Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 28. července 2016

Opavsko - sprejeři, nehody cyklistů pod vlivem alkoholu a další zpráva 

Sprejeři v Opavě

Dne 26. července 2016 policisté obvodního oddělení Opava řešili následky sprejerů na ulici Rybářská a Janská v Opavě. Neznámý pachatel či pachatelé pravděpodobně za použití spreje vytvořili nápisy a vyobrazení hlavy s křížem. Týž den byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci.

Na ulici Rybářská byla poškozena fasáda prodejny nábytku, ke které došlo v blíže nezjištěné době, někdy od konce června do července 2016. Na budově byl vytvořen černý nápis „GR TEAM“ o rozměru asi 100 x 100 centimetrů, vyobrazení hlavy formátu přibližně 140 x 140 centimetrů a fialový kříž veliký asi 50 x 50 centimetrů (viz fotografie). Zároveň bylo zjištěno, že na různých místech fasády jsou vytvořeny otvory a promáčkliny a došlo k odcizení krycího okapového plechu, který byl umístěn na výčnělku fasády.  

fasádafasáda s detailem

Další sprejerský útok byl zjištěn na vlakovém nádraží Opava východ. Došlo k němu někdy v době od 25. do 26. července 2016. Na boční části osobního motorového vlaku byl nasprejován nečitelný plošný nápis o rozměru přibližně 800 x 140 centimetrů (viz fotografie).

vlak

Poškozením fasády se zabývá opavská policie. Případ posprejovaného vlaku byl postoupen policistům oddělení železniční policie a doprovodu vlaků v Ostravě.

Žádáme širokou veřejnost o pomoc při objasňování skutků. Veškeré poznatky můžete přímo zavolat policistům obvodního oddělení v Opavě na čísle 974 737 651 nebo oznámit na služebně v Opavě, ulice Vaškovo náměstí 10. 

 

Nehody cyklistů pod vlivem alkoholu

Bohužel mnohdy se řidič jízdního kola v letních měsících neubrání lákavému zchlazení alkoholickým nápojem, což může následně skončit dopravní nehodou. Připomínáme, že jízda pod vlivem alkoholu je nejen zákonem zakázána, ale také významně zpomaluje naše smyslové a motorické reakce. Podnapilý řidič není schopen posoudit rychlost ani vzdálenost. V pondělí 25. a úterý 26. července 2016 dopravní policisté prošetřovali dvě dopravní nehody cyklisty a cyklistky pod vlivem alkoholu. Naštěstí došlo jen k jejich lehčímu zranění. Občas to bohužel končí závažnějším zraněním i jiných účastníků silničního provozu. Navíc za řízení jízdního kola pod vlivem alkoholu hrozí ve správním řízení až 50 tisíc korun pokuty.

První nehoda se stala dne 25. července 2016 ve 20 hodin v Opavě na ulici Hobzíkova. Muž jel na pánském horském jízdním kole po chodníku ve směru od prodejny Tempo, kdy pravděpodobně vlivem své podnapilosti nezvládl řízení a upadl na chodník. Hlavou narazil do obrubníku. Podle prvotních informací si způsobil lehké zranění. Muž ve věku 65 let byl převezen zdravotnickou záchrannou službou do Slezské nemocnice v Opavě. Opavskými policisty byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu s výsledkem téměř dvě promile.  

K druhé nehodě došlo 26. července 2016 po 3. hodině ranní v obci Štítina na ulici Palackého. Žena ve věku 26 let jedoucí na dámském jízdním kole po ulici Palackého směrem na obec Mokré Lazce zachytila pravým řídítkem jízdního kola o levé řídítko kola, které vedla při pravém okraji vozovky chodkyně. Žena kráčela po vyvýšeném chodníku. Po střetu došlo k pádu jedoucí cyklistky na vozovku. Dle prvotních informací si způsobila lehké zranění. První na místo přijeli policisté obvodního oddělení Kravaře. Provedli dechové zkoušky na alkohol u obou žen. Cyklistka nadýchala téměř dvě promile alkoholu. Chodkyně kolem jedné promile.

Cyklistům ve správním řízení hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun. Chodkyni, která vedla své jízdní kolo, hrozí pokuta od 1500 do 2500 korun.

 

Řídil bez řidičáku pod vlivem alkoholu

V úterý 26. července 2016 po 22. hodině vítkovští policisté zjistili muže, který řídil osobní vozidlo pod vlivem alkoholu. Muž za volantem řídil, aniž by byl držitelem řidičského oprávnění a navíc s třemi promile alkoholu v dechu.

Podnapilého 46letého muže zastavili policisté obvodního oddělení Vítkov na komunikaci u rekreačního střediska Vítkov – Klokočov. Řídil osobní motorové vozidlo značky Kia Sorento. Kontrolou bylo zjištěno, že u sebe nemá zákonem stanovené doklady potřebné pro provoz a řízení motorového vozidla. Policisté provedenou lustrací zjistili, že zároveň není držitelem řidičského oprávnění. Následná dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu byla pozitivní s naměřenou hodnotou přes 3 promile. Jízda byla řidiči zakázána a záhy zahájeny úkony trestního řízení ve věci ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

 

 nprap. Bc. Pavla Welnová
         vrchní inspektor

 

Opava 28. července 2016

 

vytisknout  e-mailem