Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Domácí násilí a děti

MŘP Ostrava 10.8.2010 

„Hračky pro děti zúčastněné při incidentech domácího násilí – Daník a …“

V letošním roce realizuje Městské ředitelství policie Ostrava projekt „řešení domácího násilí na Ostravsku“. Projekt finančně podpořil Magistrát města Ostravy a je rozdělen do několika částí (například letos byla již vyhlášena výtvarná a fotografická soutěž pro veřejnost s tématem domácího násilí, více naleznete zde
 Další z realizovaných součástí projektu je také možnost využití hraček pro děti, zúčastněných při incidentech domácího násilí, ať už se bude jednat o děti v postavení svědka či oběti (týrané děti apod.). Ve velké části domácností, v nichž dochází k násilí mezi partnery, totiž děti vyrůstají. A právě ony se často stávají přímými svědky tohoto nebezpečného jednání. Policisté-specialisté musí s dítětem v krizové situaci navázat nejenom prvotní kontakt, ale musí být provedeny i nezbytné úkony v rámci trestního řízení. Práci s dětskými svědky je věnována značná pozornost, aby nedošlo pokud možno k další traumatizaci dítěte. Nicméně prvotnímu navázání kontaktu dítě-policista v těžké krizové situaci napomůže kromě vhodně vedené komunikace specialisty, také v mnoha případech hračka. Policista komunikuje s dítětem o krizové situaci, někdy v noci po útěku z domova – místa, kde došlo k jeho napadení, ale také z místa, kde zůstaly všechny jeho věci. Prvotnímu prolomení komunikačních bariér napomůže i hračka, kterou si dítě může odnést. Vhodnost tohoto postupu je ověřována také prováděnými výslechy ve speciálních výslechových místnostech, přizpůsobených domácímu prostředí. Cíl je totožný – co nejnižší nebo ještě lépe, žádná následná traumatizace dítěte.
Dětem, ať už v pozici oběti či svědka, se opět věnují specialisté pro práci s mládeží. Tuto problematiku vyšetřují zkušení kriminalisté či většinou komisařky Územního odboru služby kriminální policie a vyšetřování Ostrava. Od počátku srpna 2010 mohou hračky věnovat dětem při prováděných úkonech trestního řízení také tito kriminalisté, specializující se na prověřování závažných případů týrání dětí apod.
Hračky dětem věnují však také ostravští policisté, realizující vykázání, neboť využijí hračky především v krizových situacích, kdy potřebují navázat prvotní křehké pouto důvěry mezi dítětem a policistou. Prověřované případy domácího násilí nejsou bohužel prosty situací, kdy například matka s dětmi v náručí utíká v noci z domu před agresorem a pomoc hledá právě na policejní služebně. V rozrušení i spěchu zůstávají hračky dítěte na místě a i když dochází k vykázání násilné osoby, mnoho ohrožených osob se v prvních chvílích odmítá vrátit do bytu. Hračka tak pomůže nejen navázat komunikaci mezi policistou a dítětem, ale může pomoci například při krizovém ubytování ohrožených osob. Dále budou hračky využívány i pro větší děti například v době, kdy se matka účastní podaného vysvětlení (výslechu) a pozornost dítěte přítomného na služebně policie je nutné rozptýlit tak, aby nebylo traumatizováno. Letos bylo v Ostravě z obydlí na deset dnů vykázáno již 30 osob (údaje k 8.8.2010, většinou se jednalo o muže, ale mezi vykázanými byly i ženy). Třicátým vykázaným byl 57letý muž z Ostravy, který byl vykázán 5.8.2010. Oznámení o verbálních i fyzických atacích učinila 55letá žena odpoledne. Policisté po příjezdu na místě nalezli muže silně ovlivněného alkoholem. Orientační dechová zkouška vykázala hodnotu větší než 3 promile alkoholu. Muž byl tedy nejprve eskortován k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici. Po vystřízlivění podal ve věci vysvětlení, policisté jej vykázali z domu a zahájili jeho trestní stíhání pro přečin nebezpečné vyhrožování, neboť v průběhu prověřování byly zjištěny další skutečnosti. Muž měl po několik let ženu v nepravidelných časových intervalech opakovaně vulgárně urážet, vyhrožovat ji zabitím. Verbální ataky měly střídat útoky fyzické, údery pěstí. Intenzita útoků měla gradovat, výhružky zabitím měly být umocňovány noži a později měl muž ženě přiložit k tělu i pistoli. Ženě se z bytu mělo podařit ve strachu utéci a přivolat policisty. Při ohledání místa činu byly zajištěny i plynové zbraně.
Ale vraťme se zpět k dětem zúčastněným při incidentech domácího násilí, pro něž je novinka – využití hraček ostravskými policisty při nutných úkonech trestního řízení, určena. Pro nejmenší byla zvolena plyšový hračka, leopard v pyžamku (analogicky vzhledem k četným incidentům, kdy matka utíká v noci s dětmi nezřídkakdy oděnými právě v pyžamu). Díky problematice domácího násilí dostal jméno Daník.  
 

 
 
 


 Pro větší děti budou policisté využívat sadu, tvořenou zvířátkem a fixy. Dítě si pak může zvíře vybarvit dle své fantazie, každé se stane originálem (lze využít v situacích, kdy je nutné rozptýlit pozornost dítěte, pokud je nutná účast matky na některém z úkonů trestního řízení). Ale ani na starší děti jsme nezapomněli a k využití jsou velké výtvarné sady. Věříme, že i tento způsob napomůže v nezbytné práci s těmi nejzranitelnějšími – dětmi (stejně jako například speciální výslechové komplexy či provedení úkonů kriminalisty-specialisty apod.).
Policisté Městského ředitelství policie Ostrava se věnují řešení domácího násilí již jedenáctým rokem. „Historické“ začátky byly datovány do roku 1999, kdy nebyl legislativou dán ani obranný mechanismus institutu vykázání, ani speciální ustanovení trestného činu týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě.
Za dlouhodobou spolupráci při řešení domácího násilí a prevenci kriminality převzala v průběhu slavnostního Dne Policie na Slezskoostravském hradě v Ostravě (21.6.2010), vedoucí Intervenčního centra Mgr. Lucie Paprsteinová, z rukou ředitele Městského ředitelství policie Ostrava plk. Mgr. Tomáše Landsfelda, Plaketu policejního prezidenta genmjr. Mgr. Oldřicha Martinů. Další info naleznete zde

K tématu:
V letošním roce zavedli ostravští specialisté novou službu – poradenskou pomoc zúčastněným osobám domácích incidentů. Osoby, které hledají pomoc policejních specialistů, se nyní mohou obrátit na Obvodní oddělení policie Ostrava-střed (ulice Masná 3)a Obvodní oddělení policie Ostrava-Poruba 1 (Dělnická 392). Zúčastněné osoby v případech domácího násilí tak mohou vyhledat radu i pomoc přímo policisty, specializující se na toto nebezpečné násilí páchané tzv. za zavřenými dveřmi. A faktu, že existence týmu policistů-specialistů je odůvodněná, nasvědčují i případy, které naši policisté řešili od počátku roku.
Ostravský lektor, specializující se na domácí násilí, realizuje též semináře pro odbornou veřejnost či tzv. pomáhající profese. Zájemci z řad učitelů, zdravotníků, strážníků  nebo středních či vysokých škol se mohou obrátit na lektora kpt. Bc. Aleše Gebka prostřednictvím emailu
mrova@mvcr.cz nebo telefonicky 974 725 293. V minulosti již proběhly besedy s tématem domácího násilí například na Slezské univerzitě v Opavě (určeno zdravotním sestrám).


por. Bc. Gabriela Holčáková

komisař Preventivně informační skupiny Ostrava

tel. 974 725 237, 606 678 478

email: pvisova@mvcr.cz
                                                                                                                                                                        

vytisknout  e-mailem