Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Informace z Opavska - 22. července 2016

Opavsko - skončil v policejní cele, okradená seniorka a další zprávy 

Skončil v policejní cele

Dne 17. července 2016 kolem 18:30 hodin v Opavě – Předměstí měl 28 letý muž rozbíjet okna a zařízení bytové jednotky ve svém trvalém bydlišti. Bylo zjištěno, že padající předměty z okna pravděpodobně poškodily dvě vozidla. Přivolaní opavští policisté na místě muže vyzvali ke zpřístupnění bytu. Muž na výzvy reagoval narůstající agresivitou a vyhrožoval jim fyzickou likvidací, což umocňoval údery neznámého předmětu do dveří bytu. Muž nechtěl komunikovat ani s přivolaným vyjednavačem. Následně byla povolána zásahová jednotka, která po vniknutí do bytu našla muže se sečnou zbraní v ruce. Za pomocí taseru neboli distančního elektrického paralyzéru ho zadrželi a převezli do Slezské nemocnice v Opavě. Policisté zjistili, že muž má více jak jednu promile alkoholu v dechu. Podezřelý se podrobil odběru biologického materiálu, ke zjištění omamných a psychotropních látek v těle. Nakonec muž skončil v policejní cele.

Ještě týž den kriminalisté zahájili úkony trestního řízení ve věci zločinu násilí proti úřední osobě, přečinu vyhrožování s cílem působit na úřední osobu a přečinu poškození cizí věci. Vzhledem k počátku prověřování celé věci a probíhajícím výslechům svědků není vyloučeno, že dojde ke změně právní kvalifikace.

 

Okradená seniorka pod smyšlenou legendou

Vymyšlených legend jak okrást seniory je opravdu mnoho a drzost pachatelů mnohdy nezná mezí. Se smyšlenou legendou přišel neznámý pachatel i za 87letou ženou z Opavy dne 18. července 2016. Seniorce tvrdil, že přišel zkontrolovat elektrické vedení.

Vzhledem k faktu, že dům, ve kterém žena bydlí, je v rekonstrukci, nepravdě uvěřila. Pachatele vpustila do bytu. Ten ji přesvědčil, že musí provést kontrolu tak, že žena bude v jednom ze zadních pokojů bytu vkládat a zase vytahovat ze zásuvky šňůru od žehličky, tím ji bude střídavě zapínat a vypínat a on se podívá na elektroměr, zda je vše v pořádku. Po několika minutách, když se muž nehlásil, shledala, že je již v bytě sama. Následně zjistila, že jí byla odcizena peněženka z kabelky, která byla odložena v předsíni bytu a mimo jiné obsahovala finanční hotovost 100 korun. Krádeží byla ženě způsobena celková škoda okolo 300 korun.

Seniorka muže popsala jako zhruba 60letého muže s šedivými neupravenými delšími vlasy a černošedým plnovousem. Působil na ni zanedbaným dojmem a při komunikaci s ní měl špatně artikulovat.

Opavští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci porušování domovní svobody a krádeže. Případem se intenzivně zabývají.

Vyzýváme zejména osoby seniorského věku, aby si dávaly na podobné podvodníky velký pozor a cizí osoby si nevpouštěly do bytu nebo domu. Pokud u vás bude někdo zvonit pro kontrolu elektřiny, vody, plynu a podobně, vždy si ověřte, zda má u sebe patřičný průkaz a jde opravdu o pracovníka poskytující danou službu.

Žádáme také širokou veřejnost, pokud můžete poskytnout jakékoliv informace, které by vedly k objasnění případu, nebo jste se s podobným podvodníkem setkali, informujte o tom policisty Obvodního oddělení v Opavě na telefonní lince 974 737 651, rovněž tuto věc můžete sdělit na kterékoliv služebně policie.

 

Uvěřila nabídce na sociální síti

V těchto dnech opavští policisté prošetřují podvod na internetu, který se týká přeposlání svého telefonního čísla a následně potvrzovacích kódů poskytnutých mobilním operátorem přes zprávy na sociální síti.  Dne 18. července policisté zahájili úkony trestního řízení pro přečin podvod.  

Poškozená reagovala na falešnou reklamu od svého mobilního operátora, která se objevila na jejím profilu na sociální síti. Reklama slibovala finanční odměnu za propagaci operátora. Po otevření nabídky ji kontaktoval člověk, který po ní požadoval sdělení svého telefonního čísla a následně potvrzovacích kódů přes zprávy na sociální síti. Žena podvodu uvěřila a následně jí bylo naúčtováno u operátora několik internetových plateb v celkové výši okolo 6 tisíc korun.

V souvislosti s případem upozorňujeme veřejnost, ať v žádném případě nepřeposílají svá telefonní čísla s potvrzovacími kódy dalším osobám! Pro počítačové podvodníky je mnohdy lehké se vydávat za kohokoliv, ač už jde o společnost nebo soukromou osobu. Pomocí získaného čísla a následně kódu od operátora mohou na internetu platit vašimi penězi.

 

Policisté vypátrali dva muže

Opavským policistům se podařilo ve dnech 18. a 19. července 2016 vypátrat dvě osoby, na které byl okresním soudem v Opavě vydán příkaz k zatčení.

Muž ve věku 46 let byl vypátrán na ulici Pekařské v Opavě a týž den předán soudci. Druhý 55letý muž byl zjištěn dopravními policisty. Ti ho našli ležet na chodníku na ulici Oblouková v Opavě. Dechovou zkouškou zjistili, že má víc jak 4 promile. Muž nebyl schopen vlastní chůze a skončil na Protialkoholní záchytné stanici v Opavě. Následující den ho policisté Obvodního oddělení Opava dodali na opavský soud. Po provedených úkonech byli propuštěni na svobodu.

 

Přišla o peněženku na poště

Pravděpodobně v roztržitosti zanechala mladá žena volně odloženou peněženku s finanční hotovostí přes 6 tisíc korun v prostoru České pošty v Budišově nad Budišovkou dne 18. července 2016 po 14. hodině. Bohužel se prozatím nedočkala poctivého nálezce. Věc oznámila vítkovským policistům a byly zahájeny úkony trestního řízení pro přečin zatajení věci.

V souvislosti s případem připomínáme, že nalezené věci jste povinni vrátit majiteli, pokud víte, kdo věc ztratil nebo odevzdat u provozovatele zařízení, kde byla věc nalezena, anebo na příslušný obecní úřad. Nálezce má následně právo na náhradu nutných výdajů, například na cestu za vlastníkem a na nálezné. Pokud nalezenou věc nevrátíte či neodevzdáte, dopouštíte se protiprávního jednání. V případě škody větší jak pět tisíc korun trestného činu zatajení věci.

 

Vykradené kůlny

Vítkovští policisté prošetřují krádež spáchanou vloupáním do dvou zahradních kůlen u chat, které se měl dopustit neznámý pachatel někdy v době od 10. do 15. července 2016 v Budišově nad Budišovkou, části Guntramovice. Pachatel poškodil petlice na vrátkách kůlen a odcizil motorový křovinořez výrobní značky Oleomac oranžové barvy v hodnotě okolo 13 tisíc korun, kovové zahradní kolečka v hodnotě asi 500 korun a několik kusů ručních aku nářadí značky Bosch zelené barvy za cenu zhruba 1 tisíc korun. Poškozením petlic vznikla každému majiteli škoda okolo 200 korun.

V souvislosti s případem žádáme případné svědky krádeže, aby kontaktovali vítkovské policisty přímo na policejním oddělení ve Vítkově nebo na telefonní lince 974 737 711. Zároveň upozorňujeme občany na tyto případy krádeží, které v letních měsících nebývají ojedinělé. Pokud máte možnost, zahradní techniku a jiné cenné věci raději lépe zabezpečte proti odcizení.

 

Vezl muže… na rámu kola, neosvětlený, pod vlivem alkoholu

Ve Vítkově, části Klokočov v sobotu 16. července 2016 okolo 22. hodiny jel na neosvětleném jízdním kole 27letý muž, přičemž na rámu kola vezl 28letého muže. Policisté řidiče jízdního kola zastavili a následnou dechovou zkouškou zjistili, že má přes jednu promile alkoholu v dechu. Vítkovští policisté mu jízdu zakázali a po zadokumentování celé věci bude předána příslušnému správnímu orgánu. 

 

nprap. Bc. Pavla Welnová

      vrchní inspektor

Opava 22. července 2016

vytisknout  e-mailem