíce policistů obléká uniformu pořádkové či dopravní služby, jedná se o zhruba sedmdesát procent celkového počtu. Téměř čtvrtina moravskoslezských policistů slouží v řadách služby kriminální policie a vyšetřování.

 

mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
vedoucí oddělení tisku a prevence  |  8. 11. 2016

vytisknout  e-mailem