Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Jubileum u techniků

Ostrava - Oddělení kriminalistické techniky Městského ředitelství policie Ostrava slaví letos „padesátiny“. 

„Kronika ostravských kriminalistických techniků“

technika50 023.jpgtechnika50 023.jpg

Oddělení kriminalistické techniky Městského ředitelství policie Ostrava slaví letos „padesátiny“, neboť právě před padesáti lety tato specializace v Ostravě vznikla. Našim technikům byl věnován nejen letošní Den policie na Slezskoostravském hradě, ale vznikla také jakási „kronika“ – útlá publikace obsahující množství zajímavých informací. Čtenář objeví historické začátky našeho kriminalistického oddělení, v minulosti kriminalisty používané prostředky či metody. „Kronika“ však obsahuje také vývoj odbornosti, kterou kriminalistická technika bezpochyby je. Útlá publikace však přiblíží také činnosti našich techniků nebo výjimečnou spolupráci v rámci projektu Integrovaného systému ochrany movitého kulturního dědictví s Národním památkovým ústavem, pracovištěm Ostrava. Nutno připomenout, že základem dokazování je také kvalitně provedené ohledání místa činu, při němž jsou vyhledány, zajištěny mnohdy neviditelné stopy, které jsou následně vyhodnoceny. Práci „krimtechnika“ nelze na místě činu nahradit či opakovat nebo odložit vzhledem k nepříznivému počasí a jiným okolnostem. Zajímavým může být také statistické srovnání množství techniky provedených úkonů. Nedílnou součástí naší „kroniky“ je však rovněž informace k vývoji i současnému působení Odboru kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje (dále jen OKTE). Čtenáři se dozví i fakta k základním oborům kriminalistického zkoumání v Moravskoslezském kraji. Autory vzpomínání i shrnutí současného stavu naší kriminalistické techniky se stali vedoucí ostravského Oddělení kriminalistické techniky, ppor. Bc. Aleš Tancer, a vedoucí Odboru kriminalistické techniky a expertiz Moravskoslezského kraje, mjr. Ing. Jan Aufart.

„Kronika“ však obsahuje také množství fotografií jednotlivých oborů kriminalistického zkoumání, ale zapomenuty nezůstaly ani fotografie zajímavých ostravských případů, které  dokumentovali právě naši technici.
Možná lze přiblížit i něco málo z obsahu „kroniky“. Skupina kriminalistické techniky vznikla v Ostravě 1.1.1960 a tvořili ji čtyři specialisté, další přicházeli postupně v následujících letech. Tým lidí se obměňoval a v roce 1993 byl obohacen i o první ženu. O stabilitě a odbornosti skupiny svědčí též skutečnost, že vedoucími Oddělení kriminalistické techniky Ostrava se za trvání jeho padesátileté existence stali „pouze“ čtyři lidé. Dokonce celé čtvrtstoletí vedl ostravské techniky Josef Kvapil. Před šestnácti lety jej vystřídal současný vedoucí našich techniků Aleš Tancer. Dnes si žádný technik neumí představit fotografování místa činu mechanickým fotoaparátem na film s dvanácti snímky, stejně jako bleskové světlo, jehož přídavné zdroje byly umístěny na opasku a vážily několik kilogramů. Často docházelo k nepředvídatelným poruchám na místě činu, což se ale nedalo žádným způsobem ovlivnit. V dnešní době digitální fotografie je situace naprosto odlišná a s dokumentační technikou se dá doslova „kouzlit“.
Zásadní pro tuto odbornost je víc než úzká spolupráce našich techniků se specialisty OKTE. Stopu totiž nestačí „jen“ nalézt a správně zajistit, ale ke slovu přichází také znalec, aby ji vyhodnotil. Velmi zajímavé jsou také jednotlivé obory znaleckého zkoumání.

technika50 020.jpgtechnika50 020.jpg


Ale vraťme se zpět ke „kronice“ našich techniků. Ta byla slavnostně pokřtěna dne 18.6.2010 v Ostravě ředitelem Městského ředitelství policie Ostrava plk. Mgr. Tomášem Landsfeldem a moderátorem pořadu „Na stopě“ Romanem Svobodou. Křtu se zúčastnili i pan Josef Kvapil, který vedl Oddělení kriminalistické techniky Ostrava neuvěřitelných 25 let, ppor. Bc. Aleš Tancer, jež pana Kvapila před 16 lety vystřídal a oddělení vede dosud. A špičku specialistů uzavírali vedoucí Oddělení kriminalistické techniky a expertiz Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje mjr. Ing. Jan Aufart a plk. Mgr. Radovan Vojta, vedoucí Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava.

obálka upr.jpgobálka upr.jpg

 

Závěr by měl patřit vše vystihujícímu konstatování mjr. Ing. Jana Aufarta:
„Dnes si prostě kriminalistický technik nevystačí pouze s fotoaparátem, krabičkou argentorátu a daktyloskopickým štětcem. To s sebou nese neustále zvyšování nároků na odborné znalosti, dovednosti, zručnost a v neposlední řadě i fyzickou kondici, neboť s počtem různých technických prostředků se přiměřeně zvedá hmotnost kriminalisticko-technické brašny a ne na všechna místa se dá dojet autem. Bohužel se v poslední době také zvyšují požadavky na psychickou odolnost kriminalistických techniků vzhledem k narůstající agresivitě a brutalitě pachatelů. Práce kriminalistických techniků je velmi odlišná od toho, co prezentují novodobé krimiseriály, a rozhodně není tak jednoduchá a téměř romantická. Je to práce odpovědná a náročná, a přestože stojí v pozadí kriminalistické činnosti, je nenahraditelná.“

 

vytisknout  e-mailem