Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Záchrana života

KRAJ / LIBERECKO – Muže bez známek života resuscitovali policisté z Nového Města pod Smrkem. 

V pátek 26. ledna v Novém Městě pod Smrkem, krátce před devátou hodinou, prováděli policisté z místního obvodního oddělení běžnou hlídkovou činnost. Poblíž budovy zdravotního střediska v centru města spatřili na zemi ležícího muže. Nečekali na nic a okamžitě se vydali muži na pomoc. Nehybně ležící osoba nereagovala na jakékoliv podněty, nedýchala a policisté u ní ani nenahmatali pulz.  Mužům zákona bylo ihned zřejmé, že tady půjde o čas a každá vteřina navíc při záchraně lidského života může mít fatální následky. S naprostou profesionalitou si rozdělili role. Poté, co první z policistů podložil ležícímu muži hlavu a počal s nepřímou masáží srdce, druhý z policistů nejen že zavolal rychlou zdravotnickou pomoc, vyrozuměl operační středisko, ale doběhl do nedalekého zdravotnického střediska pro místního lékaře.NMPS 1.jpg

Během několika málo minut se podařilo policistovi, který prováděl masáž, muže oživit. Druhý z policistů již přibíhal zpět s místním lékařem. Společně zachráněného, téměř šedesátiletého muže, uložili do stabilizované polohy a poskytli mu spolu s lékařem odbornou péči a dohled, který trval až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby. Již reagujícího muže si zdravotníci převzali do péče a převezli jej k dalšímu ošetření do nemocnice v Liberci.

Oba policisté nejen, že reagovali naprosto profesionálně, odhodlaně a přesně tak, jak vyžaduje péče o zdraví a život člověka v takto nenadálé situaci, ale zachovali si především „chladnou hlavu“ a rozvahu. Společným pojítkem všech těchto vlastností, zkušeností a dovedností je zachráněný lidský život!


29. ledna 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem