Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Slunečný víkend zlákal motorkáře k možná posledním vyjížďkám v tomto roce

KRAJ – Osm dopravních nehod během dvou dnů. 

Motorkáři využili zřejmě posledních slunných dnů s příznivými teplotami k tomu, aby před zazimováním „vyvenčili“ své jednostopé miláčky. Každý, kdo byl o víkendu na cestách si jistě povšiml velkého množství motocyklistů. Není se čemu divit, přívětivé teploty, sluníčko, krásné barvy podzimu, to vše jsou jistě dostatečné důvody k tomu, vyrazit na cesty.

Krásného a teplotně vydařeného víkendu si jistě „užili“ nejen motorkáři, ale i dopravní policisté, kteří měli plné ruce práce.
Vždyť jen v průběhu dvou dnů, tedy od pátku 29. září do soboty 30. září došlo v Libereckém kraji k osmi dopravním nehodám, jejímiž účastníky byli motocyklisté.

Nejvíce exponovanou lokalitou, kam dopravní policisté v souvislosti s nehodami motorkářů vyjížděli, bylo Českolipsko.

Již v pátečních dopoledních hodinách, tedy v 11:45 hodin, byli policisté přivoláni k dopravní nehodě v Novém Boru. Ve směru od Sloupu v Čechách jeli se svými motocykly Augusta, otec se synem. 58letý muž se však plně nevěnoval řízení a zezadu narazil do motocyklu svého 33letého syna, jenž zastavil ve směru jízdy, z důvodu vyvolaného silničním provozem. Střet si vyžádal jedno lehké zranění. Dechová zkouška provedená u obou mužů byla negativní.

O téměř hodinu později vyjížděli dopravní policisté k další nehodě. 60letý muž z Královehradecka řídil motocykl Yamaha, přičemž v pravotočivé zatáčce na pozemní komunikaci ve směru na obec Ploužnice vyjel mimo komunikaci. Při návratu z travního pásu krajnice najel však na štěrk, odkud se vlivem pádu dostal do levého jízdního pruhu. Havárie si nevyžádala naštěstí žádné zranění ani újmu na životě. Dechová zkouška, která byla u řidiče motocyklu bezprostředně po příjezdu policejních hlídek provedena, byla negativní.

Téhož dne v 17:00 hodin odpoledne nerespektoval dopravní značení „Dej přednost v jízdě“ 56letý cizinec. Na křižovatce od obce Dubnice ve směru na Stráž pod Ralskem vjel se svým motocyklem Honda do cesty dodávce, jejíž řidič již nedokázal srážce zabránit. Dopravní nehoda si vyžádala těžké zranění motorkáře, který byl přepraven k ošetření do Krajské nemocnice Liberec.

V sobotu 30. září v 15:00 hodin na silnici I/13 při sjezdu do města Frýdlantu řídil svůj motocykl BMW 47letý cizinec. V levotočivé zatáčce si odklopil oční kryt přílby a vyplivl žvýkačku, přičemž nezvládl řízení motorky a narazil do svodidel lemujících pravou část vozovky a havaroval. Řidič byl hospitalizován v nemocnici ve Frýdlantu s lehkým zraněním. Provedená dechová zkouška byla negativní.

V 15:35 hodin téhož dne byli dopravní policisté přivoláni k další havárii motocyklisty, tentokráte na Českolipsku. 71letý muž z České Lípy zde řídil motocykl Manet. V klesání od Nového Boru na Svor mu náhle z předního kola unikl vzduch, vlivem čehož vyjel vlevo do protisměru, kde havaroval. S lehkým zraněním byl převezen do nemocnice v České Lípě. Dechová zkouška byla také negativní.

Již půl hodiny po pádu motocyklisty na Novoborsku pokračovali dopravní policisté v dalším vyšetřování dopravní nehody. 24letý muž řídil v katastru obce Noviny pod Ralskem ve směru od Mimoně svou Yamahu. Na čtyřramenné křižovatce vlivem nepřiměřené rychlosti přehlédl ve stejném směru stojící osobní vůz, jehož řidička chtěla odbočovat vlevo, a zezadu do vozidla narazil. Ještě před střetem 24letý řidič motorku tak zvaně „položil“. Letecky byl transportován se zraněními do nemocnice v Liberci.

K další dopravní nehodě došlo na silnici z Mimoně do Jablonného v Podještědí.  V 16:40 hodin řídila 33letá žena z Jablonce nad Nisou svůj motocykl značky Triumph. Dostatečně se nevěnovala řízení a před sebou přehlédla osobní automobil Škoda, který stál u levého okraje jízdního pruhu a jehož řidič dával přednost protijedoucím vozům, aby mohl odbočit vlevo. Po střetu byla 33letá motocyklista převezena na ošetření do nemocnice v České Lípě.

K poslední nehodě, kterou policisté 30. září vyšetřovali, došlo v 19:20 hodin. Nutno podotknout, že dopravní nehoda nebyla zaviněna řidičem motocyklu. Tentokráte odpovědnost nesla lesní zvěř, která vběhla do cesty 46letému muži z Prahy, který jel od obce Libíč do obce Podhora. V levotočivé zatáčce řidiči Hondy vběhla do cesty srna. Motocyklista nestihl střetu zabránit, kdy došlo k následnému střetu. S lehkým zraněním byl 46letý řidič převezen do nemocnice v Turnově. Provedená dechová zkouška byla negativní.

Celková výše vzniklé škody ve zmiňovaných dopravních nehodách přesáhla částku 380 tisíc korun. Nikdo naštěstí nepřišel o to nejcennější, lidský život.


2. 10. 2017
por. Bc. Robovský Vojtěch
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem