Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Bezpečně v dopravě

PLZEŇSKÝ KRAJ - Konec letních prázdnin, začátek školního roku a dopravně bezpečnostní akce. 

V souvislosti s koncem letních prázdnin a začátkem nového školního roku připravili dopravní policisté z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje celou řadu dopravně bezpečnostních akcí, aby tak eliminovali případné počty dopravních nehod na silnicích našeho regionu a preventivně působili na řidiče motorových vozidel.

Konec prázdnin se v dopravě projevuje zejména podstatně vyšší hustotou silničního provozu, čímž stoupá pravděpodobnost vzniku dopravních nehod.  Na vytipovaných místech, kde předpokládáme vyšší intenzitu dopravy, a pak v místech častých dopravních nehod, budou policisté dohlížet a kontrolovat u všech účastníků silničního provozu dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Řidičům připomínáme zejména následující: aby dodržovali předepsanou rychlost, dodržovali bezpečnostní vzdálenost mezi vozidly, za jízdy byli připoutáni bezpečnostními pásy, děti byly umístěny v zádržných systémech, měli v pořádku technický stav motorových vozidel a nebyli za jízdy pod vlivem alkoholu či jiných, ze zákona zakázaných, návykových látek. Dlouhé cesty za volantem motorového vozidla bývají často náročné a únavné, a proto doporučujeme, aby si řidiči dělali častější přestávky na odpočinek, aby zbytečně neriskovali a v silničním provozu byli ohleduplní k ostatním.

S blížícím se začátkem školního roku tradičně stoupne i počet chodců (žáků škol) na silnicích v našem regionu. I na tuto skutečnost je nutno ze strany řidičů brát zřetel. To se týká zejména přizpůsobení rychlosti jízdy, a to zvláště u přechodů pro chodce či v blízkosti škol.

V prvních několika dnech nového školního roku bude v rámci Plzeňského kraje probíhat již tradiční dopravně bezpečnostní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. Zejména žáci základních škol tak potkají na přechodech pro chodce dopravní policisty společně s policisty z oddělení tisku a prevence, kteří jim budou kromě rad, jak správně přecházet přes vozovku, rozdávat i drobné dárky jako např. reflexní pásky či jiné drobnosti. Na akci společně spolupracujeme i s BESIPem a zdravotní pojišťovnou MV ČR, jejich pracovníci budou na některých z vybraných akcí také přítomni.  Na vybraných školách našeho kraje pak budou pořádány z naší strany i semináře zaměřené právě na dopravní problematiku.

Upozorňujeme rovněž chodce na jejich zákonnou povinnost v případě, že se pohybují mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, mít na sobě reflexní prvky. Chodec, který je jimi vybaven, je pro řidiče motorového vozidla viditelný na 200m, což umožňuje řidiči na vzniklou situaci bezpečně zareagovat.

Dopravně bezpečnostní akce budou na silnicích Plzeňského kraje pokračovat i nadále, a hned v září jich zrealizují dopravní policisté několik. Naším cílem není pouze jejich represivní rovina, ale chtěli bychom zejména preventivně působit na řidiče motorových vozidel tak, aby došlo ke snížení počtu dopravních nehod, které bohužel mnohdy končí tragicky.

Všem řidičům přejeme spoustu šťastně najetých kilometrů a dětem pohodový vstup do nového školního roku.

 

por. Mgr. Pavla Burešová
31. srpna 2016

 

vytisknout  e-mailem