Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dětem v sanatoriu

MŘP Ostrava - dne 4.8.2010 v odpoledních hodinách proběhla akce v Lázních Hýlov, Klimkovice. 

    Včerejšího dne 4.8.2010 v odpoledních hodinách proběhla akce v Lázních Hýlov, Klimkovice, která díky svému názvu „Policista, hasič nebo záchranář, rozveselí tvojí tvář. Společně pak předvedou, co všechno dnes dovedou“ vystihla hodně podstatného. O dobrou náladu se postaral televizní i rozhlasový moderátor Aleš Juchelka. I když je tato akce již za námi, nemocným dětem se budeme věnovat i nadále.  Hned zítra, v pátek 6. srpna jdeme za dětmi do Městské nemocnice v Ostravě – Fifejdy. 
     Akce se nezúčastnily pouze handicapované a nemocné děti z lázní, ale přišlo také nespočet dětí se svými rodiči a prarodiči ze širokého okolí.
     Na akci bylo k vidění mnoho ukázek a soutěží. Největší radost však děti měly, jak již tradičně, ze služebních zvířat. Ať již z ukázky výcviku psů z ostravské kynologické skupiny Policie ČR, ukázky hledání drog psů Celní správy a možnosti svezení se na koních Městské policie Ostrava. Nesmím však zapomenout zmínit tříměsíční štěňátko Meggie, které bylo obletováno z každé strany a „naštěstí“ ustálo nápor dětských ručiček. Za zmínku stojí i úžasná ukázka Záchranného týmu Českého červeného kříže Ostrava, která si pro svou prezentaci své důležité práce vybrala jednoho handicapovaného chlapce, kterému na ruce „naoko nabarvili“ tržnou ránu a před zraky ostatních ukazovali, jak takovou ránu ošetřit. Děti si pak mohly vyzkoušet resuscitaci, a musím podotknout, že zájem byl opravdu veliký.
     A co se týče soutěží, tak to se děti v mžiku proměnily ve sběrače razítek. Měli jsme připraveno mnoho soutěží a disciplín, ať se již jedná o ty klasické, např. testy pro chodce pro větší děti, vybarvování semaforu pro menší, dopravní bludiště, hledání zloděje. Ale i ty typicky policejní, jako je hod obuškem či běh v balistické vestě. Bylo nádherné pozorovat, jak se této těžké disciplíny zhostili ti nejmenší. Vesta je těžká a děti se snažily kolečko alespoň obejít. Ostravští policisté vymysleli pro tuto akci i nové disciplíny. Skládání puzzlí s policejní tématikou děti opravdu moc nadchlo. Nejen větší, ale i malé děti si s radostí vyzkoušely střelbu na laserové střelnici, a po úspěšném zásahu byla radost o to větší. Zájem dětí byl o splnění všech disciplín opravdu veliký, svědčily o tom zástupy zájemců a u všech stanovišť byly „fronty bez konce“. Táhly se od jednoho stanoviště k druhému. A po splnění těchto disciplín děti dostávaly razítka a na konci tohoto individuálního programu dostávaly prezentační dárky, které si sami mohli vybrat.
     V rámci odpoledne si děti ještě mohly prohlédnout všechny záchranářská vozidla, jedná se o vozidla Celní správy, Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, Rychlé záchranné služby Moravskoslezského kraje, služebního vozidla Policie České republiky. K dispozici jim byli pracovníci těchto složek, kteří dětem vše ukázali a odpověděli na všetečné dotazy.
     Mimo jiné se děti seznámily i s práci kriminalistických techniků, kteří dětem předvedli jak se snímají otisky prstů, což se dětem moc líbilo, i přestože měli „trošku“ zašpiněné ruce. U tohoto stánku si přítomné děti mohly vyzkoušet skládání identikitu v počítači.
     Stánek Besipu byl také neustále v obležení a po krátkém povídání o bezpečnosti jak na chodníku, tak na silnici jednoho z pracovníka, byl areál lázní najednou plný dětí v reflexních vestičkách.
     Ostravští policisté kromě materiálních dárků věnovali dětem společně s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému zážitek v podobě „plného odpoledne zajímavostí“. K tomuto nezapomenutelnému zážitku se připojila i Městská policie Ostrava, Celní správa, Besip, Záchranný tým Českého červeného kříže a moderátor Aleš Juchelka. Všem patří velký dík.
              


                                                                                      pprap. Mgr. Vladimíra Pietraszová
                                                                                  Preventivně informační skupina Ostrava              

Fotogalerie ZDE.
 

 

vytisknout  e-mailem