Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Bezpečná koupaliště

MŘP Ostrava - 22.7.2010 - Opatrnosti není niky dost a na koupališti už teprve ne! 

I na toto myslí ostravští policisté. Opatrnosti opravdu není nikdy dost, vždyť policisté o tom vědí své, a proto se rozhodli uskutečnit preventivní akci na koupalištích. V těchto horkých červencových dnech, konkrétně dne 21. července 2010 se pohybovali policisté Preventivně informační skupiny Ostrava společně s policisty příslušného oddělení nejprve na koupališti Vodní areál Jih v Ostravě - Zábřehu od 10,00 do 11.00 hodin a poté se přesunuli do areálu letního koupaliště „Vřesina“ v Ostravě – Porubě, kde byli od 11.30 do 13.00 hodin.

Jelikož je léto v plném proudu, koupaliště jsou „narvaná“ k prasknutí a mezi nimi bohužel i ti, kteří by se rádi obohatili. Návštěvníkům koupališť byli prostřednictvím speciálně připravených letáčků pro tuto akci připomínány zásady bezpečného chování. Máme na mysli bezpečnost jejich vlastní, ale také aby měli na paměti bezpečnost svých osobní věcí, které tak často a „rádi nechávají bez dozoru“ na dece nebo na ručníku. Ať se už týče velkých finančních částek, naditých peněženek všemi doklady, bohužel i platebními kartami, často i s uvedeným PINem, nevyjímaje mobilní telefony, fotoaparáty, MP3, ale i šperky a dalšími cennostmi. Obdobné je to i s vozidly, kterými návštěvníci přijíždějí na koupaliště. A jak se říká „příležitost dělá zloděje“. Před odchodem je třeba vozidlo nejen řádně zabezpečit, ale také nenechávat viditelně ve vozidle žádné věci. Pokud dopředu víte, že jedete na koupaliště, cennější věci zanechejte doma a všechny ostatní věci si vezměte sebou.

Léto se ještě ani pořádně nerozběhlo a už tady máme první prověřovaný případ krádeže na koupališti „Vodní svět Sareza“ v Moravské Ostravě. Dne 4. července 2010 tři děti odcizili finanční hotovost z volně položené peněženky na dece.
V areálu letního koupaliště Vřesina v Ostravě – Porubě byl během půl hodiny v odpoledních hodinách dne 8. července odcizen z deky volně odložený batoh s tričkem, peněženkou s finanční hotovostí, měsíční jízdenkou, stříbrným řetízkem a náušnicí uvnitř. Předběžná škoda byla vyčíslená na 4 000 korun. Současně byl odcizen i další batoh, kde bylo ukryto oblečení, mobilní telefon, dva řetízky, dva prstýnky, peněženka s občanským průkazem, měsíční jízdenka a finanční hotovost. Předběžná škoda byla vyčíslená na 3 650 korun.                     
O volně odložený batoh s mobilním telefonem, plátěnou peněženkou, finanční hotovostí, občanským průkazem, pernamentkou a klíčenkou se čtyřmi klíči, vše v předběžné hodnotě 3 450 korun „přišel“ poškozený dne 10. července v době od 17.15 do 17.30 hodin na letním koupališti „Vřesina“ v Ostravě – Porubě. Dalšímu poškozenému vznikla předběžná škoda ve výši 7 200 korun za tyto volně odcizené věci: mobilní telefon, obal na doklady s občanským průkazem, průkazem pojištěnce, studentským průkazem a fotoaparátem. Následně dosud neznámý pachatel ve stejné době odcizil poškozenému mobilní telefon, svazek čtyř klíčů s přívěskem a dva ks USB disků v zatím předběžné hodnotě 1.000,-Kč a poslednímu poškozenému vznikla škoda ve výši 1 400 korun za odcizený mobilní telefon, kovovou tabatěrku a pernamentku.

I přes snahu poškozených, kteří si své věci uzamkli v úschovně cenných věcí došlo dne 14. července v časovém rozmezí od 17.00 do 17.30 hodin v areálu letního koupaliště v Ostravě – Porubě k odcizení těchto uschovaných věcí, jelikož jeden z poškozených volně odložil náramek na deku, čehož využil dosud neznámý pachatel a odcizil věci z úschovny třem poškozeným v předběžné celkové hodnotě 10 700 korun.

Téhož dne v době od 17.00 do 18.00 hodin v areálu letního koupaliště Vřesina došlo k dalšímu odcizení „opět“ volně odloženého batohu. Ten obsahoval tričko, kraťasy, svazek pěti klíčů, mobilní telefon, peněženku s průkazem pojištěnce, pernamentkou a finanční hotovostí. Poškozenému tak vznikla škoda v předběžné výši 3 900 korun.              

Účelem této zprávy není vypsat nekonečný výčet odcizených věcí, jen opět připomenout, co je účelem této preventivní akce. V loňském roce byla akce realizována poprvé a měla velký úspěch, proto je nejen z tohoto důvodu, ale také z velkého zájmu provozovatelů koupališť opakována.                             

Na obou koupalištích byli k dispozici i pracovníci Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, kteří poskytli informativní letáky, informace týkající se zdravotní pojišťovny a zodpověděli dotazy týkající se pojišťovny. Dále se na preventivní akci podíleli i záchranáři záchranného týmu Českého červeného kříže Ostrava, který si pro přítomné na koupalištích připravil ukázku záchrany toho nejdůležitějšího – lidského života, dále jak pomoci tonoucímu člověku, omdlívajícímu člověku nebo plavci, který už nemá sílu k doplavání. Rovněž tak všem přítomným poskytli odpovědi na otázky, které by je z hlediska zdraví a života zajímaly.

A jaká jsou tedy preventivní doporučení?

Používat úschovny věcí
Nebrat si zbytečné věci sebou, např. velkou finanční částku, veškeré doklady, mobilní telefony, fotoaparáty a další cennosti
Vzít si sebou veškeré věci z vozidel
Všímat si, co se kolem děje, popřípadě ihned volat linku 158
Nemít u sebe platební karty ani PIN 


Situace spojená s krádežemi na koupalištích není lhostejná ani provozovatelům. Proto jsou také zřízeny speciální bezpečnostní schránky, které jsou v mnoha případech bezplatné, popřípadě za poplatek, který se jistě vyplatí investovat. Raději malá investice do bezpečnostní schránky, než mít z krásně stráveného dne na koupališti slzy v očích. A následně zničený zbytek celého dne s vyřizováním, např. nových formalit odcizených dokladů totožnosti, zablokováním mobilního telefonu či platební karty. Nehledě na to, že nám to „vezme“ mnoho volného času, který je spojen s podáním vysvětlení na příslušném obvodním oddělení, který by bylo příjemnější trávit relaxací u vody.

 

                                                                            pprap. Mgr. Vladimíra Pietraszová
                                                                       preventivně informační skupina Ostrava                                          

FOTOGALERIE ZDE.
   
 
 

vytisknout  e-mailem