Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Saská policie varuje před "vrhačem větví"

KRAJ - Neznámý muž útočí na osobní vozidla. 

Kriminální policejní inspekce v saském Görlitzu informuje veřejnost o tom, že se v našem sousedství v Sasku v policejním revíru Zittau - Oberland pohybuje pachatel, který již od října roku 2013 ohrožuje bezpečnost motoristů. "Vrhač větví", jak ho naši němečtí kolegové pojmenovali, pokládá na silnici menší stromky nebo velké větve, aby řidiče přinutil zastavit vozidlo. Když vůz stojí, hází na něj další větve, kameny a nebo různé předměty. Už při  vynuceném náhlém prudkém brždění jsou řidiči ve velkém nebezpečí a je jen dílem náhody, že přitom ještě nedošlo k vážné havárii. Saská policie eviduje 53 takových útoků na vozidla, přičemž k poslednímu došlo dne  7. září nad ránem ve 2.45 na spolkové silnici B 96 v katastru obce Friedersdorf ve směru z Ebersbachu na Oppach. "Vrhač větví" útočí vždy až po západu slunce a to v následujících místech.

  • spojnice mezi Schönbachem - Dürrhennersdorfem v oblasti "Wilhelmshöhe"
  • spojnice mezi Neugersdorfem - Leutersdorfem, v Leutersdorfu v části Neuwalde
  • v Ebersbach-Neugersdorfu na S 148 ve směru k hraničnímu přechodu, v lesním úseku před sjezdem na Neugersdorf
  • spojnice mezi Kottmarsdorfem a Ebersbachem - ulice Ebersbacherstrasse, lesní úsek
  • silnice B 96, Hauptstrasse Friedersdorf, na úrovni čísla popisného 66 naproti autobusové zastávce
  • silnice B 96, Hauptstrasse Friedersdorf, cca 50 metrů před cedulí obce Neusaltza-Spremberg

Pachatel je muž mladšího nebo středního věku štíhlé, atletické postavy.  Je vysoký  170 až 180 centimetrů. Nosí volné kalhoty, bundu s kapucí a tmavou čepici. Maskuje se šátkem přes pusu nebo kuklou a nosí u sebe vždy kapesní svítilnu nebo čelovku s LED světlem. Na své noční výpravy jezdí na horském nebo trekingovém kole.varovný plakát saské policievarovný plakát saské policie

Vzhledem k tomu, že tento člověk vážně ohrožuje bezpečnost občanů v silničním provozu, vypsala Kriminální policejní inspekce v saském Görlitz odměnu 3 000 eur za informace vedoucí k jeho dopadení. Ty můžete předat kterékoliv policejní služebně  v Sasku nebo je přijme operační středisko Policejního ředitelství Görlitz na telefonním čísle + 49 (0) 3581 468 - 100. Kolegové ze Saska  oslovují i české motoristy, kteří by se v příhraničí mohli s "vrhačem větví" setkat a za tímto účelem vytvořili  varovný plakát v českém jazyce, který zveřejňujeme i pod článkem.

22. 10. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
Oddělení tisku a prevence
Česká Lípa

Odkazy do noveho okna

varovný plakát saské policie

varovný plakát saské policie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem