Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Colours of Ostrava 2010

MŘP Ostrava - 15.7.2010 Odstartoval festival Colours of Ostrava 

„Po roce opět Colours of Ostrava 2010!“

Také ostravští policisté se připravují na hudební festival Colour of Ostrava 2010, který letos proběhne v době od 15.7. do 18.7.2010.  Po několik dnů i nocí budou desítky ostravských policistů spolu s desítkami strážníků nepřetržitě zajišťovat bezpečnost osob, jejich majetku a veřejného pořádku. V rámci bezpečnostního opatření budou nasazeni nejen uniformovaní policisté pořádkové i dopravní služby, ale také kriminalisté, tzv. v civilu. Kriminalisté se zaměří na tzv. pouliční kriminalitu, což jsou například kapesní krádeže či krádeže vloupáním z vozidel.
Ovšem eliminovat nebezpečí protiprávního jednání může každý návštěvník také sám, pokud bude respektovat obecná pravidla bezpečného chování, vždyť právě „kapsáři“ využívají míst se zvýšeným počtem lidí (tlačenic). Pachatelům nahrává nepozornost lidí i jejich nedbalé zacházení s majetkem a osobními doklady. Samotná krádež je pak otázkou okamžiku, jde o předem pečlivě nacvičenou akci. Kapsáři věc odcizí nepozorovaně a „dokonale“, poškozený se mnohdy o krádeži dozví později a na zcela jiném místě. Většinou tak nejsou zjištěni nejen svědci krádeže, ale ani stopy vedoucí k pachateli. 
 
Jak se tedy chovat na festivalu?

Pokud pojedete na festival autem, „nevystavujte“ v jeho proskleném interiéru jakékoliv věci, které se stanou pro „nenechavce lákadlem“. Pachatelé, specializující se na krádeže věcí z aut, totiž nejprve obejdou zaparkovaná vozidla a následně se rozhodnou většinou pro auto, v jehož interiéru zaregistrují věc k odcizení (stačí igelitová taška, prázdná taška notebooku atd.). Vozidlo nevyužívejte jako úschovnu svých zavazadel, prověřujeme i případy krádeží například notebooků ze zavazadlových prostorů vozidel.
Pokud je to možné, ukládejte osobní zavazadla do úschovny, kterou zabezpečuje organizátor festivalu
Osobní zavazadla (kabelky, apod.) nenechávejte bez dozoru, mějte je neustále na dohled i na dosah
Neberte s sebou žádné cenné věci – zlaté šperky, náramky, řetízky atd.
Neberte s sebou zbytečně všechny platební karty a u platební karty nenechávejte identifikační kód PIN (nepiště jej ani na různé papírky, do peněženky, deníčků apod., neboť tyto věci jsou obvykle odcizeny společně s kartou)
Mobilní telefony noste na místě, které máte pod dohledem. Zcela nevhodné je uložení mobilního telefonu, peněz či platební karty v zadních kapsách kalhot
Nebuďte lhostejní ke svému okolí, zpozorujete-li páchání protiprávního jednání okamžitě informujte policisty na lince 158 nebo strážníky na lince 156


Prověřujeme také krádeže volně odložených kabelek v zábavních podnicích na Stodolní ulici, kam návštěvníci festivalu možná zamíří. Ženy svá zavazadla se všemi věcmi (telefony, penězi, doklady, písemnostmi, platebními kartami i s poznamenaným PIN identifikátorem) nechávají bez dohledu v restauracích, barech, věnujíc se tanci či rozhovoru.

Nicméně předmětné krádeže osobních věcí, kterým poškození nevěnovali dostatečnou pozornost, určitě znepříjemní všem obětem život i původně plánovaný kulturní zážitek. Ve svém důsledku znamená krádež nejen majetkové ztráty, ale také časový deficit. Zablokování odcizených telefonů, platebních karet, vyřízení nových dokladů totožnosti, podání vysvětlení na některém z obvodních oddělení si vyžádá i volný čas oběti.

Na bezplatných linkách Policie ČR 158 či městské policie 156 přijmeme jakékoliv oznámení případného protiprávního jednání, neváhejte čísla vytočit i v případech, dostanete-li se do krizové situace, rádi Vám pomůžeme i poradíme.

Aktuální webové stránky festivalu ZDE.
                                                                                                                      

vytisknout  e-mailem