Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Kontroly střeleckých soutěží

MŘP Ostrava - 19.7.2010 - kontroly na sportovních střeleckých soutěžích 2010 v Ostravě 

Policisté Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Ostrava se v následujícím období zaměří na kontrolu držitelů zbrojních průkazů při sportovních střeleckých soutěžích na území Městského ředitelství policie Ostrava.
Sportovní střelci tak budou po myslivcích další početnou skupinou držitelů zbrojních průkazů a zbraní, kteří budou v centru zájmu policistů.
Sportovních střelců, držitelů zbrojního průkazu skupiny B (pro sportovní účely) je na území města Ostravy přes 2300. Nedá se předpokládat, že by se všichni stejně aktivně účastnili střeleckých soutěží, přesto se jedná o širokou skupinu držitelů zbrojních průkazů, která byla v minulém období z pohledu kontroly trochu opomíjena.
Kontroly budou probíhat na střelnicích při sportovně střeleckých soutěžích.  Kontrolováni budou jednak sportovní střelci registrováni u Českého střeleckého svazu, kteří na vysoké úrovni střílejí sportovní disciplíny podle národních a mezinárodních pravidel. Na druhou stranu kontrole neujdou také střelci, účastnící se otevřených střeleckých soutěží, pořádaných komerčními střelnicemi pro širokou veřejnost. Těchto soutěží se může zúčastnit kterýkoliv držitel zbrojního průkazu, bez ohledu na sportovní zkušenosti nebo výkonnost.
 Střelecké soutěže se mohou po splnění určitých podmínek zúčastnit i osoby, jež nevlastní zbrojní průkaz. Samozřejmě musí být předmětní soutěžící pod neustálou kontrolou oprávněné osoby (instruktora).
Policisté oddělení zbraní se při kontrolách zaměřili především na dodržování povinností a zákazu a provádění oprávnění držiteli zbrojních průkazů, zejména na požívání alkoholických nápojů, kontrolu dokladů nutných k držení zbraně a na technický stav používaných zbraní.
Právě v souvislosti s technickým stavem zbraní došlo od 1.7.2010 k novele zákona o zbraních. Nově má policie oprávnění, pakliže při jakékoliv kontrole zbraně nabude důvodného podezření na špatný technický stav zbraně, vyzvat jejího majitele, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva. Předmětný úřad následně rozhodne, zda je zbraň z hlediska bezpečnosti způsobilá ke střelbě.
Pokud by držitel zbraně nerespektoval výzvu policistů a zbraň by ve lhůtě do dvaceti pracovních dnů ke kontrole příslušnému úřadu nepředložil, hrozí mu uložení sankce pokuty do výše 20 000 korun.

Držitelům zbrojních průkazů požívajícím alkoholické nápoje při manipulaci se zbraní nebo v případech, odmítnou-li se při manipulaci se zbraní podrobit orientační dechové zkoušce, hrozí nejvyšší pokuta, konkrétně v částce 50 000 korun.  Tato nemalá pokuta může být uložena jestliže držitel dostatečné nezabezpečí zbraň proti ztrátě a odcizení nebo pokud by střílel ze zbraně, která není označena platnou zkušební značkou, dokládající způsobilost zbraně ke střelbě.

Policisté Oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Ostrava již kontroly při střeleckých soutěžích provedli dne 10.6.2010 a 17.7.2010. V prvém případě šlo o střeleckou soutěž GRAND PRIX, pod záštitou Českého střeleckého svazu – Sportovně střeleckého klubu Ostrava-Poruba na střelnici SKALKA v Ostravě- Porubě. Druhá kontrola směřovala k účastníkům střelecké soutěže Velká cena Heřmanic v brokové střelbě na asfaltové terče, která se uskutečnila na střelnici Mysliveckého sdružení Ostrava–Heřmanice.

        
por. Bc. Martin Konečný
                         komisař

vytisknout  e-mailem