Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V Libereckém kraji proběhla dopravně bezpečnostní akce TISPOL

KRAJ - Na konci uplynulého týdne, ve dnech 1. a 2. března 2018 se dopravní policisté v Libereckém kraji zaměřili na řidiče nákladních vozidel a autobusů. 

Ve dnech 1. a 2. března 2018 proběhla na území celého Libereckého kraje celorepubliková dopravně bezpečnostní akce TISPOL zaměřená na nákladní a autobusovou dopravu.

V rámci této akce zkontrolovali policisté přes sto dvacet vozidel nákladní a autobusové dopravy.

Do acke byly nasazeny na dvě desítky dopravních policistů, kteří vykonávali dohled nad silničním provozem a dále zaměstnanci Krajské veterinární správy. Tato celorepubliková akce byla zaměřena převážně na kontrolu na dodržování pravidel pro silniční nákladní a autobusovou dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí, dále na technický stav vozidel, kontrolu sociálníchpředpisů, zejména dodržování doby jízdy a četnost povinných přestávek u řidičů nákladních vozidel a autobusů. Dále pak na kontrolu tachografického zařízení a paměťových karet řidičů, na koncesní listiny, eurolicence nebo vstupní povolení, na upevňování nákladu, hmotnostní limity a přepravu nadměrných nákladů. Při akci se policisté rovněž zaměřili na pátrání po hledaných osobách a také po osobách, které se protiprávně zdržují na území České republiky, na pátrání po odcizených motorových vozidlech, na problematiku pašování drog, kradených věcí a ilegální přepravu zbraní. V neposlední řadě ve spolupráci s Krajskou veterinární správou i na dodržování veterinárních předpisů.

Policisté na území Libereckého kraje zkontrolovali celkem 127 vozidel, z toho 86 nákladních vozidel. Zjistili 43 dopravních přestupků, z nichž ve 20 případech se jednalo o porušení zákona u řidičů nákladních vozidel. Celkem 16 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu. Zbylých 27 přestupků vyřídili blokově a uložili za ně pokuty v celkovém součtu 16.000,- Kč. Kromě nákladních vozidel z České republiky zkontrolovali policisté několik cizinců.

Nejčastějším přestupkem, kterého se řidiči dopustili, byl ve 22 případech špatný technický stav vozidla, z toho ve 12 případech u řidičů nákladních vozidel. Bezpečnostní pásy nepoužil 1 řidič a maximální povolenou rychlost nepřekročil žádný řidič. Alkohol za volantem zjistili policisté u jednoho z kontrolovaných řidičů. V jednom případě nepředložil řidič doklad o pojištění odpovědnosti.

V oblasti sociálních předpisů řidiči porušili tato pravidla: Ve třech případech bylo zjištěno nedodržení bezpečnostních přestávek a doby jízdy a v jednom případě nesprávné používání tachografického zařízení. Policisté z oddělení silničího dohledu ve spolupráci s pracovníky Krajské veterinární správy provedli kontrolu celkem 13 dodávkových vozidel, kdy v 6 případech odhalili porušení předpisů v souvislosti s transportem potravin - jejich skladováním a chlazením. Tyto zjištěné případy si na místě převzali k projednání pracovníci Krajské veterinární správy.

Jak ukazují výsledky, akce zaměřené na nákladní a autobusovou dopravu jsou stále potřebné, a policisté budou jistě během roku v podobných kontrolách i nadále pokračovat.


6. 3. 2018
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí
 

vytisknout  e-mailem