Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Bezpečné prázdniny

PARDUBICKÝ KRAJ - Je tu konec školního roku a přicházejí dlouho očekávané prázdniny, na které se těší zejména děti. Proto přinášíme pár rad, které by se vám mohly během následujících dvou měsíců hodit. 

V první řadě je tu vysvědčení. Zajisté se stane, že ne všechny děti mají známky podle jejich představ, nebo podle představ jejich rodičů. Co dělat v takovém případě?

Rodiče:
I když máte chuť křičet a trestat za nepovedené vysvědčení, to je právě reakce, která by přijít neměla. Nikdy nepoužívejte výhružky se slovy: „Pokud budeš mít čtyřku, raději nechoď domů“. Najděte ve výsledku alespoň jednu pozitivní věc, za kterou můžete dítě pochválit, abyste jej motivovali do dalšího snažení v následujícím školním roce. Hledejte příčinu neúspěchu. Třeba se postačí vašemu dítěti více věnovat a pomáhat mu v učení nebo případně vyhledat vhodné doučování nebo odbornou pomoc a naplánujte společně plány na následující školní rok. Dítěti to říkat nemusíte, ale uvědomte si, že budoucnost a úspěšnost vašeho dítěte nezávisí tak úplně na dosaženém průměru jeho známek.

Děti:
Pokud dostanete horší známku, než tu, se kterou jste počítaly, nezoufejte. Ať uděláte cokoliv, zapsanou známku již nezměníte. Pokud máte strach ukázat rodičům vysvědčení, raději jim to dopředu zavolejte nebo jim vysvědčení vyfoťte. Uvidíte, že reakce nebude tak tragická, jak si představujete. Zároveň můžete rodičům slíbit, že se příští školní rok pokusíte známky zlepšit. V žádném případě nepřemýšlejte nad útěkem z domova, rodiče Vás mají rádi i přes neúspěch ve škole. V případě velké úzkosti běžte k prarodičům, kamarádovi nebo jinému příbuznému. Napište rodičům, že máte strach jít domů, ať si vás vyzvednou tam. Hlavu vzhůru, nic není tak špatné, jak to nyní vypadá, v dospělosti se špatným známkám s rodiči zasmějete.

Po vysvědčení následují dva měsíce, ve kterých nezapomínejte na bezpečnost. Děti jsou o prázdninách více bez dozoru, jsou rozjívené, mají více času na své mimoškolní aktivity a velmi často dochází k vážnějším úrazům právě v tento čas.  Venku, ale i v bezpečí svého domova se děti mohou dostat do nebezpečí. Čemu je dobré se vyhnout?

Venku:
- Pády z výšek nebo skoky do neznámé vody mají mnohdy celoživotní následky. Nevstupujte ani neskákejte do míst, které neznáte nebo nejsou k tomu určená.
- Adrenalinové „sporty“, jako například lezení na vlakové soupravy, přebíhání před kamiony, závodění na silnici, apod. je nejen velmi hloupý, ale i velmi nebezpečný druh zábavy a může skončit smrtí.
- Bez helmy v žádném případě! Na kole nebo koloběžce vždy používejte cyklistickou přilbu.
- Při vstupu do vozovky se vždy pořádně rozhlédněte a počkejte, dokud vozidlo úplně nezastaví. Pokud je v dohledu nějaký přechod pro chodce, vždy primárně využijte tohoto přechodu.
- Neberte si žádné věci ani jídlo od cizích lidí a rozhodně s nimi nenastupujte do vozidla nebo neodcházejte pryč.
- Alkohol, cigarety a jiné návykové látky nezkoušejte ani v případě, že vám je nabízí váš nejlepší kamarád.

Doma:
- Neotevírejte cizím lidem, neposkytujte informace o tom, že jste doma bez dospělého.
- Nevoďte si domů žádné osoby bez svolení vašich rodičů.
- Neposílejte žádné intimní fotografie ani žádná jiná data s choulostivým nebo osobním obsahem.
- Nemanipulujte s ohněm ani žádnými ostrými předměty.
- Nevyklánějte se z okna a nehrejte si na balkóně.
- Nepoužívejte elektroniku v blízkosti vody (např. nabíjejte mobilní telefon z vany), apod.

Rodiče, naučte a opakujte svým ratolestem hlavní zásady bezpečného chování tak, aby jim nehrozilo vážné nebezpečí. V každém případě je naučte přivolat si pomoc jiné osoby a znát základní telefonní čísla:

Policie ČR –158
Hasičský záchranný sbor –150
Zdravotnická záchranná služba –155
linka 112
– telefonní číslo na integrovaný záchranný sbor

30. června 2023
por. Bc. Daniela Mauerová, DiS.
Oddělení tisku a prevence

 

vytisknout  e-mailem