Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Žádost o informace podle zákona 106/1999 Sb.

Žadatel se zajímal o strukturu kriminální služby a o náplň její činnosti. 

Otázky žadatele naleznete v odkazu "Souvislosti".

Odpovědi žadateli o informace jsou v následujícím textu :

Dne 12. 8. 2020 jsme obdrželi Vaši žádost o informace podle zákona 106/1999 Sb., která obsahuje 8 dotazů, vztahujících se k  Odboru obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Zde jsou naše odpovědi :

K otázce č. 1

Ano specializují, jejich specializace vychází z členění trestního zákona podle skupin skutkových podstat trestných činů.

K otázce č. 2

O tom  rozhoduje vedoucí policista, který zohledňuje náročnost případu. Vedoucí policista je oprávněn ustanovit i pracovní tým, vyžaduje-li to zájem vyšetřování.

K otázce č. 3

Ano.

K otázce č. 4

Podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona (viz § 3 odstavec 3) rozumí „jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního“. Informace, kterou požadujete v bodě 4,  není informací ve smyslu  § 3 odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím,  a proto se na ni povinnost poskytnout ji podle tohoto zákona nevztahuje. Jedná se o informaci, kterou bychom museli nově vytvořit, a tuto povinnost nám zákon číslo 106/1999 Sb. neukládá. Povinnost poskytovat informace se netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací (viz § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb.)

K otázce č. 5

Takovou statistiku nevedeme. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona (viz § 3 odstavec 3) „jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního“. Informace, kterou požadujete v bodě 5,  není informací ve smyslu  § 3 odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím,  a proto se na ni povinnost poskytnout ji nevztahuje. Jedná se o informaci, kterou bychom museli nově vytvořit, a tuto povinnost nám zákon číslo 106/1999 Sb. neukládá. Povinnost poskytovat informace se netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací (viz § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb.)

K otázce č. 6

Podle zákona o svobodném přístupu k informacím č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona rozumí (viz § 3 odstavec 3. „jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního“. Informace, kterou požadujete v bodě 6,  není informací ve smyslu  § 3 odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím,  a proto se na ni povinnost poskytnout ji nevztahuje. Povinnost poskytovat informace se netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací (viz § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb.)

K otázce č. 7

Jediným útvarem Policie České republiky, který je oprávněn provádět odposlech a záznam telekomunikačního provozu podle § 88 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), je Útvar zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřování, a to výhradně na základě žádosti oprávněných součástí Policie České republiky a v souladu s příslušným příkazem.

K otázce č. 8

Lze požadovat jakoukoliv informaci, každou žádost vyřizujeme v souladu s právními předpisy, které nám v oddůvodněných případech dávají možnost požadovanou informaci odepřít. Obecně se jedná například o ty informace, jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit schopnost plnit úkoly, které nám zákon ukládá. Mezi tyto informace patří informace, o které v bodě 8 hovoříte.

3. 5. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje


 

vytisknout  e-mailem